Pisk og afhuggede fingre – den danske slavehistorie granskes i første trailer til ‘Viften’

Pisk og afhuggede fingre – den danske slavehistorie granskes i første trailer til ‘Viften’

Vi udså for nylig den kommende danske film ‘Viften’, der behandler Danmarks kolonihistorie, til at være en årets mest ventede titler, men også en af de potentielt mest kontroversielle. 

Nu er filmens første trailer landet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Viften’ udspiller sig på Skt. Croix, del af De Dansk Vestindiske Øer, tilbage i 1848, hvor det forlyder at den danske guvernør Peter von Scholten har skabt »et paradis på jord«, mens dannebrog bliver hejst af hans slavegjorte tjenere.

Fortællingen følger Anna og Petrine , der begge er sorte og har et venskab, selvom deres liv er formet af en væsentlig forskel. Petrine er slavegjort, mens Anna er fri og gift med von Scholten – og dermed hendes ejer. 

Men da rygtet om et muligt oprør spreder sig, sætter det relationerne mellem de to kvinder i et nyt lys, og alt tyder på at de menneskelige magtpositioner bliver sat på spidsen på absurd vis. 

I rollerne som Petrine og Anna ses Sara Fanta Traore og Anna Neye, mens Claus Riis Østergaard spiller von Scholten, og Jesper Groth har en rolle som Admiral Irminger, der i traileren ses udføre adskillige lede racistiske påfund.

På resten af rollelisten finder man desuden Caroline Henderson, Christopher Læssø, James Sampson, Søs Sif Thiele, Jesper Asholt, Anders Brink, Prince Yaw, Cherie Malone, Karen Makupa, Peter Gantzler, Mikkel Hilgart og Tyler Errol Murray.

‘Viften’ er instrueret af Frederikke Aspöck, der tidligere har stået bag den populære fængselskomedie ‘De Frivillige’, mens Anna Neye (‘Normalerweize’) har skrevet filmens manuskript ud fra en idé, hun fik på en rejse til Dansk Vestindien. 

»Filmen vender den danske kolonihistorie på hovedet og udfordrer Danmarks romantiserede selvbillede. Verdenshistorien er som bekendt skrevet af og om hvide mænd, hvorfor ‘Viften’ bevidst placerer afro-caribiske kvindelige karakterer i centrum af fortællingen – slavegjorte såvel som frie«, udtaler Aspöck i en pressemeddelelse om det historiske udgangspunkt for filmen, hvor også manuskriptforfatter Neye fortæller om motivationen for emnet:  

»På samme måde som kvinder har været skrevet ud af Danmarkshistorien, er de mange brune danske liv, der har været, det også. Synlighed betyder noget. ‘Viften’ er en art back-stage history oplevet fra et kvindeligt perspektiv, hvor vi har bestræbt os på at turde skabe brune karakterer som hele mennesker.  Som brun dansker ønsker jeg inderligt, at tiden, hvor brune danskere er en fodnote i Danmarkshistorien, lakker mod enden. Det ville være rart, hvis vi i det mindste havde vores eget kapitel«, udtaler hun i pressemeddelelsen. 

‘Viften’ får biografpremiere 20. april. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af