’The Mandalorian’ sæson 3 holder formen og udstiller Star Wars’ problem

’The Mandalorian’ sæson 3 holder formen og udstiller Star Wars’ problem
'The Mandalorian' sæson 3. (Foto: Disney+)

Hvis man har abstinenser, efter ’The Last of Us’ sluttede, så frygt ej: Hele internettets serie-daddy er stadig aktuel.

Pedro Pascals oprindelige adoptivfaderfigur, The Mandalorian eller Din Djarin, er vendt tilbage i sin tredje sæson. Og der er flere mandalorianere og underlige monstre end nogensinde før.

Da Pedro Pascals mandalorianer overtog streamingskærmen tilbage i 2019 med sit overnuttede sidekick Grogu/Baby Yoda, indvarslede det en ny epoke af Star Wars-serier. Der har været en næsten endeløs strøm siden, med meget svingende kvalitet, som hver foregår på forskellige punkter af Star Wars-tidslinjen. Det kræver snart en længere uddannelse overhovedet at forstå, hvad der er hvad, og hvad der er værd at se.

‘The Mandalorian’ sæson 3. (Foto: Disney+)

Hvis man kort skal opridse mandalorianeren Din Djarins historie fra de to første sæsoner, er det som følger: En mandaloriansk dusørjæger finder en 50-årig baby og adopterer den straks. Efter han lærer om dens magiske jedi-kræfter, beslutter han at give babyen videre til Luke Skywalker i den rørende finale på sæson 2.

Det ville derfor overraske en del fans af serien, at Din Djarin og Grogu stadig er sammen i starten af sæson 3. Han har også et fancy nyt rumskib. Er vi kommet til at misse et afsnit? Ja og nej. ’Book of Boba Fett’, som ellers ikke er værd at se, kom efter sæson 2 og indeholdt en håndfuld scener med Din og Grogu, som er afgørende for plottet i ’The Mandalorian’. Hvilket bliver et tydeligt eksempel på det største problem med Star Wars.

Udover at få sig en toptunet N-1 starfighter og blive smidt ud af sin gruppe af mandalorianere ser man også Grogus jeditræning med Luke i ’Book of Boba Fett’. Grogu er splittet i sine følelser, hvilket Luke kan mærke. Han giver ham derfor valgmuligheden mellem at træne videre som jedi eller vende tilbage til sin adoptivfar. Han vælger det sidste, for han er jo for cute til ikke at have med i ’The Mandalorian’.

‘The Mandalorian’ sæson 3. (Foto: Disney+)

Star Wars lider af indforståethed og fanservice, som også begyndte at ramme ’The Mandalorian’ efter den fantastiske første sæson. Karakterer, som hardcore fans jublede over, vendte tilbage og efterlod mindre dedikerede seere undrende. Det bør ikke føles som lektier at følge med i en serie, og det er især dumt at udlicitere nogle af de vigtigste scener til en helt anden.

Men for at følge med må det altså anbefales, at man ser de to sidste afsnit af ’The Book of Boba Fett’ eller i det mindste finder de relevante scener på YouTube først.

Udover at aflevere Grogu til Luke gav afslutningen på sæson 2 os et spændende setup. Din Djarin besejrede Moff Gideon i kamp og fik dermed darksaberen, det sorte lyssværd. I mandalorianske samfund er dets ejer berettiget til at lede planeten Mandalore og dets folk mandalorianerne og påtage sig titlen som Mandalore (opfindsomt navngivet).

‘The Mandalorian’ sæson 3. (Foto: Disney+)

Desværre blev planeten bombet til ukendelighed under imperiet, så det mandalorianske folk lever spredt i galaksen. Det har altid været en sidehistorie i Star Wars-mytologien, men den mystiske krigerkultur er faktisk et spændende modstykke til de jedis, vi hører om så tit.

Vil Din Djarin tage det store ansvar og lede sit folk? Er det muligt at opdrage Grogu til at blive en mandalorianer som ham selv? Kan han vende tilbage til Mandalore og genopbygge deres samfund? Det er, hvad sæson 3 lægger op til, og det er faktisk yderst interessant i forhold til nogle af de navlepillende, karakterfokuserede historier som Star Wars har lavet på det seneste (ikke inklusive ’Andor’, den skal alle se).

Der lader også til at være fokus på galaksens nye republik, som overtog, efter Luke og banden fik dræbt kejseren i ’Return of the Jedi’. Alt er måske ikke så idyllisk, som det ser ud – chokterapi er i hvert fald sjældent en grundbestanddel af en utopi.

‘The Mandalorian’ sæson 3. (Foto: Disney+)

Sæson 3 løber dog i de første fire afsnit også ind i, hvad der føles som et par plotmæssige blindgyder. Dins forsøg på at reparere robotten IG-11 blev lidt opgivet, selvom det fyldte et halvt afsnit. Og meget af det spændende plot, der kunne komme ud af Din Djarins ansvar som leder, er endnu ikke rigtigt begyndt. Det føles lidt, som om vi træder vande, men forhåbentlig er der noget godt i vente.

Det lader også til, at holdet bag har oppet sig lidt siden den æstetiske tørke, der kaldes ’Obi-Wan Kenobi’ og ’Book of Boba Fett’. En længere præproduktion har nok gjort, at de får mere ud af deres Volume-scene, en 360 graders skærm med virtuelle baggrunde. Den når ikke de umådeligt flotte højder fra ’Andor’s on location-optagelser, men alle scener føles ægte, og de visuelle effekter er helt i top.

Med mængden af Star Wars-indhold er det vigtigt at kunne sortere fra, når der kommer nyt, så det store spørgsmål er: Skal det ses?

Tredje sæson af ’The Mandalorian’ holder formen fra tidligere og er bestemt en af de stærkere dele af rumkrigsuniverset lige nu.

Den er langt hævet over det værste, Star Wars har at byde på, men når slet ikke højderne fra den nær perfekte ’Andor’.


Kort sagt:
Tredje sæson med Pedro Pascals adoptivfar og den overnuttede lille Grogu starter stærkt ud, men bliver offer for den klassiske Star Wars-indforståethed, som kan tabe de mindre Star Wars-besatte seere.

Anmeldt på baggrund af de første fire afsnit.

’The Mandalorian’ sæson 3. Serie. Hovedforfatter: Jon Favreau. Medvirkende: Pedro Pascal, Katee Sackhoff, Omid Abtahi. Spilletid: 8 afsnit á 40-50 minutter. Premiere: Kan ses på Disney+
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af