’Citadel’: Den næstdyreste serie nogensinde er en monumental spionfuser

’Citadel’: Den næstdyreste serie nogensinde er en monumental spionfuser
'Citadel'. (Foto: Prime Video)

Man kan ikke beskylde Amazon Prime for at mangle ambitioner.

For bare et halvt år siden lancerede de ’Magtringene’, som trods verdens største budget og fem års hype kun blev set til ende af omkring en tredjedel af dem, som begyndte på serien.

Nu følger streamingtjenesten op med en stort anlagt spionserie, produceret af ingen ringere end brødrene Marvel, Joe og Anthony Russo. Det er efter sigende den næstdyreste serie nogensinde med et budget på 300 millioner dollars.

’Citadel’ har på papiret alt, hvad man kunne ønske sig af en dyr, amerikansk spionserie:

Højspændt action, et udspekuleret forbrydersyndikat og to brandvarme unge skuespillere (Richard Madden og Priyanka Chopra Jonas) i front som to superagenter, der på bedste Jason Bourne-vis skal genkalde deres tabte minder og … redde verden.

En højpotent åbningsscene sparker tingene i gang. Citadel-agenterne Mason Kane og Nadia Sinh – der måske, måske-ikke har en romantisk ting kørende – er til stede i et tog, som kører i høj fart gennem det italienske alpelandskab.

De skal lure en sprængfarlig kuffert ud af hænderne på en mand iført et dyrt jakkesæt, men missionen slår fejl. Toget springer i luften, og da Mason og Nadia vågner forslåede op igen, har de ingen erindring, om hvem de er.

‘Citadel’. (Foto: Prime Video)

Otte år senere lever Mason, nu ’Kyle’, et trygt familieliv i Oregon. Han har en datter med sin kone, Abby (Ashleigh Cummings), som han mødte på en hukommelsesklinik umiddelbart efter ulykken.

Han kan stadig intet huske, men et glimt af en smuk kvinde i et tog er begyndt at hjemsøge ham. Det får ham til at tage en dna-test, og før han ved af det, er han tilbage i folden på sin tidligere Citadel-chef (en veloplagt Stanley Tucci), som manipulerer ham til at udføre nye missioner.

At alt dette sker i løbet af et afsnit på 40 minutter, siger noget om det fortælletempo, ’Citadel’ lægger for dagen.

Mason Kanes familieliv – og de otte forgangne år siden ulykken – er reduceret til en parentes på 10 minutter, som udelukkende tjener det formål at få ham kørt tilbage i stilling som Citadel-agent. Det er ikke tid nok, slet ikke med tanke på, at hele incitamentet for, at han vil genopdage sin fortid er, at han vil være en god far for sin datter.

‘Citadel’. (Foto: Prime Video)

Richard Madden (også kendt fra ’Bodyguard’ og rollen som Robb Stark i ’Game of Thrones’) er kontinuerligt blevet nævnt som en af de potentielle kandidater til at spille den næste James Bond, men den rolle tror jeg godt, han kan godt skyde en hvid pil efter.

Som Mason Kane virker han i hvert fald forstokket, hvilket især skinner igennem i de scener, han spiller over for Priyanka Chopra Jonas, som – modsat Madden – virkelig formår at tilføre humor og personlighed til rollen som repliksmart superagent.

Man kan godt se, at Amazon har smidt mange penge efter serien. Den byder på et gennemført lækkert produktionsdesign og stærke actionscener med velorkestrerede fist fights, intense biljagter og store eksplosioner.

’Citadel’ er tænkt som begyndelsen på en stor global franchise, som på sigt skal kaste adskillige spinoffs af sig rundt omkring i verden. Det kunne lyde som et letkøbt markedsføringstrick fra Amazons side, men det fungerer på papiret, fordi den onde organisation er et internationalt agentur med globale politiske interesser. Og fordi hukommelsesløse superspioner er bad ass.

Jeg håber, de fremtidige spinoffs tør prøve lidt mere. Når præmissen i sig selv lægger sig så tæt op ad ’Bourne’-universet, er det ærgerligt, at ’Citadel’ ikke gør mere for at bidrage med mere originale karakterer.

‘Citadel’. (Foto: Prime Video)

Værst generisk er forbryderorganisationen Manticore, anført af Lesley Manville i rollen som en sofistikeret britisk ambassadør, der lystfuldt slubrer rødvin i sig, imens hendes håndlangere torturerer hendes fanger for den anden ende af bordet.

’Citadel’ har også dansk islæt i form af Roland Møller, som optræder i en forholdsvis stor dobbeltrolle som to veltrænede danske tvillingeagenter. Han gør det, efter betingelserne, udmærket, men som mange andre karakterer i ’Citadel’ savner hans to karakterer dybde.

For 300 millioner dollars får man åbenbart bulder, brag og sexede leads. Og kedelig historiefortælling.


Kort sagt:
Amazon Primes stort anlagte spionsatsning med Richard Madden og Priyanka Chopra Jonas er en monumental fuser på niveau med ’Magtringene’.

Anmeldt på baggrund af de første tre afsnit.

’Citadel’. Serie. Hovedforfattere: David Weil, Bryan Oh og Josh Appelbaum. Medvirkende: Richard Madden, Priyanka Chopra Jonas, Stanley Tucci, Ashleigh Cummings, Lesley Manville og Roland Møller. Spilletid: Seks afsnit á 35-40 minutter. Premiere: 28. april på Prime Video.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af