En hemmelig kult, racisme og vold: Ny HBO-dokumentar afdækker skyggesiden af »TikToks bedste tv-show«

Optagelsen af nye sorority-medlemmer på Alamaba University er blevet et kæmpe fænomen på TikTok med outfitvideoer og søde sydstatsdialekter. Men nu truer dokumentaren ’BamaRush’ med at få facaden til at krakelere. Og traileren alene har sat TikTok i brand.
En hemmelig kult, racisme og vold: Ny HBO-dokumentar afdækker skyggesiden af »TikToks bedste tv-show«
'BamaRush'. (Foto: HBO Max)

Toppen er fra Zara, skoene er fra Gucci, og smykkerne er Cartier. En ung kvinde viser sit outfit frem på sin TikTok på første dag ud af ni i Rushweek. Hver dag har hun nøje udvalgt et nyt outfit, og hun har forberedt sig i flere måneder.

Hendes video har fået næsten syv millioner visninger som en af mange, man kan finde under hashtagget Bamarush

Tilbage i 2021 gik #BamaRush viralt på TikTok. Rush er det, man kalder rekrutteringsprocessen til sorority-huse, og på Alabama University er den proces noget helt specielt. Det ligner noget fra en film, når unge kvinder fra hele USA ankommer før skolestart til universitet i håb om at score sig en af de eftertragtede pladser i et af universitetets Sororities. 

Men kulturen bag Sorority-miljøet på Alabama University rummer også andet end outfitvideoer og søsterskab. En ny HBO-dokumentar fortæller historier om kultlignende adfærd, racisme og korruption pakket ind i løfter om fællesskab og status.

Stor mystik

Dokumentaren følger fire unge kvinder op til og under Rush-ugen på Alabama University, som alle drømmer om at blive en del af »Greek life«. 

»So excited for season 3 of BamaRushTok«, skriver en TikTok bruger i en kommentar til en video, hvor en ung kvinde poserer med alverdens merchandise fra Alabama University, som hun lige er blevet optaget på.

Brugeren er ikke alene om at glæde sig til at følge med i dette års BamaRush, for hashtagget har over 2,6 milliarder visninger på TikTok. Men hvis man ikke lige er nået den del af TikTok endnu, så lad os få the basics på plads. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@alexis.gorin

INSANEEE!!! IM ABSOLUTELY OBSESSED!!! BAMA BOUND ROLL TIDE!!🫶🏼❤️🤍 #rolltide #bamabound #bamarush #bama #rtr #universityofalabama @creativejawns @University of Alabama

♬ Roll Tide Roll Cheer – The University of Alabama Million Dollar Band

Alabama University er på ingen måde kendt for at være et særlig godt universitet. Tværtimod faktisk. Men netop deres »Greek life« – altså Sorority- og Frathouse-kulturen – er kendt i hele USA. Særligt rekrutteringsprocessen, der bliver kaldt Rush, er blevet et kendt TikTok-fænomen.

I løbet af Rush-ugens ni dage skal de såkaldte PNM’s (Potentiel New Members) deltage i åben hus-arrangementer, én til én-samtaler og fester i de forskellige Sororities. Det hele er optakt til rekrutteringsprocessens sidste dag, Bid Day, hvor de forskellige sororities afslører, hvilke nye medlemmer de byder velkomne. 

Hele den proces har man altså kunnet følge de seneste to år på TikTok. Der er en del mystik forbundet med selve Rush-ugen, og det er derfor begrænset, hvad de potentielle nye medlemmer må poste på deres sociale medier om det.

De må for eksempel ikke fortælle om de arrangementer, som de har været til, eller hvilke sororities de bedste kan lide. De må derimod gerne vise, hvilke outfits de har på i Rush-ugens løb, og de må også godt fortælle, hvad de har pakket i deres taske, som de tager med sig rundt til de forskellige huse.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

På den måde lærer man de potentielle nye medlemmer at kende virtuelt i løbet af Rush-ugen. Mens nogle når hele vejen til Bid Day og bliver optaget i en Sorority, så er det også muligt at blive elimineret i løbet af ugen. Det kan blandt andet ske, hvis man har talt over sig på sociale medier, eller hvis man viser for meget interesse for et andet Sorority-hus.

Det er altså nærmest et spil, man skal spille taktisk for at få en plads i den Sorority, som man ønsker.

Startede som feministisk fællesskab

Er du en Zeta Phi Beta? Eller en Pi Beta Kappa? Hvert Sorority-navn er en sammensætning af græske bogstaver. De kan findes på de fleste amerikanske universiteter, men på netop Alabama Universitet er Sorority-kulturen størst.

Konceptet Sorority opstod i slutningen af 1800-tallet i USA. Dengang havde kvinder kun lige fået adgang til universiteterne, og det var mildest talt svært at være kvindelig studerende. Sorority-husene opstod som en måde at skabe fællesskab og støtte blandt de kvindelige studerende på universiteterne. Det var et feministisk projekt, som havde til opgave at værne om søsterskab og kæmpe for ligestilling på universiteterne. 

I dag er historien en lidt anden. Sorority-husene er stadig en måde for unge kvinder at indgå i et fællesskab, men det handler i høj grad også om status, netværk og udseende. Ser man på medlemmerne af de højtstående Sorority-huse, er det en enormt homogen gruppe. Det er som taget ud af ’Legally Blonde’. Tynde, blonde, hvide kvinder, som ofte kommer fra velhavende familier.

Sorority-husene lægger stor vægt på, om deres medlemmer repræsenterer dem godt, og det er derfor altafgørende, at deres udseende og ageren følger en høj standard. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I nogle Sorority-huse er der regler om, at man aldrig må forlade huset med vådt hår, og at man altid skal se oplagt og præsentabel ud. I de fleste Sororities er det ikke tilladt at drikke, og hvis dine medsøstre spotter dig med en drink på et Instagram-billede, kan det være eksklusionsgrund. Det er heller ikke unormalt, at der er regler for, hvad medlemmer må tale om, og hvem de må tale med. Det er nærmest kultadfærd.

Det kræver tid, kontakter og ikke mindst penge at være med i en Sorority. Gebyret for blot at tilmelde dig Rush-ugen er 350 dollars. Er du heldig at blive optaget i en Sorority, er prisen lige omkring 5000 dollars per semester. Oveni det kommer cirka 7500 dollars per semester for at bo i Sorority-huset og så selvfølgelig alt det løse, såsom udgifter til temafester, spring break ture osv.

At være en del af en sorority koster altså rundt regnet 88.000 danske kroner per semester. For overhovedet at kunne ansøge skal du have anbefalingsbreve fra venner og familie og en anbefaling fra et tidligere medlem af netop den sorority, du gerne vil søge.

Der er krav om et højt karaktergennemsnit, og du skal også gerne kunne dokumentere, at du har arbejdet frivilligt og er aktiv i foreningsliv. 

Hvad er The Machine?

I løbet af sidste års rush-uge begyndte rygtet på TikTok at gå om, at HBO var i gang med at filme en dokumentar. Der blev givet strenge ordrer fra Sorority-husene til de potentielle nye medlemmer om ikke at tale med journalister, og det kulminerede, da en kvinde blev elimineret fra Rush-ugen, fordi hun blev mistænkt for at have en mikrofon på.

Hun lagde grædende en video på TikTok om, at hun havde bundet en knude på sin T-shirt med en hårelastik, hvilket nogle havde troet var en mikrofon. Hun talte sandt, for hun havde ikke mikrofon på, men HBO var ganske rigtigt i færd med at filme til en dokumentar. 

I dokumentaren ’BamaRush’ følger vi fire unge kvinder op til og under BamaRush 2022. Shelby, Isabell, Holliday og Makayla er alle håbefulde PNM’s med hver deres baggrundshistorie, men med én ting til fælles: De er sikre på, at det at være en del af en Sorority på Alabama University vil være løsningen på alle deres problemer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For dem er BamaRush ikke for sjov, og de tager det faktisk så seriøst, at både Isabell og Makayla har hyret en Rush-konsulent, som skal hjælpe dem igennem processen. 

Det er ikke risikofrit for kvinderne at tale med HBO, og det er derfor også sparsomt, hvad vi rent faktisk får lov at se under selve Rush-ugen. Filmholdet får aldrig lov at komme ind i et af universitetets Sorority-huse, og de få Sorority-medlemmer, som de får lov at tale med, er yderst påpasselige med, hvad de siger højt.

Det kommer især til udtryk, da dokumentaristen spørger to Sorority-sisters om fænomenet The Machine, en hemmelig sammenslutning mellem Sorority- og Frat-huse på Alabama University, som siges at styre skolen med hård hånd. De to kvinder sender hinanden øjne, som kun kan læses som et ’du siger ikke noget’-blik. Det ved de ikke, hvad er, svarer de, og så er det desuden også bare usande rygter.

Da dokumentaristen ligeledes spørger de potentielle nye medlemmer ind til ’The Machine’, er svaret, at det kan de ikke tale om, og at det faktisk kan være direkte farligt for dem, hvis de gør.

Skyggesiderne ved sorority-kulturen på Alabama University bliver også belyst i HBO-dokumentaren. Den dykker ned i fortællinger om systematisk racisme, korruption og vold, og det giver seeren et helt nyt perspektiv på et fænomen, som ellers fremstod let og lyserødt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@shelby.rose4

This is the truth and my story. This is something that has made me mentally and physically sick for a very long time. I am thankful I left when I did and pray for every UA girl in a sorority right now. I always want to spread a positive light in the world. #bamarush #bama #bamarushdoc #bamarushweek #bamarushtok #college #fyp #foryoupage

♬ original sound – SHELBY ROSE

På TikTok har alene traileren til dokumentaren skabt røre. Tidligere Sorority-medlemmer står frem i TikTok-videoer og fortæller skrækhistorier fra deres Sorority-tid, mens flere nuværende medlemmer fordømmer dokumentaren og kalder den fuld af løgn, inden den har haft premiere.

Selv en af kvinderne, som HBO har fulgt, Shelby, har lavet en TikTok-video, hvor hun forklarer, at hun er blevet ført bag lyset af HBO, og at hun ikke vidste, at det var en kritisk dokumentar, som hun skulle medvirke i.

»This could be the end of Greek life as we know it«, siger en TikTok-bruger, og måske hun har ret. Om ikke andet bliver det spændende at følge med i, hvordan dokumentaren kommer til at påvirke dette års Bamarush.  

’BamaRush’ kan ses på HBO Max fra 23. maj.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af