En storspiller blev elimineret på tårefremkaldende vis i ‘Succession’s næstsidste afsnit

Det blev uden åben kiste og kig til den mysterieomspundne kilt, at Logan blev stedt til hvile foran hele den pukkelryggede Waystar Royco-familie, alle sine ekskoner og USA’s præsident. Til gengæld lagde det næstsidste 'Succession-afsnits uforudsigelige og tudende open mic-night elegant op til finalen.
En storspiller blev elimineret på tårefremkaldende vis i ‘Succession’s næstsidste afsnit
'Succession' sæson fire afsnit ni 'Church and State'. (Foto: HBO Max)

Ugens business deal 

Der var bestemt ikke inviteret til open mic-night ved Logan Roys storpolitiske begravelse, men sådan endte det.

Et par beskedne ‘sæt dig ned bedstefar’-forsøg forhindrede nemlig ikke Logans bror (Gregs bistre bedstefar) Ewan i at nå talerstolen og åbne ballet med en wildcard-tale, der startede med en sviner af alt, hvad den afdøde stod for: »What sort of people would stop a brother speaking for the sake of a share price?«.  

Det var lige dele gribende og spidst. Om Logans styrke på deres barndoms flugt under krigen og lillesøsterens polio-sygdom, han aldrig tilgav sig selv for. Før han altså bevægede sig over i brorens systematiske grusomhed. »A good hard take«, som Greg fantastisk naivt beskrev det. 

Samtidig fungerede talen også som kryptonit i ‘Succession’-universet, der sendte resten af afsnittets karakterer totalt ud af kurs, som alt, der ikke er ondt og falsk, har for vane at gøre det. 

Da Roman efterfølgende skulle levere den forberedte tale, blev han pludselig lammet af sorg. Med ét gik han fra Joker-agtig »Roman the Showman« til en tudende lille dreng, der ikke kunne kapere synet af farens kiste.

Hvor han i sidste afsnit var to minutter i nazist, var der ikke mere tilbage i den lille drengs coping-skjold af selvopfundet præ-sorg.

Storebror Kendall trådte til med en lyrisk svulstig hyldestsang til fader Logan og hans kapitalisme – »the oxygen of this wonderful civilization we’ve built from the mud«. Kendall’sk bullshit-fabulering af fineste karat. En menneskelig forvandling fra tidligere, hvor selvsamme Roy-unge var lige ved at stoppe sin ekskone og børnene fra at droppe begravelsen ved at blokere bilen som en halvhjertet aktivist i konfirmationstøj.

Begravelsen blev en akavet og energiløs konference, hvor hver karakter forsøgsvis improviserede over, hvordan man mon bedst viser følelser og respekt.

Logan har aldrig føltes længere væk. Til gengæld blev arvingernes begravelsesmanerer altafgørende for det endelige slag. Fra en stor CE-bro-sejr i sidste uge er Shivs »red devil« pludselig ved at stjæle sine brødres præsidentielle legetøj og blive Matssons amerikanske direktør. 

Ugens Cruella De Vil

‘Succession’-moderen Caroline ankommer storskrydende til begravelsen med sin nye mand Peter, hans autografbog og et mesterligt elevatorbliks-»oh«  til overs for sin datters endnu uannoncerede graviditet. 

»I thought I could hear the sound of dalmatians howling«, siger Shiv ved Cruella de Mamas ankomst i sort chapeau.

Da Marcia dukkede op ud af det blå til Logans gravøl og pulveriserede Kerry ned til metroen og hjem til sin lille lejlighed, var det et mindeværdigt møde. Netop som man tror, at den hårdtprøvede og udstødte »Chuckles the Clown«, der gemmer sig i mængden, skal gennem endnu en led manege, tager tingene en anderledes underholdende drejning.  

Caroline fisker den tudende Kerry væk fra sin langhårede Brooklyn-bror og advokat, hvorefter hun stabler en ekskonernes klub sammen på forreste række med Marcia, sin egen efterfølger Sally-Ann (»my Kerry, if you will«) i triumferende trods.

Tilsynedeladende har Caroline nederdrægtighed nok til at udligne alle de andre Logan-lovers giftigheder tilsammen og skabe et i ‘Succession’-sammenhæng sært harmonisk parallel-univers. I hvert fald ender Marcia og Kerry med at holde hinanden i hånden. 

Ugens Joker 

Roman har fucket alting op. Mencken er ikke imponeret af hans hulkende beta-maskuline tårer til begravelsen, hvilket er virkeligt dårlige nyheder for vores CE-bros, der nu bliver overhalet indenom af Shiv, som praler til Matsson om, hvor fraværende en mor hun agter at blive.

Ironisk nok samme dag, som hun har påtalt, at hendes far var »hard on women«.

Det bliver dråben, da Roman overhører bestyrelsen grine højlydt af en tilsyneladende viral video af ham, hvor han hulker i kirken. Det er corporate happy slapping.

I sin afmagt bevæger han sig ud i gadens politiske uroligheder, hvor han både er en ung Bruce Wayne og Jokeren på samme tid. I lige stor risiko for at blive pløkket ned og at begynde at danse sin galskab ud.

Ved vejs ende er Roman tilbage i storebrorens hundebur. Lige så ond han var i sidste afsnit, lige så ondt har man af ham til sidst.

Ugens citat

Billedet af Greg, der sprinter hen til begravelsen på en Citibike-lejecykel og hilser »hey, sad day«, må vi aldrig slette fra bevidstheden. Han får Toms kistebærertjans på hans apatiske afbud. Fuldt fortjent.

Shivs tale lander et virkelig spændende sted mellem ufrivilligt karaktermord på sin far (»he couldn’t fit a whole woman in his head«) og verdens mindst overbevisende plaster på såret – »you did okay, dad«. 

Frank nedværdiger sig end ikke til at svare på Romans latterlige hverveforsøg i kirken, men knurrer blot som en hund. 

Papfar Peter krammer hver enkel modvillige Roy med de nærmest blasfemiske ord »daddy’s here«. 

Tom har muligvis ikke sovet siden præsidentvalget, og han er næsten ikke til at genkende. Man mindes hans gamle maniske jeg, da han knap nok rynker en mine til følgende stikpille fra Shiv: »You would never have dared not to come to his funeral, when he was alive«.

Logan har købt en krypt til fem millioner dollars, der egentlig tilhørte en mand, der blev rig på at sælge kattemad online.

Connor ville egentlig fryses ned i håb om en Austin Powers-agtig genoplivning, men forblændes som sædvanlig af det pompøse. »I was crazy for cryogenics, but I wouldn’t say no to a top bunk«, siger han begejstret i farens mausolæum med køjepladser nok til alle. 

Shiv vinder ikke blot afsnittet, men er også foran på guldkorn. Som da hun opsummerer fadertyranens endelige kitschede hvilested som »cat food Ozymandias« med reference til et episk digt (og et virkelig godt ‘Breaking Bad’-afsnit).

Ugens bundlinje

‘Succession’ har gjort sin sans for hæsblæsende endagsbegivenheder til hele sin modus operandi i denne sæson. På godt og ondt.

For det har skabt en vis metaltræthed i de nu seks afsnit, hvor magtspillet er blevet tumlet rundt med en chokværdi som tre isterninger i det samme whiskyglas. Men nu begynder vi at bevæge os tilbage til udgangspunktet, og det var herligt gysende at se børnene begrave Logan, men finpudse stridsøksen.

Hvem er overhovedet med i kampen?

Tom lader til at være gået endegyldigt i seng. Men det er Shivs seng. Greg har i hans fravær tilegnet sig stødt mere indflydelse på sin egen fjumrede måde. Mattson kalder ham »sexy«.

Efter Romans knæk er der kun en CE-bro og hans pilotjakke tilbage i den endelige kamp mod Shiv, hvis ihærdige dørsælgerforsøg på at manifestere sig selv som »Shiv fucking Roy« endelig har givet pote. 

Kendall har til gengæld hyret sin fars gamle sikkerhedsvagt og har både Frank og Hugo på sin side.

Alligevel håber jeg, intet kommer til at gå som ventet, når vi i næste uge skal sige et farvel til et stykke seriehistorie.

‘Succession’ kan ses på HBO Max.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af