Ingen bør have sympati med Roy-børnene efter ‘Succession’s valghelvede i afsnit 8

På sæsonens hypede valgaften kastede ‘Succession’ sig ud i en underspillet bestialsk Trump-parafrase, der én gang for alle slog fast, hvorfor sympati for samtlige Roy-søskende bør være en by i Rusland.
Ingen bør have sympati med Roy-børnene efter ‘Succession’s valghelvede i afsnit 8
'Succession' sæson fire afsnit otte: 'America Decides'. (Foto: HBO Max)

Ugens business deal 

Det er valgaften, og på ATN’s store nyhedsredaktion har Tom hørt snak om voksenbleer, så folk ikke behøver spilde tid på toilettet. 

De sande voksenbabyer er dog hans svigerfamilie, der kæmper om at bruge ham som politisk hånddukke, mens han lammet bevæger sig fra rum til rum. Ingen Roy-børn overholder Logans militærdevise om, at de øverstkommanderende holder sig væk fra gulvet på valgaftenen: »No brass on the battlefield«. 

En fantastisk tirade fra Tom til Greg udvikler sig fra coke-gruppepres til hundeklingende skældud over kiosk-sushi. Det slutter med, at Greg bliver degraderet til at gregge – »You’re busted back down to Greg tonight«. Hans underdog-kvaliteter er dog steget efter en bytur med Mattson, hvor han efter sigende er blevet tvunget til at danse med en gammel mand (»he was so confused«) og drikke væsker, der ikke normalt bruges til drinks.

Mens Roy-børnenes Hamlet-agtige kappestrid om, hvorvidt de skal sælge eller ikke sælge familiefirmaet, er spidset til, som det amerikanske præsidentvalg har ulmet i baggrunden. Nu kan den endegyldige politiske leder afgøre det hele, afhængig af om de vil blokere GoJo-handlen eller ej.

Roman er på hold med republikanske Mencken, der sender ham to aubergine-emojis og et flag og lover at blokere salget. Shiv hepper på demokraternes Jimenez og har fået fire smileyer. Mens Roman løber rundt og råber »false flag«, forsøger hun at bilde sig selv og alle andre ind, at hun hepper på de blå i landets interesse, mens hun i virkeligheden sikrer sit dobbeltspil med Mattson. 

At Kendall er splittet mellem sin moral og sine chefdrømme, udnytter hun på groveste vis.

Som en gyselig genoplivning af, hvordan det post-faktuelle narrativ under Trump/Biden-valget i 2020 kom ud på et fatalt overdrev, har afsnittet den kulsorte titel: ‘America Decides’. 

Det store stridspunkt bliver en bombe ved et valgsted i Milwaukee, der skaber uvished om, hvorvidt ilden, der har brændt 100.000 stemmer, mon har rødt eller blåt bias? Derfor bliver det en kamp mellem alles selvoptagede politiske dagsordener, hvorvidt ATN skal kalde afgørelsen på et fejlagtigt grundlag.

Da sejren til sidst går til Mencken, har redaktionens velmenende data- og exit poll-ansvarlige Darwin fået wasabi og citronvand i øjnene. I både overført og bogstavelig betydning. Shivs affære med Mattson er pinligt afsløret, og Roy-trioens splittelse har taget hele landet med sig i faldet.

Ugens MVP 

Vi har efterhånden vænnet os til den apatisk sørgende Roman, der gik rundt med følelserne uden på tøjet. I ‘America Decides’ er han giftigere end nogensinde og på storskrydende hold med fascisterne. Han vinder valgaftenens rænkespil, får spillet alle ud mod hinanden og sætter sin egen elevator-tur mod magtens mørke tinder i fart. 

Måden, Roman svarer sine modstandere, er ubønhørligt effektiv og intetsigende på samme måde som at svare »din mor«, indtil samtalen mister al mening. Han er afsnittets altoverskyggende MVP. En ond nihilist spændt op til lir, der ikke skyr nogle midler for at spille pik med det politiske narrativ. 

Ugens citat

Gregs facade som »disgusting brother« lider et knæk, da han prøver at sige fra over for Toms coke-gruppepres: »I don’t wanna get addicted from two nights in a row«. 

Toms reaktion på Shivs graviditet er lige dele uopfindsom og led: »Is that even true?«.

Connors desillusionerede tilgang til sit eget kandidatur bør få indskrevet Schrödingers kat-tilgangen i politisk teori med det samme: »Maybe everyone voted for me?«, siger han, sekunder før drømmen om Kentucky ryger – »Alas, Kentucky«. 

Forud for ugens catch all-citat har Roman prøvet at presse Kendall til at male USA rød en gang for alle bevæbnet med et steaktraume fra barndommen.

»Because we had so much chicken when we were kids, I have to elect a fascist?«, lyder Kendalls ræsonnement, der både går i opfyldelse og bliver ugens vindende ‘Succession’-logik.

Ugens bundlinje

Serieskaber Jeremy Strong havde lovet noget stort. Det fik vi på sådan en klassisk klaustrofobisk ‘Succession’-måde.  

Serien har altid huseret i sin eget udspekulerede gråzone mellem virkelighed og fiktion, men med ‘America Decides’ blev der fortællemæssigt taget et mere direkte greb om det faktiske politiske klima i USA. Men det gjorde også alting lidt forudsigeligt. Et spørgsmål om, hvordan korruptionen skulle vinde, nærmere end hvorvidt og hvornår.   

Om det klæder serien at skrue op for dybden af den politiske nerve, må være en form for seermæssig Rorschach-test, der afslører, om man holder mest af ‘Succession’ som en kynisk komedie eller stort Shakespeare’sk drama.

Men ‘America Decides’ satte også noget nødvendigt på plads.

Afsnittet mindede nemlig alle dem, der har fortabt sig i sæsonens til tider overdrevne sympativækkelse for de sørgende karakterer, om, at serien i sin grundkerne handler om rige svin.

Roman er muligvis en form for elskeligt ynkelig freudiansk sexfantasi, men han er elitens svar på en incel uden konsekvenslogik. Kendall er et brændt barn, men magtsyg frem for alt. Shiv er muligvis gravid og klogere end de andre, men også selv et »human gaslight«. Akkurat som hun kaldte sin far. 

»Maybe the poison drips through«, spurgte Kendall bekymret, før familiens konflikter ironisk nok fik følger for hele den amerikanske befolkning. 

I næste afsnit skal Logan stedes til hvile (i kilt!), og hans potentielt farligste arving skal holde begravelsestalen. Jeg håber faktisk, det bliver mindre virkelighedsnært og endnu større.

‘Succession’ kan ses på HBO Max.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af