’Ahsoka’: Ny ‘Star Wars’-serie burde opkaldes efter Lars Mikkelsens faretruende despot

’Ahsoka’: Ny ‘Star Wars’-serie burde opkaldes efter Lars Mikkelsens faretruende despot
'Ahsoka'. (Foto: Disney+)

Selvom Ahsoka Tano måske er et nyt navn for mange, der har fulgt med i de sidste par års Star Wars-serier, er hun faktisk en af de karakterer i universet med mest skærmtid, udover selvfølgelig Skywalkerne.

I sin første optræden blev hun hurtigt lagt for had, men har siden kæmpet sig ind i de fleste fans hjerter og står nu som en stærk favorit for mange Star Wars-animationsfans.

Hun blev først introduceret i animationsfilmen ’Star Wars: The Clone Wars’ og senere animationsserien af samme navn, som Anakin Skywalkers padawan i tiden mellem episode II og III. Hun spillede også en mindre, men central rolle i ’Star Wars: Rebels’, endnu en animationsserie, der fylder tiden mellem hovedfilmene ud, denne gang mellem episode III og IV.

Skaberen bag begge disse animationsserier, Dave Filoni, som var personligt udvalgt af George Lucas, var med Ahsoka med til at skabe den længste karakterudvikling, Star Wars nogensinde har set. Hun er først en ung og naiv padawan til Anakin, men lærer igennem klonkrigene at være modig og til tider dumdristig som sin mester.

Hun ender endda med at forlade jedi-ordenen. Næste gang man ser hende under det begyndende oprør mod imperiet, er hun en vis rebel, som er stærk nok til at kunne overvinde Darth Vader i en duel.

‘Ahsoka’. (Foto: Lucasfilm)

I live action så vi hende for første gang i ’The Mandalorian’ sæson 2, spillet af Rosario Dawson, hvor hun ledte efter Grand Admiral Thrawn. Det gør hun stadig i ’Ahsoka’, men vigtigheden af dette kan være svær at forstå, hvis man ikke har set serien ’Rebels’.

Det er en evig diskussion i Star Wars-kulturen, om det bliver for internt til tider, men i dette tilfælde er det en historie, der har været under opsejling i mere end 10 år. Der samles direkte op, hvor ’Rebels’ slap, og derfor føles det ikke som et helvede af referencer og cameos, men en fortsættelse af en tidligere historie.

Thrawn, som i animeret form spilles fænomenalt og faretruende af hele Danmarks Lars Mikkelsen, der her gentager rollen, forsvandt nemlig sammen med ’Rebels’-seriens hovedkarakter Ezra Bridger i slutningen af den serie. Thrawn er en (blå) kejserlig admiral, men også et taktisk geni, som kunne have vundet over Luke, Han og Leia, hvis han ikke var forsvundet. Derfor er hans tilbagekomst en trussel for hele galaksen.

‘Ahsoka’. (Foto: Lucasfilm)

Det er det største og mest galaksetruende plot i en Star Wars-serie indtil videre, hvilket kan tyde på, at der er store ting under opsejling i Disney+/Star Wars-universet. Og det er fedt igen at se fascismens trussel i Star Wars, for det er der, tematikkerne rigtig stråler.

For at finde Thrawn og Ezra får Ahsoka hjælp fra den lyssværdslavende droide Huyang (David Tennant) og rebellerne Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo) og Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead). Ligesom Ahsoka kommer alle disse karakterer fra den animerede serie, og i alle tilfældene er castingen næsten perfekt.

Faktisk er castingen så god, at Rosario Dawson lidt får baghjul, i hvad der burde være hendes egen serie. En stoisk jedi er bare ikke lige så spændende som Natasha Liu Bordizzos punker-mandalorianer med hang til graffiti. Forhåbentlig når Ahsoka at skinne lidt mere inden seriens afslutning, især i de rygtede flashback-sekvenser med Hayden Christensens Anakin.

En håndfuld af de mindre roller, som også vender tilbage, har de faktisk også castet de oprindelige stemmeskuespillere til, heriblandt David Tennant, Lars Mikkelsen og Clancy Brown, hvilket har gjort mange fans glade.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Dave Filoni, som stod bag de animerede serier om Ahsoka er også serieskaber på denne, ligesom han var med til at lave ’The Mandalorian’ med Jon Favreau. Hans kærlighed til galaksen er enestående og det kan ses i alle hans projekter, hvilket dog nogle gange kan hindre den gode historiefortælling.

Det er svært rigtigt at konkludere noget efter kun to afsnit, men indtil videre lader ’Ahsoka’ ikke til at blive for intern og navlepillende, som når Star Wars er værst. Med Thrawns tilbagevenden står galaksen over for en reel trussel på niveau med kejserens rædselsregime. Det kan give fantastiske historier.

Selvom Ahsoka har hovedrollen, burde serien dog mere rammende have heddet ’Rebels 2: The Return of Thrawn’.


Kort sagt:
’Ahsoka’ kommer til at tabe alle, der ikke har set den animerede serie ’Rebels’. Men det bør man så til gengæld også – begge serier har høj kvalitet.

Anmeldt på baggrund af de første to afsnit.

’Ahsoka’. Serie. Skaber: Dave Filoni Medvirkende: Rosario Dawson, Natasha Liu Bordizzo, Lars Mikkelsen. Spilletid: Otte afsnit á cirka 50 min. Premiere: Kan ses på Disney+
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af