Hvem er Ahsoka? Her er alt, du skal vide, før du ser den nye ’Star Wars’-serie

Den nyeste Star Wars-serie, ’Ahsoka’ bygger videre på det nuværende serieunivers, men det kan være utroligt svært at følge med, hvis man ikke har set de to animerede serier ’The Clone Wars’ og ’Rebels’. Derfor har vi her samlet alt, man behøver vide for at forstå ’Ahsoka’, inklusive anbefalinger til de afsnit man skal se, hvis man har lyst til at dykke ned i det animerede Star Wars-univers.
Hvem er Ahsoka? Her er alt, du skal vide, før du ser den nye ’Star Wars’-serie
'Ahsoka'. (Foto: Lucasfilm)

Denne artikel indeholder spoilers for næsten alle Star Wars-medier produceret før ’Ahsoka’. Læs videre på eget ansvar.

Selvom Ahsoka Tano først sås i liveaction i anden sæson af ’The Mandalorian’, har hun en lang og broget historie i den animerede side af ’Star Wars’-universet.

De animerede serier var i lang tid den eneste mulighed for et ’Star Wars’-fix for de mange fans, som ikke regnede med flere film efter ’Revenge of the Sith’ i 2005.

Der er dog mange, også hardcore fans, som aldrig kom med på bølgen, måske fordi serierne så ud til at være rettet mod et yngre publikum. Den første animationsserie startede i 2008 og havde faktisk en hel animeret film som sit startskud, nemlig ’The Clone Wars’. Den skulle udforske, hvad der skete i klonkrigene mellem episode 2 og 3.

I stedet for at være en klassisk kronologisk serie, der fulgte universets to hovedpersoner, Obi-Wan Kenobi og Anakin Skywalker, var seriens sæsoner delt op i mindre historier over flere episoder, som fulgte en eller flere bikarakterer fra filmene, dog med størstedelen af afsnittene stadigt centreret omkring Obi-Wan og Anakin.

Heriblandt Yoda, Padmé og adskillige fantastiske afsnit, som udforsker det at være en klonsoldat med det eneste formål at dø for en republik, man aldrig får at se.

Men den Disney+-aktuelle serie ’Ahsoka’ foregår ligesom andre nuværende live action-serier efter imperiets fald, altså efter episode 6. Så hvorfor er klonkrigene pludseligt relevante? Jo, fordi det var her, vi første gang så Ahsoka Tano.

Hvor kommer Ahsoka fra?

Ahsoka Tano var en ung padawan under klonkrigene, som fik tildelt Anakin Skywalker som sin mester. Hun optrådte først i animationsfilmen ’The Clone Wars’, men det tog noget tid for den animerede verden at finde sin form, og den er derfor ikke specielt seværdig.

En bedre første introduktion til figuren finder man i Geonosis-historien i serien ’Clone Wars’ sæson to, afsnit 5-8. Her bliver Anakin og Ahsoka sendt til Geonosis for at sabotere en droidefabrik sammen med en anden jedi, Luminara Unduli, og hendes padawan, Bariss Offee.

Den animerede udgave af ‘Ahsoka’. (Foto: Lucasfilm)

Jediernes brug af padawaner i krig understreger deres dobbeltmoral som keepers of peace, men viser også, hvordan størstedelen af Ahsokas ungdom blev brugt.

Næste relevante afsnit er faktisk ikke fra ’The Clone Wars’, men serien ’Tales of the Jedi’. Her viser afsnit 5, hvordan Anakin trænede Ahsoka gennem krigen, hvilket gav hende en meget særlig fordel senere hen.

Ahsoka er IKKE en jedi

I ’The Mandalorian’ gør Ahsoka meget ud af ikke at kalde sig en jedi, men hun bruger jo både lyssværd og kraften, så hvordan hænger det sammen?

Det kan forklares med de sidste fire afsnit (17-20) af femte sæson af ’The Clone Wars’. Stor fed SPOILER ALERT, hvis man gerne vil se den (og det bør man, det er en af de bedste dele af serien), men her bliver Ahsoka anklaget for at være forræder af jedi-ordenen og smides ud og forfølges.

Det viser sig naturligvis, at forræderen ikke var hende, men Bariss Offee, hendes padawan-ven fra Geonosis-historien. Desillusioneret over jedi-ordenen vælger Ahsoka ikke at vende tilbage, selvom hun tilbydes det.

‘Ahsoka’. (Foto: Lucasfilm)

Krigen finder hende dog igen i sidste sæson af ’The Clone Wars’, hvor Anakin og Obi-Wan har brug for hendes hjælp. De skal nemlig generobre Mandalore fra Darth Maul (som ikke er død alligevel), men de har for travlt med alle de ting, de skal nå i ’Revenge of the Sith’.

De sidste fire afsnit af ’Clone Wars’ sæson 7 (9-12) viser, hvad Ahsoka lavede samtidig med handlingen i ’Revenge of the Sith’. Vigtigst af alt viser den, hvordan Ahsoka overlever Order 66 (klonernes indkodede ’dræb jedi’-ordre) ved at gøre brug af Anakins hårde træning.

Der er selvfølgelig mange flere afsnit med Ahsoka i ’The Clone Wars’, men via disse burde man kunne følge hendes udvikling fra en ung, naiv padawan til en krigshærdet ikke-jedi, der stadig kæmper for retfærdighed.

Rebellen Ahsoka

Næste gang man ser Ahsoka, er i serien ’Rebels’ som foregår efter episode 3, men før Luke Skywalker melder sig ind i oprøret i episode 4. Serien følger besætningen på rumskibet The Ghost. Kaptajnen er den fabelagtige pilot Hera Syndulla, som også er med i ’Ahsoka’.

Der er også den tidligere padawan og Ahsoka-fan Kanan Jarrus, som rekrutterer en ung kraft-bruger, Ezra Bridger, og lærer ham op som jedi. Med sig har de også den unge mandalorianer Sabine Wren.

På deres rejser møder de mange kendte ansigter, heriblandt Ahsoka, som hjælper med Ezras oplæring som jedi. De tidlige oprørs største fjende er Grand Admiral Thrawn, som er en genial taktiker og gang på gang besejrer rebellerne og ser igennem deres fælder.

Lars Mikkelsens Thrawn i ‘Star Wars: Rebels’. (Foto: Lucasfilm)

Hans rolige og analyserende stemme kan vi takke Lars Mikkelsen for, som også spiller Thrawn i den nye live action-serie til mange fans’ jubel. Den eneste måde, hvorpå rebellerne kan besejre ham, åbenbarer sig i afslutningen på ’Rebels’, hvor Ezra ofrer sig selv og får nogle hyperspace-hvaler til at transportere Thrawns Star Destroyer med dem begge om bord til en ny galakse.

Mange fans har spekuleret i, at uden den ofring ville Luke og hans rebeller ikke kunne have overvundet imperiet, især fordi Thrawn ikke var dum nok til at stole på, at Dødsstjernen var det eneste våben, imperiet havde brug for.

Thrawn vender tilbage

I den tredje sæson af ’The Mandalorian’ afsløres det, at en gruppe eks-imperials pønser på at finde Thrawn og med ham i spidsen generobre galaksen. Derfor prøver Ahsoka at finde Thrawn, og forhåbentlig derigennem også Ezra.

Da ’Ahsoka’ i så høj grad følger handlingen fra ’Rebels’, er det svært at vælge specifikke relevante afsnit ud. Dog er der nogle nævneværdige afsnit imellem. Først de sidste to afsnit af sæson to (21-22). Her finder Ahsoka, Kanan og Ezra sig i et gammelt sith-tempel sammen med Darth Maul. I slutningen kommer Ahsoka i en duel med Darth Vader, hendes gamle mester Anakin.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Derefter kan man springe til 9. afsnit af sæson 4 og se resten af serien derfra indtil det sidste afsnit, 15. Her kæmper Ghost-besætningen mod Thrawns styrker på Ezras hjemplanet Lothal, som også spiller en vigtig rolle i ’Ahsoka’-serien. Man får også afslutningen med, som lægger op til både den oprindelige trilogi, som da godt kan klare et gensyn, men også op til ’Ahsoka’-serien.

Forhåbentlig er du nu godt klædt på til at se den nyeste Star Wars-serie. Selvom den animerede verden ikke er perfekt, har den leveret nogle rigtigt stærke historier i Star Wars-universet om krigens traumer, venskab og at miste dem, man har kær.

Og hvis man efter denne gennemgang har fået blod på tanden for at udforske serierne mere, kan det stærkt anbefales.

For hvert Jar Jar Binks-afsnit er der mindst fire rigtigt gode afsnit.

’Ahsoka’ og alle andre ’Star Wars’-film/serier kan ses på Disney+.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af