De 10 mest ventede film på årets Venedig-festival får seriøst tænderne til at løbe i vand

På tirsdag starter årets filmfestival i Venedig med et hav af alvorligt imødesete verdenspremierer. Soundvenues filmredaktør er på pletten – og her er, hvad han glæder sig allermest til.
De 10 mest ventede film på årets Venedig-festival får seriøst tænderne til at løbe i vand
'Ferrari'. (Foto: PR)

En af årets allerstørste filmbegivenheder, Venedig-festivalen, bliver både usædvanlig og helt, som den plejer, når startskuddet lyder på onsdag.

For på den ene side er programmet akkurat så bugnende af årets mest ventede film, som vi efterhånden har vænnet os til. Venedig er de senere år blevet det reelle startskud på Oscar-sæsonen, og det er her, mange af de største amerikanske kvalitetfilm ser dagens lys for første gang.

På den anden side bliver den røde løber tom for stjerner. Skuespillerstrejken i Hollywood forhindrer stjernerne i at promovere deres nye projekter, og det rammer udrulningen af de store amerikanske film. Til gengæld bliver der god plads til Mads Mikkelsen.

Her kort før afrejse er disse titler allerhøjst på min liste over film, jeg glæder mig til. Og hvis de ikke kan få tænderne til at løbe i vand på enhver filmelsker, hvad kan så?

‘The Killer’. (Foto: Netflix)

1. ’The Killer’

David Fincher tilbage på hjemmebane i thrillergenren. Michael Fassbender spiller en koldblodig lejemorder, der ender i en eksistentiel krise. Meget mere ved vi ikke endnu – men mere behøver man heller vide for at skrue forventningerne helt i vejret.

Er ’The Killer’ bare i nærheden af Finchers mesterværker ’Seven’ og ’Zodiac’, logrer jeg med halen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Priscilla’

Det er måske nok nogle år siden, at ’Lost in Translation’-instruktør Sofia Coppola har været i absolut topform, men ’Priscilla’ kan meget vel være filmen, der bringer hende tilbage op i superligaen. Det er fortællingen om Priscilla Presley og hendes forhold til sin mildest talt berømte mand, Elvis.

Elvis fik som bekendt en revival i Baz Luhrmanns populære film af samme navn fra sidste år, men Coppola skifter velgørende perspektivet.

Cailee Spaeny spiller Priscilla, mens ’Euphoria’-stjerne Jacob Elordi er Elvis.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Poor Things’

Det er altid spændende, hvad den græske ener Yorgos Lanthimos finder på, og man er faktisk aldrig rigtigt blevet skuffet. ’Dogtooth’, ’The Lobster’, ’The Killing of a Sacred Deer’ og ’The Favourite’. Sikke et niveau af kulsort humor og original fortællekunst.

Instruktørens nye film er en Frankenstein-agtig fortælling. Emma Stone spiller kvinden Belle Baxter, der bliver bragt tilbage til livet af en excentrisk videnskabsmand, spillet af Willem Dafoe.

‘Ferrari’. (Foto: PR)

4. ’Ferrari’

Michael Mann er en af de mest kultdyrkede nulevende instruktører, og selvom manden bag ’Miami Vice’, ’Heat’, ’The Insider’ og ’Collateral’ skuffede, sidst han var filmaktuel (med ’Blackhat’ fra 2015), er der kolossale forventninger til hans comeback.

Her spiller Adam Driver den italienske sportsbilslegende Enzo Ferrari i det, der lyder som en relativt traditionel biopic. Men sikkert ikke er det i Manns hænder. Penelope Cruz og Shailene Woodley er på rollelisten.

‘Origin’.

5. ’Origin’

En af Hollywoods mest fremtrædende sorte instruktører, Ava DuVernay (’Selma’, ’When They See Us’, ’13th’), er kendt for at blande stærke følelsesmæssige historier med et indigneret blik på USA’s racehistorie.

Hendes nye film lyder som ingen undtagelse. ’Origin’ er baseret på nonfiktionsbogen ’Caste: The Origins of Our Discontents’, der skildrer kastesystemet bag landets racisme. Hvordan DuVernay omsætter det til fiktion, skal blive spændende at se. Hun har Jon Bernthal, Finn Witrock, Connie Nielsen, Vera Farmiga og Victoria Pedretti på rollelisten.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Bastarden’

For første gang i 33 år er en dansk film udtaget til den Guldløve-kandiderende hovedkonkurrence i Venedig. Æren er tilfaldet Nikolaj Arcels første film siden ’En kongelig affære’.

I ‘Bastarden’ spiller Mads Mikkelsen den opadstræbende kaptajn Ludvig Kahlen, der påtager sig den umulige opgave af tæmme den jyske hede for kongen. En mission, der især falder i dårlig jord hos den lokale lensgreve, spillet af Simon Bennebjerg. Amanda Collin har en stor rolle som husholdersken Ann Barbara.

’Bastarden’ blev forleden udnævnt som en af årets tre danske Oscar-kandidater og er også udtaget til den prestigefulde Toronto-festival efter Venedig i september. Det er sandsynligvis en film, vi kommer til at høre meget til det kommende år!

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’Maestro’

Efter ’A Star Is Born’ er jeg langt mere spændt på at se en film instrueret af Bradley Cooper, end jeg nogensinde havde troet muligt. Cooper forvandlede den kendte fortælling om musikbranchens rise and fall til et sjælfuldt drama, og det skal blive interessant at se, hvad han kan stille op med historien om den verdensberømte komponist Leonard Bernstein.

Det var ingen ringere end Steven Spielberg, der skulle have instrueret filmen, men han gav stafetten videre til Cooper efter at have set ’A Star Is Born’. Cooper spiller selv Bernstein, mens Carey Mulligan er hans hustru. Historien fokuserer ikke mindst på deres forhold over flere årtier.

‘Aggro Dr1ft’. (Foto: PR)

8. ’Aggro Dr1ft’

Harmony Korine har siden sit manuskript til den banebrydende ’Kids’ fra midten af 90’erne været en af amerikansk films førende outsidere. Med film som ’Gummo’, ’Trash Humpers’ og ’Spring Breakers’ har han udforsket æstetiske og fortællemæssige grænser – og selvom det ikke altid har været lige vellykket, har det altid været interessant.

Sådan lyder det også til at være med hans nye film, der handler om en plaget lejemorder og især vækker opsigt på papiret af to årsager: Den er udelukkende optaget med infrarødt kamera. Og Travis Scott er på rollelisten.

Korine udtalte forleden, at han ikke er 100 procent sikker på, resultatet overhovedet kan betegnes som en film!

‘Hitman’.

9. ’Hit Man’

Richard Linklater har siden gennembruddet med ‘Dazed and Confused’ bevist, at han kan operere i mange genrer, fra eksistentiel sci-fi-animation i ’A Scanner Darkly’ til tidseksperimenterende crowdpleasers som ’Boyhood’ og ’Before’-trilogien.

Hans nye film er baseret på den sande historie om en politibetjent i Houston, der arbejder undercover som en lejemorder (ja, der er et lejemordertema på årets festival). Han spilles af Glen Powell, kendt fra blandt andet ’Top Gun: Maverick’.

‘The Wonderful Life of Henry Sugar’. (Foto: Netflix)

10. ‘The Wonderful Story of Henry Sugar’

Jamen har Wes Anderson ikke lige været aktuel med ‘Asteroid City’? Jo, men nu er han minsandten allerede tilbage, denne gang dog trods alt kun i et kortfilmformat med den 40 minutter lange ’The Wonderful Story of Henry Sugar’.

Ligesom ’Fantastic Mr. Fox’ er den nye film baseret på en historie af Roald Dahl og handler om en rigmand, der forsøger at få evnen til at se uden at bruge sine øjne, så han kan snyde i kortspil.

Ralph Fiennes, Benedict Cumberbatch, Dev Patel og Ben Kingsley er på rollelisten, for når Wes ringer, stiller man op, også når det kun gælder en kort bemærkning.

Venedig Film Festival løber 30. august-9. september.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af