Én af disse tre film bliver årets danske Oscar-kandidat

Én af disse tre film bliver årets danske Oscar-kandidat
Den ombejlede Oscar-statuette. (Foto: Andrew H. Walker/Getty Images))

‘Bastarden’, ‘Apolonia, Apolonia’ eller ‘Når befrielsen kommer’.

Én af de tre film bliver den danske kandidat i opløbet til Oscar’en for Bedste Internationale Film næste år.

‘Bastarden’ er Nikolaj Arcels kommende storfilm med Mads Mikkelsen i hovedrollen, der får verdenspremiere på Venedig-festivalen om en uge og dansk premiere 5. oktober. Den danske stjerne spiller en opadstræbende kaptajn, der i 1700-tallet tager den umulige mission på sig at tæmme den jyske hede.

Arcel har tidligere været Oscar-nomineret i kategorien (der dengang hed Bedste Ikke-Engelsksprogede Film) med et historisk drama med Mads Mikkelsen i form af ‘En kongelig affære’, hans seneste danske film.

‘Når befrielsen kommer’ har kun lige nået at få biografpremiere i dag, men dens instruktør er ikke ny i Oscar-sammenhæng. Anders Walter vandt i 2014 Oscar-prisen for bedste liveaction-kortfilm, mens han også i år var nomineret for ‘Ivalu’ i samme kategori, som dog ikke løb med statuetten.

I det stort anlagte Anden Verdenskrigs-drama spiller Pilou Asbæk højskoleforstanderen Jacob, der i foråret 1945 bliver beordret af den tyske værnemagt til at huse 500 civile tyske flygtninge. Filmen er Walters danske spillefilmsdebut.

Blandt de to historiske film skiller Lea Globs dokumentar ‘Apolonia, Apolonia’ sig ud. Den fik dansk premiere i foråret, men havde allerede inden da vakt international opsigt, såvel som kritikerroser, for sit vedkommende og intime portræt af kunstneren Apolonia Sokol, som instruktøren har fulgt i løbet af 13 år. Dokumentaren vandt hovedprisen på den prestigefyldte dokumentarfestival IDFA i Amsterdam, hvor den også fik verdenspremiere sidste år.

Årets endelige danske kandidat vælges 26. september. 21. december offentliggør Oscar-akademiet den shortlist på 10 film, som de fem nominerede skal vælges blandt. De nominerede annonceres 23. januar. Og næste års Oscar-show finder sted 24. april.

De foreløbige tre titler såvel som den endelige kandidat udpeges af en komité bestående af repræsentanter fra forskellige dele af filmbranchen. Årets udvalg består af Henrik Thiesen (Dansk Filmklipperselskab), Sune Lind Thomsen (Danske Biografer), Ina Bruhn (Danske Dramatikere), Lisa Jespersen (Danske filminstruktører), Louise McLaughlin (Dansk Filmfotograf Forbund), Jacob Neiiendam og Lena Juhl Seidelin (Det Danske Filminstitut), Pernille Bech Christensen (Producentforeningen) og Soundvenues filmredaktør Jacob Ludvigsen som repræsentant for Danske Filmkritikere.

Andre landes stærke kandidater i årets dyst er film som Guldpalmevinderen ‘Anatomy of a Fall’ og Cannes-hittet ‘The Zone of Interest’.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af