’Dumb Money’: Det store skuespillerensemble er forrygende selskab i overraskende vedkommende film om GameStop-dramaet

’Dumb Money’: Det store skuespillerensemble er forrygende selskab i overraskende vedkommende film om GameStop-dramaet
'Dumb Money'. (Foto: SF Studios.)

Er det et godt eller et dårligt tegn, når en film starter med at spille Cardi B og Megan Thee Stallions ’WAP’ på lydsporet?

Det overvejede jeg under første scene i ’Dumb Money’, hvor Seth Rogen som rigmanden Gabe Plotkin tonser fra den ene ende af sin store grund til den anden, mens det ublu hiphophit brager derudad.

Jeg var på den ene side underholdt af det overraskende sangvalg. På den anden side frygtede jeg en lidt for overgearet og smart-i-en-fart-genfortælling af virkeligheden – en tendens, som Adam McKay tog til nye højder med sin Oscar-vindende dramedy om verdensøkonomiens kollaps, ’The Big Short’, og som han senere selv overgjorde med den lovligt ironiske og metabevidste Dick Cheney-film ’Vice’.

Den nye film fra ’I, Tonya’- og ’Pam and Tommy’-instruktøren Craig Gillespie handler ligesom ’The Big Short’ om aktiespekulation, nærmere bestemt om det famøse short squeeze af GameStop-aktien i 2021.

'Dumb Money'.
‘Dumb Money’. (Foto: SF Studios.)

Her startede en stor gruppe private aktieinvestorer med grobund i Reddit-forummet r/wallstreetbets en bevægelse mod det rigmands- og fondsdominerede aktiemarked. Alle investerede de i GameStops aktie, så den steg gevaldigt i værdi.

Rigmænd som førnævnte Gabe Plotkin (stifter af investeringsfonden Melvin Capital) havde omvendt satset på, at GameStop-aktien ville falde i værdi, så de kunne tjene på at shorte spilbutiksfirmaets aktier.

Det er derfor, Seth Rogen spæner desperat hen til sin computerskærm – han har lige fået at vide, at aktien, stik imod planen, bliver ved med at stige. »Vi har jo shortet GameStop siden 2014«, udbryder han måbende.

Med stor sympati spiller Paul Dano manden, der satte bevægelsen i gang: aktieentusiasten og katteelskeren Keith Gill med brugernavnet RoaringKitty.

‘Dumb Money’ (Foto: SF Studios)

’Dumb Money følger ikke bare Gill, der livestreamer hver aften fra sit setup i kælderen, men også alle de forskellige, helt almindelige amerikanere, som lytter til ham og tager del i bevægelsen.

Vi møder blandt andre sygeplejersken Jenny (America Ferrera), universitetsstuderende Harmony (Talia Ryder) og GameStop-butiksmedarbejderen Marcus (Anthony Ramos). Med på sidelinjen er desuden Gills søde kæreste Caroline (Shailene Woodley) og hans temmelig uduelige, men sjove bror Kevin (Pete Davidson).

På den anden, mere skurkagtige side står Gabe Plotkin sammen med investoren Ken Griffin (Nick Offerman) samt de sleske iværksættere bag investeringsappen Robinhood, Vlad Tenev og Baiju Bhatt (Sebastian Stan og Rushi Kota).

Det store ensemble-cast er forrygende godt og veloplagt selskab. De mere eller mindre karikerede pengemænd er morsomme, mens den brogede skare af privatinvestorer vækker stor empati.

Takket være disse karakterer er ’Dumb Money’ ikke bare sjov og fjollet, men også jordnær. Filmen bringer en vedkommende fortælling om mennesker nederst i samfundet, der sidder fast i dårligt lønnede jobs og studiegæld og drømmer sig væk til en mere fri tilværelse.

Sjovt nok mangler ’Dumb Money’ et element, som ’The Big Short’ blev kendt for: letforståelige forklaringer på aktiemarkedets mekanismer.

'Dumb Money'.
‘Dumb Money’. (Foto: SF Studios.)

»På grund af ham forstår jeg nu forskellen på delta-squeeze og gamma-squeeze«, siger sygeplejersken Jenny i starten af filmen til en skeptisk kollega. Men jeg ved stadig ikke, hvad de begreber betyder.

Hvis man som jeg ikke er inde i det store aktiespil, er der risiko for, at visse detaljer ryger over hovedet på én. Det går nemlig hurtigt i ’Dumb Money’, som hyppigt klipper mellem de mange karakterer og kollager af memes og TikTok-videoer.

Til trods for dette er det nemt at være følelsesmæssigt investeret i ’Dumb Money’s klassiske fortælling om den lille mand (m/k) mod den magtfulde overklasse. Man hepper på hovedpersonerne og får helt lyst til at være en del af deres fællesskab.

Der er afsindigt meget på spil, når de mange privatinvestorer nægter at cashe ud på deres aktier, som kommer op i svimlende pengebeløb. Skal de svigte bevægelsen, få udbetalt pengene og med et knips ændre deres liv? Eller skal de holde ved for den store sags tjeneste?

Spændingen topper med et medrivende retssalsdrama, da Keth Gill skal vidne for kongressen. Det taler for Gillespies evner som historiefortæller, at scenen er virkelig spændende, selvom alle karaktererne grundet corona-nedlukning sidder bag hver deres computer- og telefonskærm.

Da Paul Danos bandanabærende karakter mod slut holder en stilfærdigt behersket dundertale for alle sine åndsfæller, er det ligefrem rørende.


Kort sagt:
Craig Gillespies filmatisering af GameStop-aktiedramaet er en både sjov og overraskende vedrørende fortælling om den lille mands kamp mod den stinkende rige elite.

’Dumb Money’. Spillefilm. Instruktion: Craig Gillespie. Medvirkende: Paul Dano, America Ferrera, Shailene Woodley, Pete Davidson, Sebastian Stan, Seth Rogen, Nick Offerman. Spilletid: 105 min. Premiere: I biografen 21. september.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af