’Camma bliver kendt’: Jeg sad tilbage med utroligt mange spørgsmål efter DR’s såkaldt provokerende program

’Camma bliver kendt’: Jeg sad tilbage med utroligt mange spørgsmål efter DR’s såkaldt provokerende program
Camma Bliver Kendt (Foto: Frederik Uhrbrand/DR)

’Camma bliver kendt’ har det, DR selv beskriver som en »provokerende præmis«: Hvordan bliver man hurtigst muligt kendt? 

Reality/dokumentarseriens hovedperson, 21-årige Camma, er både lidt musiker, TikTok-personlighed og psykologistuderende, men først og fremmest er hun aspirerende kendt. Som hun beskriver det, er det som at få et kram, når mange mennesker kender én. At være kendt er det modsatte af at være »lille Camma fra Fredericia«, som på én gang fyldte for meget og blev overset. 

I ’Camma bliver kendt’ er der nærmest ikke det, hun ikke prøver for at blive, hvad hun kalder kendt. Jeg tror, de fleste andre nok bare ville kalde det influencer, TikTok-stjerne, tidligere reality-deltager eller kunstner.  

I første afsnit mødes hun med sin »mest kendte bekendt«, musikeren Barbara Moleko, for at fortælle hende om sin forbudte drøm om at blive berømt, og fordi Moleko virker til at være én, Camma oprigtigt beundrer som musiker.  

‘Camma bliver kendt’. (Foto: DR)

Kort efter dukker Camma uanmeldt op på settet til Jonas Risvigs serie ’Salsa’ for at se, om hun ikke kan snakke sig til en rolle. Hun rebrander sin musikkarriere, så den bliver mere sexet, og holder releasefest i den instagramable sexshop Peech. Hun bliver kontaktet af nogen, der vil gøre hende til talsperson for politisk hærværk på Den Lille Havfrue, og hun bliver aktivistisk på sociale medier og inviteres i ’Go’morgen Danmark’. Stedet hvor vi alle ved, at stjerner fødes …  

Ifølge Camma betyder hendes opvækst i underklassen med en enlig mor, at hun gerne må »snyde systemet« og hoppe over, hvor gærdet er lavest. Men er det her virkelig der, hvor gærdet er lavest, hvor præmissen om at blive hurtigt kendt bliver afprøvet? Og er det overhovedet en særlig provokerende præmis?  

Der er helt sikkert mange, der vil synes, at Cammas opførsel i sig selv er provokerende. Hendes insisteren på at hun er noget særligt, hendes selvmedlidenhed når hun ikke får den opmærksomhed, hun regnede med. Det er især tåkrummende, når hun græder foran Jonas Risvig, som hun har trukket ud af et møde for at sikre sig, at hendes rolle i ’Salsa’ overlever klipningen – og det er altså en rolle uden et navn og med to replikker.  

Men jeg synes, der er virkelig meget at beundre Camma for. Det er fedt at se én, der har selvtillid og lyst til at føre sig frem, og som i programmets voiceover også virker til at have en smule selvironi.  

Der er bare så meget i ’Camma bliver kendt’, der ikke fungerer. Adskillige øjeblikke virker så iscenesatte, at det er svært at tro på, at det ikke er en producers fikse idé, at Camma skal crashe ’Salsa’ eller få en fake kendiskæreste.  

‘Camma bliver kendt’ (Foto: Mia Yoo/DR)

De »provokerende« gimmicks virker til at være det, der skal gøre ’Camma bliver kendt’ til spændende tv, men de er det klart mindst interessante ved programmet. Jeg ville meget hellere se, hvordan hun laver sit indhold til TikTok, end at se hende placere sig selv i unødvendigt ubehagelige situationer, som ikke har gjort nogen kendt, siden før selfien blev opfundet.   

Jeg manglede nogen til at stille de mange spørgsmål, jeg sad med under programmet. Som hvorfor bliver Camma ikke rulleskøjte-influencer, som hun allerede har succes med, hvis det slet ikke betyder noget, hvordan hun bliver kendt? Eller melder sig til et realityprogram ligesom vennen Boris fra ’Bachelorette’, der bliver kendt lige for øjnene af hende?  

Hvorfor går hun ikke all in på musikken, som hun ser op til Barbara Moleko for at have gjort? Er det virkelig lige meget for hende, hvordan hun bliver kendt? Og hvorfor vil hun egentlig så gerne være det?  

Der er ingen tvivl om, at Camma er spændende, karismatisk og værd at følge, fordi hun gør tingene på sin egen måde.  

Men ’Camma bliver kendt’ gjorde mig hverken klogere på, hvordan man hurtigt bliver kendt, eller hvorfor det i vores selviscenesættende kultur er en særlig interessant eller provokerende præmis.  


Kort sagt: 
Camma har karisma, og jeg ønsker for hende, at hun får alle de Instagram-følgere, hun drømmer om. Til den tid kan det være, at DR har fundet på et program-format, som har en smule mere substans. 

'Camma bliver kendt’. Dokumentarserie. Spilletid: 6 afsnit á 20 min. Premiere: Kan ses på DR.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af