Grønlandske Aka Niviâna skuespildebuterer i det nye ‘True Detective’: »Jeg tænkte, det var en urealistisk drøm«

Den grønlandske aktivist og digter Aka Niviâna springe ud som skuespiller i 'True Detective: Night Country'. Optagelserne blev præget af personlig sorg og glæde, men allerede inden de gik i gang, afmonterede Jodie Foster den 28-årige skuespillers buldrende nervøsitet.
Grønlandske Aka Niviâna skuespildebuterer i det nye ‘True Detective’: »Jeg tænkte, det var en urealistisk drøm«
Aka Niviâna. (Foto: Privat)

I filmbranchen er hun endnu ikke et velkendt ansigt, men i hjembyen Upernavik i Nordgrønland er det en anden historie.

Her kender alle byens 1.300 beboere hinanden. Så snart man går ud ad døren, ved alle, hvad man har lavet i dag. Lokalsamfundets velsignelse og forbandelse.

Snart vil hendes ansigt blive eksponeret verden over. Om lidt får Aka Niviâna sin seriedebut i den ventede fjerde sæson af ’True Detective’, der har undertitlen ‘Night Country’.

For godt ti år siden var Nic Pizzolattos ‘True Detective’, med Matthew McConaughey og Woody Harrelson i de bærende roller, serieverdenens hotteste titel. Mens de senere sæsoner – med nye skuespillere og historier i en hårdkogt krimiverden – ikke helt matchede den oprindelige sæson, ser den forestående ombæring mildest talt kold og spændende ud.

‘True Detective: Night Country er skabt af Issa López og udfolder sig i det frosne hjerte af Ennis, Alaska – en by svøbt i mørke under ‘den lange nat’, hvor solen viger fra himlen i ugevis. Mørket bliver baggrunden for en hændelse, hvor en gruppe videnskabsmænd ved Tsalal Arctic Research Station forsvinder og kun efterlader sig deres sko. Og en afskåret tunge.

Detektiv Liz Danvers (Jodie Foster) bliver sat på sagen og parres op med den indfødte detektiv Evangeline Navarro (Kali Reis). De er ikke synderligt interesserede i samarbejdet, men bringes sammen, da begge mistænker, at dødsfaldene trækker spor til en tidligere sag.

Grønlandske Aka Niviâna spiller Julie Navarro, detektivens søster, i en af de større biroller. En kæmpe chance for det uprøvede talent.

Mobilen gik amok

»Er du ikke nok sød at svare mig?«, lød en af de mange beskeder fra casteren på ’True Detective: Night Country’, fortæller Aka Niviâna.

Et par dage før havde hun indsendt en video af sig selv på opfordring af casteren, som havde fundet hende på nettet. Men i virkeligheden troede hun aldrig selv på, at hun havde en chance for at få rollen.

»Jeg sendte det ind og glemte det igen, da jeg tænkte, at det var en urealistisk drøm«, siger den 28-årige skuespiller over et telefonopkald til Nuuk, hvor hun nu bor.

Aka Niviâna og Kali Reis i ‘True Detective: Night Country’. (Foto: HBO)

I stedet tog hun et par dage på sommerfestival et par timer med båd ud i Nuuks fjordsystem til en afsidesliggende bugt, der over weekenden omformes til festivalplads med musik, natur og telte. Og ingen mobildækning.

»Efter fire dage var jeg på vej hjem til fastlandet, og nogle gange under oversejlingen i fjorden får ens mobil pludselig signal, og så går ens mobil ellers bare amok med notifikationer«.

Og der var det: et utal beskeder og opkald fra casteren, som alle fortalte, at instruktøren ville have hende. Aka Niviâna fra Grønland skulle spille med i en af næste års største serieudgivelser, endda til en større rolle end hun havde søgt, nemlig lillesøsteren til en af hovedkaraktererne.

»Det var fuldstændigt uvirkeligt, og ærligt talt forstod jeg det først, da jeg ankom på settet lang tid efter. Selv da jeg fik manuskriptet i hånden, føltes det ikke ægte …«, siger hun.

»… Altså jeg fik jo min egen stuntdouble!«

Aktivisten

Selvom hun er ny som skuespiller, er rampelyset ikke helt fremmed for Aka Niviâna. Hun har stået på scenen som aktivist og digter for at skabe en stærkere relation mellem grønlændere og danskere og for at sprede et mere nuanceret billede om Grønland og det grønlandske folk, der rækker ud over ‘Nissebanden’, som hun selv siger.

»Folk forventer, at man er ét med naturen, den spirituelle verden og døden. Det er det billede, folk har af det oprindelige. Og sådan er det jo ikke mere. Vi er også moderne mennesker«.

Hun sætter primært fokus på menneskerettigheder, klimaforandringer og arbejder for at bryde tabuet omkring selvmord.

For det er en kedelig kendsgerning, at Grønland har en af verdens højeste selvmordsrater, og Aka Niviâna har flere gange i medierne forsøgt at aftabuisere det problem, som mange unge grønlændere mærker. Hun har det mildest talt meget tæt på kroppen.

Aka Niviâna. (Foto: Privat)

»Da min ven døde, åbnede det op for alle mulige tidligere traumer. Mange i min familie har begået selvmord. Jeg har selv forsøgt«, sagde hun til Politiken tilbage i 2022.

Selvom Aka Niviâna tidligere var en fremtrædende figur i Grønlands aktivistmiljø, har hendes engagement nu taget en mere afdæmpet retning.

»Som mange var jeg fyldt med idealisme i mine tidlige 20’ere. Jeg føler, at jeg nu har fundet min plads i verden«, reflekterer hun.

Er det, fordi du er blevet ældre, eller er det, fordi verden har ændret sig?
»En blanding. Både verden og den offentlige samtale har udviklet sig, samtidig med at der stadig er meget, der skal ændres. Men hvor jeg før havde meget stærke holdninger til alt, ved jeg i dag ikke altid, hvad jeg egentlig mener.«.

So you’re from Greenland?

Optagelserne til ’True Detective: Night Country’ fandt sted i Island, som Aka besøgte flere gange under forberedelserne.

Under det indledende table read, hvor skuespillerne samles og læser manuskriptet højt første gang sammen med produktionsholdet, var hun ekstremt nervøs.

»Jeg satte mig over i et hjørne ved kaffekanderne og håbede på, at ingen så mig. Der sad jeg bare og kiggede, mens store skuespillere, producerer og instruktører kom ind ad døren. Kæmpe talenter overalt. Jeg var kort fortalt ved at skide i bukserne af spænding«

Først kom instruktør og producer Barry Jenkins (’Moonlight’) ind ad døren. Så skuespiller Kali Reis.

»Pludseligt prikkede en dame mig på skulderen, mens hun spurgte: ’Oh so you’re from Greenland?’«, fortæller Aka Niviâna.

»Det var Jodie (Foster red.), der var helt vildt interesseret i Grønland og spurgte om alt fra vejret, til hvordan man kom dertil. Hun var så sød og støttede mig altid, når hun kunne mærke, at jeg var nervøs eller presset. Både før og efter scener«.

Aka Niviâna ved premieren på ‘True Detective: Night Country’ i Los Angeles. (Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO)

Tror du, hun kunne mærke, at du var nervøs?

»Ja. Det kunne hun nok. Det er formentligt ikke første gang, hun møder nogen, der er så grøn i faget«, siger Aka Niviâna.

Da optagelserne startede – og nervøsiteten faldt på plads¬ – begyndte Aka at føle sig mere hjemme. Særligt da mange af de andre skuespillere blev introduceret til Islands kolde og barske natur¬, der for Aka var en bekendt baggrund.

Holdet insisterede på at klæde hende overdådigt varmt på, udstyret med varmepuder og en overflod af lag, så hun ikke skulle blive syg. Men som en indfødt fra det nordlige Grønland er kulde ikke noget, der så nemt bider på.

»Der var flere tilfælde, hvor jeg simpelthen afviste den ekstra påklædning«, griner hun.

Inuit eller yupik

Mens inuitterne i Grønland og Canada identificerer sig som sådan, foretrækker Alaskas oprindelige befolkning betegnelsen yupik.

»Nogle gange går det op for mig, at jeg pludselig repræsenterer nogle andre end mig selv, og så bliver jeg grebet lidt af panik. Det var virkelig en balancegang. På den ene side ville jeg gerne repræsentere det folkefærd, som jeg er en del af, men samtidig tænkte jeg også, at det bare var mig«.

Begge folkeslag taler dog det samme sprog, Inuit-Yupik-Unangan, og deres kulturer har flere lighedspunkter end forskelle. Alligevel vakte det stor bekymring hos Aka Niviâna.

»Jeg har tænkt meget over, hvordan man repræsenterer et folkefærd på den måde. Det føles som et ret stort pres. For hvordan kommer folk til at tage imod min måde at være inuit på? Selvom det er samme inuit-folk, som jeg repræsenterer, er det geografisk anderledes, så jeg var meget nervøs for at skulle spille en fra Alaska«, fortæller hun.

Et mistet liv bliver til et nyt

Under optagelserne blev Aka Niviâna ramt af en personlig tragedie, da hun modtog nyheden om, at hendes mor uventet var gået bort i Grønland. Men i tragediens skygge spirede et nyt liv, da hun dagen efter fik at vide, at hun var gravid.

»Det kan måske lyde som en kliché, men de ting, der bekymrede mig før, virkede pludselig meget små. Min mor havde en dyb tro på, at sjælen vender tilbage. Hvis det var meningen, at hun skulle forlade os, så blev det gjort på en nådig måde, for midt i chokket og sorgen fik vi et nyt liv«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Aka vendte hjem for at sørge, men efter en uge formanede hendes far hende til at vende tilbage til ’True Detective’-arbejdet: at fuldføre det, hun havde påbegyndt. Hun følte en enorm skyldfølelse og indså pludselig, hvad der virkelig var vigtigt i livet.

»Men jeg blev også nødt til at fortsætte. Jeg fandt en måde at omsætte de intense følelser, der rasede inden i mig, til mit arbejde«.

Har du noget mere på tegnebrættet efter ’True Detective’?

»Det er virkeligt svært at vide, hvad der kommer til at ske. Jeg tror heller ikke, at jeg forstår det endnu. Forhåbentligt vil jeg udvikle mig som skuespiller, men også bruge tid med min datter, som nu er tre måneder«.

’True Detective: Night Country’ kan streames på HBO Max fra 15. januar.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af