Nogle gange er forventningens glæde den største, når man kigger ned over listen over fantastiske instruktører, skuespillere og andre filmtalenter, der snart skal berige os med nye værker.
Nogle vil skuffe, andre vil stå tilbage som de største filmoplevelser i 2024.
Her har vi samlet puljen over de 50 film, vi glæder os mest til det kommende år. Nogle af dem er allerede premieresat i Danmark, mens andre har amerikanske premieredatoer, så vi tør håbe på en hurtig dansk levering. Andre igen vil givetvis blive udskudt til 2025 – men i denne tid har vi lov at håbe på det bedste.
Det har smertet at sortere flere lovende titler væk for at ramme et magert udvalg på 50 (!), hvilket jo i sig selv er en god nyhed som filmelsker.
Januar har allerede budt på seværdige premierer på Todd Haynes’ ’May December’ og Netflix’ ’The Society of the Snow’, som man afgjort bør se, men som vi ikke har taget med her, da vi beskæftiger os med kommende film.
Vi har tilladt os at vige uden om de allermest oplagte franchiseflicks -– John Wick-spinoffen ’Ballerina’, ’Deadpool 3’, rebootet af ’Planet of the Apes’, ’Alien: Romulus’-rebootet, Pixars ’Inside Out 2’, flere levende dyr fra Disney med ’Mufasa: The Lion King’ (spændende instrueret af ’Moonlight’-instruktør Barry Jenkins) og Eddie Murphy tilbage som Axel Foley i ’Beverly Hills Cop’ for Netflix.
De kan vise sig at være glimrende, men lige nu får nedenstående titler, hvoraf hovedparten er mere originale projekter, altså vores blod til at koge langt kraftigere. Sagsøg os.
50. ’Pussy Island’
Zoe Kravitz debuterer som instruktør med denne thriller med den pirrende titel. Hun har selv arbejdet på manuskriptet i fem år sammen med E.T. Feigenbaym.
’Pussy Island’ handler om servitricen Frida, der indleder et forhold til en techmogul og rejser med til hans private ø. Herfra begynder det at gå skævt.
Naomie Ackie og Channing Tatum har de to hovedroller flankeret af Simon Rex og Christian Slater. Filmen blev indspillet i sommeren 2022 og bør således se dagens lys i år.
Premiere uvis.
49. ‘Hit Man’
Man går sjældent galt i byen med en film af Richard Linklater, og således heller ikke denne gang, hvor ‘Boyhood’ og ’Before’-instruktøren er i sit lette og legesyge hjørne med en historie baseret på utrolig virkelighed:
Nemlig om den anonyme gymnasielærer Gary Johnson, der går undercover som lejemorder for politiet.
Glen Powell spiller hovedrollen og har også skrevet manuskriptet sammen med Linklater. Adria Arjona spiller kvinden, Gary ser sig nødsaget til at redde – og forelsker sig i.
Dansk biografpremiere 18. april.
48. ‘Horizon: An American Saga’
Kevin Costner vender tilbage til den kombination af instruktørstol og westerngenre, som han tidligere med succes har betrådt med ’Danser med ulve’ og ’Open Range’.
’Horizon: An American Saga’ foregår i årene omkring den amerikanske borgerkrig 1861-65, hvor kampen stod om ‘det vilde vest’.
Filmen rulles ud i to dele, der lander med halvanden måneds afastand. Det er en sjælden lanceringsstrategi, der utvivlsomt har til formål at gøre filmen til en særlig event. Hele tre sequels er desuden allerede i støbeskeen.
Første del får dansk biografpremiere 27. juni, anden del 16. august.
47. ‘How to Have Sex’
Molly Manning Walkers spillefilmdebut fik stor ros ud af sidste års Cannes-festival, hvor den vandt hovedprisen i underkonkurrencen Un Certain Regard.
Den fornemme coming of age-film ’How to Have Sex’ følger indlevende tre britiske teenagepiger Tara, Skye og Em, der rejser til et græsk resort for at tilbringe en uge med druk, fester og sex. Ikke mindst er målet, at Tara mister sin mødom.
Men partyorgiet, der vil vække genklang hos alle med en fortid på drukferier, har også en slagside.
Dansk biografpremiere 25. januar.
46. ‘Babes’
Pamela Adlon både skrev, instruerede og spillede med i serieperlen ‘Better Things’, der sluttede i 2022. Nu debuterer hun som spillefilminstruktør, og det skal blive ekstremt spændende at se, om hun kan overføre sin særlige sensibilitet af komik og ærlighed til lærredet.
’Babes’ handler om den stolte singlekvinde Eden, der bliver gravid efter et engangsknald. Hun opsøger vennen Dawn, der har to børn, for at få hjælp.
Ilana Glazer fra ’Broad City’ spiller Eden og Michelle Buteau Dawn. Også John Carroll Lynch og Hasan Minhaj er på tapetet.
Premiere uvis.
45. ’Nightbitch’
Marielle Heller har i rigt mål demonstreret talentet med ’The Diary of a Teenage Girl’ og ’Can You Ever Forgive Me?’ Nu har hun allieret sig med Amy Adams om en horrorkomediefilm baseret på en roman af samme navn fra 2021.
Adams spiller en dedikeret husmor, der bliver overbevist om, at hun er ved at blive forvandlet til en hund. Så det.
Premiere uvis.
44. ‘Wolfs’
George Clooney har sammenlignet den kommende ‘Wolfs’ med en r-rated ’Ocean’s-film, og det lyder jo lovende. Mindre interessant bliver det ikke af, at han flankeres af Brad Pitt, og at manden bag den nyeste ’Spider-Man-trilogi, Jon Watts, sidder i instruktørstolen.
Filmen er en actionthriller om to fixere, der hyres til det samme job. Det er Apple, der står bag.
Amerikansk premiere 20. september. Dansk premiere uvis.
43. ‘Love Me’
En af de mest ventede film på den kommende Sundance-festival i februar er denne postapokalyptiske romance med to af tidens mest interessante skuespillere, Kristen Stewart og Steven Yeun, i hovedrollerne. De spiller såmænd en bøje og en satellit, der efter menneskets uddøen forelsker sig.
Bag filmen står det debuterende brødrepar Sam og Andy Zuchero.
Amerikansk premiere på Sundance-festivalen i februar. Dansk premiere uvis.
42. ‘Beetlejuice 2’
Tim Burton og Jenna Ortega samarbejdede om Netflix-hittet ’Wednesday’, og nu fortsætter de deres gotiske parløb med en opfølger til en af Burtons mest elskede film, ’Beetlejuice’.
Michael Keaton vender tilbage i glansrollen som Betelgeuse, der i den oprindelige historie hyres af to spøgelser til at udrense en irriterende familie, der bor i deres hus.
Winona Ryder vender tilbage som Lydia Deetz, mens Ortega er datteren Astrid. Også Catherine O’Hara, Monica Bellucci, Willem Dafoe og Justin Theroux tropper op.
Dansk biografpremiere 5. september.
41. ‘Spaceman’
Adam Sandler som en tjekkisk astronaut ved navn Jakub i den kommende Netflix-film med en temmelig syret præmis:
Vi møder Jakub seks måneder inde i en farlig solomission, hvor det går op for ham, at hans ægteskab med sin kone (Carey Mulligan) hjemme på Jorden er truet. I desperation tager han imod hjælp fra et mystisk væsen fra tidernes morgen (stemmelagt af Paul Dano), som gemmer sig i hans rumskib.
Filmen er instrueret af den svenske ’Chernobyl’-instruktør Johan Renck.
Premiere på Netflix 1. marts.
40. ‘Weapons’
Zach Gregger skabte en af de mest spændende horrorthrillers de seneste år med ’Barbarian’, og der er således naturlig bevågenhed om hans næste projekt.
Det hedder ’Weapons’ og beskrives som en gyserfilm med drama- og mysterie-elementer, angiveligt med en multiplotstruktur a la ’Magnolia’. Pedro Pascal og ’Verdens værste menneske’-breakoutstjerne Renate Reinsve er på plakaten.
Og mere ved vi faktisk ikke på nuværende tidspunkt, men det gør jo ikke forventningens glæde mindre, tværtimod.
Premiere uvis.
39. ‘Holland, Michigan’
En skolelærer spillet af Nicole Kidman mistænker sin mand for at leve et dobbeltliv i denne kommende thriller fra Mimi Cave, der slog, ja, forfriskende igennem med horrorthrilleren ’Fresh’.
Den Amazon-producerede film skulle være ’Fargo’-agtig i tonen og har et tillokkende cast fra ende til ende, der ud over Kidman også inkluderer Matthew Macfadyen, Gael García Bernal, Rachel Sennott og Jude Hill.
Andrew Sodroskis manuskriptet var helt tilbage i 2013 på den såkaldte Black List, en samling af lovende, men urealiserede manuskripter.
Premiere uvis.
38. ‘Death of a Unicorn’
Det kan blive et stort år for Jenna Ortega, der figurerer adskillige gange på denne liste. Her er hun i selskab med Paul Rudd i en A24-produceret film om far og datter Riley og Elliott, der ved et uheld kører ind i en enhjørning.
De tager skabningen med til deres destination – pharma-rigmandsfamilien Leopold – der snart lugter guld.
Filmen instrueres af debutanten Alex Scharfman.
Premiere uvis.
39. ‘Anora’
Sean Baker har høstet stor succes med sine film om elskværdige randeksistenser i ’Tangerine’, ’The Florida Project’ og senest ’Red Rocket’.
Nu vender han tilbage med ’Anora’, der beskrives som en romantisk komedie, men hvis plot ellers stadig er hemmeligholdt. Filmen er for længst optaget og i gang med at blive klippet.
Baker er ekspert i at bringe nye navne foran kameraet, og det gør han også denne gang, hvor castet bestående af Mark Eydelshteyn, Yuriy Borisov, Karren Karagulian og Vache Tovmasyan ikke ringer de store klokker. Men det tyder da i hvert fald på, at filmen har et østeuropæisk islæt.
Dog er ’Once Upon a Time in Hollywood’- og ‘Scream’-talentet Mikey Madison også med, og mon ikke hun har én af hovedrollerne.
Premiere uvis.
36. ‘Blitz’
Instruktøren bag ‘Shame’ og ’12 Years a Slave’, Steve McQueen, var senest aktuel med det store dokumentarprojekt ’Occupied City’, men vender nu tilbage til fiktionsformerne.
Den Apple-producerede ’Blitz’ fortæller om nazisternes angreb på London i 1940, set gennem øjnene på byens beboere. McQueen har selv skrevet manuskriptet, og Saoirse Ronan, Harris Dickinson og Stephen Graham pryder castet.
Filmen rygtes at få verdenspremiere på Cannes-festivalen til maj.
Dansk premiere uvis.
35. The Weeknd/Jenna Ortega-film
Abel Tesfaye aka The Weeknd fik ikke det skuespillergennembrud, han nok drømte om, med den katastrofale HBO-serie ’The Idol’.
Men måske venter det med den kommende film fra den særdeles spændende instruktør Trey Edward Shults, som tidligere har lavet ‘Krisha’, ’It Comes at Night’ og ’Waves’. The Weeknd har selv udviklet historien, som han kom med til Shults, og de har skrevet manuskriptet sammen og fået to af tidens hotteste unge stjerner, Jenna Ortega og Barry Keoghan, med ombord.
Det vides endnu ikke, hvad filmen handler om, men den er efter sigende allerede optaget.
Premiere uvis.
34. ‘Emilia Perez’
Den anerkendte franske instruktør bag ‘Profeten’ og ’Smagen af rust og ben’, Jacques Audiard, har kastet sig over en såkaldt narkokomediemusical med Selena Gomez i en af rollerne. Så har man hørt det med.
Den spansksprogede ’Emilia Perez’ handler om en frygtet mexicansk kartelboss, der skifter køn for at komme ud af politiets søgelys. Hovedrollen spilles af den argentinske transkønnede skuespiller Karla Sofia Gascón.
Også Zoe Saldana er på rollelisten.
Premiere uvis
33. Formel 1-film med Brad Pitt
‘Top Gun: Maverick’-instruktør Joseph Kosinskis længe ventede Formel 1-film med Brad Pitt i førersædet har endnu ingen titel, men det skal ikke forhindre os i at glæde os til det antagelige adrenalinsus.
Pitt spiller en aldrende Formel 1-kører, der bliver hevet tilbage bag rattet til et sidste løb som mentor for et ungt talent. Nogle af scenerne blev optaget under det ægte britiske Formel 1-løb British Grand Prix.
Javier Bardem kan ses som holdets chef, der får sin gamle ven tilbage på banen, mens Damson Idris er opkomlingen. Også den virkelige Formel 1-stjerne Lewis Hamilton er med.
Premiere uvis
32. ‘Mother Mary’
Alene castet er spændende nok til at sætte forventningerne i vejret til ’Mother Mary’: ’I May Destroy You’-stjerne Michaela Coel og ’Euphoria’-stjerne Hunter Schafer flankeret af Anne Hathaway.
Bag ’Mother Mary’ står en af de mest konsekvent interessante amerikanske indie-filmskabere, David Lowery, der tidligere har lavet film som ’A Ghost Story’ og ’The Green Knight’.
Den nye film handler om forholdet mellem en musiker og en berømt modedesigner.
Premiere uvis
31. ‘Håndtering af udøde’
Mens vi må vente til næste år på Joachim Triers ‘Sentimental Value’, ligner ’Håndtering af udøde’ årets mest interessante norske film.
Filmen er således baseret på en bedstsælgende bog af forfatteren bag ’Lad den rette komme ind’ og ’Grænse’, John Ajvide Lindqvist, og i hovedrollerne genforenes Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie fra ’Verdens værste menneske’.
Plottet er beslægtet med den franske serie ’The Revenants’, idet den handler om, hvordan de døde en varm sommerdag i Oslo pludselig vågner op og vender tilbage til deres familier.
Bag filmen står det relativt nye navn Thea Hvistendahl.
Dansk biografpremiere 15. februar.
30. ‘Babygirl’
Gyserkomedien ‘Bodies Bodies Bodies’ delte ganske vist vandene, men satte alligevel hollandske Halina Reijn på det internationale instruktørlandkort.
Nu har hun kapret stærke kort som Nicole Kidman, Harris Dickinson og Antonio Banderas til sin næste film, der handler om en succesfuld kvindelig direktør, der indleder et forhold til sin unge praktikant.
’Babygirl’ produceres af A24 og beskrives som en erotisk thriller.
Premiere uvis
29. ‘Twisters’
Under normale omstændigheder ville en opfølger til 90’er-katastrofefilmen om orkaner og orkanjægere måske ikke figurere så højt på vores liste over årets mest ventede film.
Men nu er der bare det ved det, at ’Twisters’ er instrueret af Lee Isaac Chung, som fik et fænomenalt gennembrud med den personlige ’Minari’, og at den har Daisy Edgar Jones, Glenn Powell og Anthony Ramos i hovedrollerne. Og så er det selvfølgelig en helt anden snak.
Filmen har været under udvikling med adskillige instruktører tidligere. Det vides ikke, præcis hvordan historien skal skæres, men muligvis følger vi datteren af Helen Hunt og Bill Paxton fra originalen. Det kan jo kun blive godt …!
Dansk biografpremiere 28. juli.
28. ‘It’s Not Me’
Den franske original og veteran Leos Carax fik ny vind med ’Holy Motors’ fra 2012, som han fulgte op med den mere ujævne, men dog seværdige mørke musical ’Annette’ med Adam Driver og Marion Cotillard.
Med sin næste film vender den legesyge instruktør tilsyneladende blikket indad. ’It’s Not Me’ beskrives nemlig som et selvportræt, der i løs form spænder over Carax’ liv og karriere gennem 40 år. Franskmandens hofskuespiller Denis Lavant er selvfølgelig med.
Premiere uvis.
27. ‘Drive Away Dolls’
Det skærer stadig lidt i hjertet, at Coen-brødrene er gået fra hinanden (professionelt, i hvert fald). Joel soloinstruerede ’Macbeth’, og nu kommer Ethan så med ’Drive Away Dolls’, der umiddelbart ligner mere velkendt Coen-territorium end brorens sorthvide Shakespeare-øvelse.
Filmen har Margaret Qualley og Geraldine Vishwanathan i hovedrollerne, som det umage vennepar Jamie og Marian, der begiver sig ud på et roadtrip til Tallaassee i Florida, men kommer i karambolage med en gruppe kriminelle.
Matt Damon, Pedro Pascal og Beanie Feldstein dukker op undervejs.
Dansk biografpremiere 22. februar.
26.’Love Lies Bleeding’
Rose Glass slog igennem med den fremragende religionskritiske arthorrorfilm ’Saint Maud’, og nu er hun tilbage i et helt andet ringhjørne: med en bodybuilderfilm med Kristen Stewart!
Stewart spiller Lou, der ejer et fitnesscenter i 1980’erne. Gennem sit arbejde møder hun bodybuilderen Jackie, der er ny i byen. De to bliver forelskede, men da Jackie får et arbejde hos nogle luskede våbenhandlere, tager deres relation en morderisk drejning.
Amerikansk premiere 8. marts. Dansk premiere uvis.
25. ‘The Holdovers’
’The Holdovers’ er blevet knuselsket i USA, hvor særligt skuespillerne Paul Giamatti og Da’Vine Joy Randolph er blandt årets store Oscar-favoritter for deres roller.
Efter et formdyk er Alexander Payne tilbage i vanlig stil med en varm, sjov og rørende historie i tråden efter ’Sideways’, ’About Schmidt’ og ’Nebraska’.
Payne og Giamatti genforenes for første gang siden vinklassikeren. Giamatti spiller den gnavne kostskolelærer Paul, der bliver på sin arbejdsplads over juleferien for at holde øje med The Holdovers – de elever, der bliver tilbage. Hurtigt er han dog alene med én enkelt elev, Angus (gennembruddet Dominic Sessa), og skolens køkkenchef Mary (Da’Vine Joy Randolph), der sørger tabet over sin voksne søn.
Dansk premiere 11. januar.
24. ‘Kind of Kindness’
‘Poor Things’ er stadig en af filmverdenens hotteste titler med Oscar-succes og dansk premiere forude, men Yorgos Lanthimos hviler ikke på laurbærrene. Faktisk har han muligvis endnu en film klar allerede i år. ’Kind of Kindness’, der tidligere bar titlen ’And’, er således allerede i gang med at blive klippet.
Denne gang har den græske auteur kastet sig over antologiformatet med en film sat i USA i nutiden, som fortæller tre forskellige historier med fire-fem skuespillere i hver, hvilket betyder, at alle skuespillerne spiller tre forskellige roller.
Det bliver grækerens tredje samarbejde med Emma Stone efter ’The Favourite’ og førnævnte ’Poor Things’, mens hun får selskab af Margaret Qualley, Jesse Plemons, Hunter Schafer, Joe Alwyn, Hong Chau og endnu en ’Poor Things’-genganger, Willem Dafoe.
Premiere uvis.
23. ‘Musk’
Elon Musk har været en af verdens mest omtalte mænd de seneste år og var for nylig genstand for en grundig biografi af Walter Isaacson.
Nu kommer en af klodens mest anerkendte dokumentarister, Alex Gibney (’Scientologys religiøse fængsel’, ’Taxi to the Dark Side’) med sit take på Tesla-opfinderen.
Dokumentarfilmen er blevet beskrevet som en definitiv og usminket undersøgelse af manden, hvilket jo lyder lovende.
Premiere uvis.
22. ‘All of Us Strangers’
Efter et hav af kritikerroser foruden gedigen fanhype omkring kombinationen af internetdarlings Paul Mescal og Andrew Scott i »frygtløse« sexscener kommer ’All of Us Strangers’ snart til Danmark.
Filmen er iscenesat af ’Weekend’- og ’45 Years’-instruktør Andrew Haigh og handler om den unge Harry, der banker på sin nabo, manuskriptforfatterens Adams dør i et etagebyggeri i London. Det bliver starten på et forhold, mens Adam forsøger at skrive om sine afdøde forældre, hvis spøgelser han såmænd møder i filmen.
Dansk biografpremiere 22. februar.
21. ‘Back to Black’
Amy Winehouses dramatiske historie er allerede fortalt i den fremragende dokumentar ‘Amy’ og nu bliver den også til fiktion.
Filmen zoomer ind på hendes rejse mod det store gennembrud med ‘Back to Black’-albummet i 2006. Den instrueres af Sam Taylor-Johnson, der er kendt for ‘Fifty Shades of Grey’, men som også instruerede John Lennon-filmen ‘Nowhere Boy’. Det relativt nye navn Marisa Abela (’Industry’ og en lille rolle i ’Barbie’) indtager den svære rolle.
Amy Winehouses efterladte bakker op om projektet.
Dansk premiere 11. april.
20. ‘Emmanuelle’
Audrey Diwan slog markant igennem med abortdramaet ’Happening’, der vandt Guldløven i Venedig i 2021.
Nu er hun på vej med sin opfølger, der er engelsksproget og har Noémie Merlant fra ’Portræt af kvinde i flammer’ i titelrollen som Emmanuelle, der udforsker sin seksualitet i et fremmed land. Historien er baseret på en bog fra 1967, og også Naomi Watts og Jamie Campbell Bowen fra ’Stranger Things’ er på rollelisten.
Filmen startede optagelser i Paris i oktober og skal også skydes i Hong Kong. Forhåbentligt når den at blive klar til efteråret.
Premiere uvis.
19. ’Past Lives’
Celine Songs debutfilm indtog titlen som en af sidste års mest roste film internationalt, siden den så dagens lys ved Sundance- og Berlin-festivalerne sidste vinter. Og nu er den en af årets Oscar-kandidater.
Filmen handler om Nora og Hae Sung, der var venner som børn i Sydkorea og 24 år senere genforenes i USA, hvor Noras familie emigrerede til. Nora er i et forhold, men deres bånd lyser samtidig stærkt i den bevægende fortælling, der er beslægtet med Richard Linklaters ’Before’-trilogi.
Dansk biografpremiere 21. marts.
18. ‘Dream Scenario’
Norske Kristoffer Borgli fik et bemærkelsesværdigt gennembrud med ’Syk Pike’ (’Sick of Myself’), hvilket banede vejen for en chance med amerikansk film, som han har udnyttet i forbløffende vellykket grad.
’Dream Scenario’ har Nicolas Cage i rollen som den uanseelige universitetsprofessor Paul Matthews, der af en eller anden grund pludselig optræder i alles drømme. Og med ét katapulteres han til berømmelse med alt, hvad det indebærer i filmen, der bringer minder om Charlie Kaufman, når han er bedst.
Ari Aster har været med til at producere filmen.
Dansk biografpremiere 8. februar.
17. ‘Frit fald’
Justine Triets sensationelle Guldpalmevinder ’Anatomy of a Fall’ (’Frit fald’ på dansk) kan meget vel gå hele vejen mod en nominering i Oscar-hovedkategorien for Bedste Film.
Filmen er noget så sjældent som en kunstnerisk stimulerende crime-historie med fortællingen om forfatteren Sandra, der kommer på anklagebænken efter sin mands død efter et fald fra en altan i de sneklædte franske bjerge. Hovedrollen spilles mesterligt af den tyske stjerne Sandra Hüller.
Man kan stadig nå at sikre sig billetter til Soundvenues forpremiere på ’Frit fald’ 17. januar.
Dansk biografpremiere 1. februar.
16. ‘Gladiator 2’
Næsten et kvart århundrede efter den første film vender altid produktive Ridley Scott tilbage til de romerske arenaer. I sagens natur ikke med Russell Crowes Maximus i hovedrollen – men til gengæld med Paul Mescal.
‘Gladiator 2’ udspiller sig 20 år efter handlingen i den oprindelige film. Mescal skal spille Romerrigets nye overhoved, Lucius, som er søn af Connie Nielsens karakter Lucilla.
Nielsen vender tilbage i rollen, og også Pedro Pascal er med i den kommende film.
Dansk biografpremiere 21. november.
15. ‘The Balconettes’
Mange fik øjnene op for Noémie Merlant med rollen i Celine Sciammas mesterværk ’Portræt af en kvinde i flammer’. Siden er hun debuteret som instruktør med ’Mi iubita, non amour’ fra 2021, og nu er hun på vej med sin anden film bag kameraet. Og denne gang er den såmænd skrevet med selvsamme Sciamma, hvilket utvivlsomt får forventningerne til at stige.
Filmen handler om tre kvinder, der er spærret inde i en lejlighed i Marseille under en hedebølge. Merlant spiller selv en af de tre. Den blev indspillet i sommer, så den kan meget vel dukke op i år – en verdenspremiere på Cannes-festivalen i maj vil være oplagt.
Premiere uvis.
14. ‘The Zone of Interest’
Jonathan Glazers originale Anden Verdenskrig-film er blevet hyldet som et mesterværk siden premieren på Cannes-festivalen sidste år og er storfavorit til at vinde Oscar’en for Bedste Internationale Film.
Filmen følger det tyske ægtepar Rudolf og Hedwigs idylliske dagligdag med picnics, indkøb og havearbejde. Familien imidlertid side om side med Auschwitz – som Rudolf er kommandant for. Uhyrlighederne trænger ind over hækken via skrig og skud, som indprenter sig i sindet.
Sandra Hüller, også aktuel i ’Frit fald’ her på listen, vækker igen opsigt i rollen som Hedwig. Det er Glazers første film siden ’Under the Skin’.
Dansk biografpremiere 11. januar.
13. ‘American Fiction’
Alle årets Oscar-favoritter har enten allerede haft dansk premiere eller er premieresat de kommende måneder. Undtagen ’American Fiction’, der vandt den prestigefulde publikumspris på Toronto-festivalen sidste år, og hvis agtelse blot stiger og stiger.
Jeffrey Wright spiller den seriøse forfatter Monk, hvis bøger der ikke længere er salg i. Opmuntret af sin agent, der synes, han skal skrive en mere »sort« bog, skriver han en parodi på netop det under aliasset Stagg R. Leigh. Og den bliver selvfølgelig en kæmpe succes i debutfilmen fra Cord Jefferson.
Dansk premiere uvis
12. ’Civil War’
Alex Garland – manden bag ’Ex Machina, ’Annihilation’ og senest ’Men’ – har bebudet, at ’Civil War’ muligvis bliver hans sidste film som instruktør.
Til gengæld ligner det også hans mest storstilede. Filmen har i hvert fald det største budget for en A24-film nogensinde og er en dystopisk actionfilm sat i fremtidens USA, hvor en borgerkrig raser. Her går en oprørsgruppe fra staterne Californien og Texas imod USA’s magtsyge, fascistiske præsident.
Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Nick Offerman, Wagner Moura og ‘Priscilla’-hovedrollen Cailee Spaeny er i rollebesætningen.
Amerikansk premiere 26. april. Dansk premiere uvis.
11. ’Drengen og hejren’
Hayao Miyazakis – angiveligt! – sidste film har høstet klapsalver efter verdenspremieren i efteråret, og den er blevet et hit ved billetlugerne i både Japan og USA. Nu kommer den til Danmark.
‘Drengen og hejren’ foregår under Anden Verdenskrig, hvor drengen Mahito må flygte fra sit hjem, efter det er blevet brandbombet af de allierede. Hans mor går tabt i flammerne, og i sin sorg møder Mahito en drilsk blå hejre, der leder ham ind i en parallel verden.
Filmen er, som altid med Miyazaki, håndtegnet. Ét minuts film har taget cirka en måned at lave.
Dansk biografpremiere 8. februar.
10. ’Megapolis’
Francis Ford Coppolas hjertebarn må allerede beskrives som endnu et herostratisk berømt projekt fra ’Godfather’- og ’Apocalypse Now’-instruktørens hånd.
Rygterne om »komplet galskab« under optagelserne – med fyringer, skænderier og overskredne budgetter – løb sidste år, hvilket Coppola og hovedrolleindehaver Adam Driver dog afviste på det kraftigste.
Faktum er, at Coppola selv har finansieret den 800 millioner kroner dyre film om en arkitekt, der vil genbygge New York som et utopia efter en katastrofe.
Nathalie Emmanuel, Shia LaBeouf, Jason Schwartzman, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Jon Voight og Dustin Hoffman på rollelisten.
Vi holder vejret for at se, om Coppola præsenterer et episk flop eller endnu et mesterværk for verden.
Premiere uvis.
9. ’Challengers’
Luca Guadagninos tennisfilm med Zendaya, Mike Faist og Josh O’Connor skulle have åbnet Venedig-festivalen sidste september, men blev udskudt på grund af skuespillerstrejken, der forbød castet at promovere den.
Nu er den imidlertid på trapperne.
Zendaya spiller tennisstjernen Tashi, der har verden for sine fødder i teenageårene, og som indleder et forhold til både Art (Faist) og Patrick (O’Connor’). Da hun kommer ud for en alvorlig skade, må hun dog lægge sin egen karriere på hylden, men mange år senere hvirvles trekantsdramaet op igen.
Den produktive ’Call Me By Your Name’-instruktør er i øvrigt også på vej med en anden film, der kan få premiere i år, nemlig ’Queer’ med Jason Schwartzman, Daniel Craig og Lesley Manville.
Dansk biografpremiere 24. april.
8. ‘Polaris’
Den skotske auteur Lynne Ramsay (‘Movern Callar’, ’We Need to Talk About Kevin’) teamede i 2017 op med Joaquin Phoenix til den poetiske lejemorderhævnfilm ‘You Were Never Really Here’.
Nu gentager de samarbejdet. Vi ved endnu ikke meget om ‘Polaris’, men optagelserne er færdige, og Ramsay har fortalt, at den handler om en fotograf, der møder djævelen i Alaska. Filmen beskrives som en horrorthriller.
Rooney Mara – Joaquin Phoenix’ ægtefælle i virkeligheden – er eneste andet indslag på rollelisten for nærværende.
Premiere uvis.
7. ’Dune: Del 2’
Denis Villeneuves filmatisering af Frank Herberts mammut-sci-fi-værk blev en stor succes både kritisk og publikumsmæssigt, og der er grund til at tro, at det kan blive endnu vildere med anden del. For mens første del gik med introduktion og optakt, er det nu, at Timothée Chalamets Paul Atreides skal træde i karakter som den udvalgte frelser.
Zendayas Chani vil spille en større rolle denne gang, mens alle fra Florence Pugh til Austin Butler, Dave Bautista, Leá Seydoux og Javier Bardem pryder birollegalleriet.
Dansk biografpremiere 28. februar.
6. ’Bird’
Andrea Arnold er en af Europas mest blændende instruktører med film som ’Fish Tank’ og senest ’American Honey’ i bagagen.
Otte år efter sidstnævnte er hun endelig på vej med nyt, og hun har samlet to af tidens absolut mest interessante skuespillere til hovedrollen: Barry Keoghan fra ’Killing of a Sacred Deer’, ’The Banshees of Inisherin’ og ’Saltburn’ og Franz Rogowski, som vi dedikerede en hel artikel til i slutningen af sidste år.
Hvad filmen handler om, vides ikke, men den blev optaget i sommer sidste år, så der er absolut håb om, at den kan komme ud i år.
Barry Keoghan sprang fra ‘Gladiator 2’ for at optage filmen, hvilket jo ikke siger så lidt.
Premiere uvis.
5. ‘Poor Things’
Yorgos Lanthimos’ vidunderligt bizarre nye film har allerede fejret sejre rundt om i verden, heriblandt med Guldløven i Venedig.
Emma Stone har sit livs rolle som Bella, en genoplivning af en afdød kvinde med et barns hjerne, skabt af Willem Dafoes monstrøse videnskabsmand Godwin.
Bella er som et femårigt barn i en ung kvindes krop, vaklende i både sprog og krop og fuldkommen filterløs. Godwin holder hende i sit lille mærkværdige mikrokosmos, indtil hendes sind indhenter kroppen, og hun ikke kan holdes tilbage længere.
Mark Ruffalo og Ramy Youssef har mindeværdige biroller.
Dansk biografpremiere 18. januar.
4. ‘Joker: Folie a Deux’
Uanset hvad man mente om Todd Phillips’ ’Joker’, måtte man give den, at det var et modigt take på superheltefranchisen, der heldigvis blev belønnet med alt fra Oscar-nomineringer til Guldløver og box office-succes.
Og når man hører, at den ventede opfølger efter sigende er en musical, og at Lady Gaga er gået fuld method som Harley Quinn i den, tyder alt på, at dristigheden også er i top denne gang. Joaquin Phoenix vender naturligvis tilbage i den sindsforvirrede glansrolle.
Dansk biografpremiere 3. oktober.
3. ‘Furiosa: A Mad Max Saga’
Opfølgeren til den måske bedste actionfilm i nyere tid, George Millers ’Mad Max: Fury Road’, er på trapperne. Her spiller Anya Taylor-Joy den unge version af Charlize Therons ikoniske figur fra ’Fury Road’.
Filmen følger Furiosas liv gennem flere år. Som ung bliver hun kidnappet af krigsherren Dementus, og derfra følger en lang og farefuld færd mod hjemstedet til The Green Place of Many Mothers, der også tager hende forbi Immortan Joes Citadel.
Chris Hemsworth indtager en skurkerolle som Dementus.
Dansk biografpremiere 23. maj.
2. ‘Nosferatu’
Med de fuldkommen kompromisløse ‘The Witch’, ‘The Lighthouse’ og ‘The Northman’ har Robert Eggers forlængst etableret, at han er en af de mest spændende nye stemmer i amerikansk film.
Nu vender instruktøren tilbage med sin overhaling af F.W. Murnaus vampyrklassiker fra 1927. Bill Skarsgård spiller den blodtørstige Grev Orlok, mens også Lily-Rose Depp (på afbud fra Anya Taylor-Joy), Nicholas Hoult, Aaron Taylor-Johnson, Emma Corrin og Willem Dafoe er på rollelisten.
Eggers er kendt for sine udmagrende optageperioder, og det skal blive spændende at se, hvordan hans overhaling af det kendte materiale tager sig ud.
Amerikansk premiere 25. december, dansk premiere uvis.
1. ‘Mickey 17’
Når mesteren bag ’Parasite’ vender tilbage med en film med Robert Pattinson i hovedrollen, spinder vi som en mis. Bong Joon-ho udforsker her science fiction-genren, som han tidligere har været omkring i ’Snowpiercer’.
Fortællingen er baseret på en roman af Edward Ashton. Pattinson spiller hovedrollen som Mickey7, der er en såkaldt Expendable: En overflødig ansat på en ekspedition for at kolonisere isverdenen Niflheim. Mickey7 er ham, holdet tyer til, når missionen er særligt farlig.
Den sydkoreanske instruktør, der også har ’The Host’, ’Memories of Murder’ og ’Okja’ på samvittigheden, har aldrig lavet en dårlig film. Så hvorfor skulle han begynde nu?
Dansk biografpremiere 28. marts.