Josephine Højbjerg om overgangen til grænsesøgende voksenroller: »Jeg står lidt ved en skillevej nu«

Josephine Højbjerg har arbejdet målrettet for at træde ind i en helt anden verden som skuespiller end julekalenderen om Tinka, som gjorde hende berømt. Den mulighed har hun nu fået med TV 2-serien ’Dark Horse. »Normalt kan man altid trække lidt fra sine egne oplevelser. Men her anede jeg ikke, hvad jeg skulle gøre«, fortæller hun i Soundvenues 15 minutters-interview med en upcoming kunstner.
Josephine Højbjerg om overgangen til grænsesøgende voksenroller: »Jeg står lidt ved en skillevej nu«
'Dark Horse'. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

15 MINUTTER. De fleste har nok stiftet bekendtskab med Josephine Højbjerg på sofaen i december måned iklædt julesweater og en hårdt tilkæmpet Tinka-mærket nissehue. Men den tid er ovre.

»’Tinka’ er jo nok noget, der altid vil være der«, fortæller den 21-årige skuespiller, da jeg fanger hende på telefonen i anledning af hendes gennembrud som voksenskuespiller, TV 2’s nye spændingsserie ’Dark Horse’.

»Og det har jeg fundet fred med. For det har gjort sygt mange gode ting for mig. Så det er ikke, fordi jeg bare skiller mig af med det. Jeg tror bare, at jeg har behov for, at man også kunne se, at der forhåbentligt er mere til mig«.

Som niårig fik hun sin debut i DR-serien ’Pendlerkids’, men det var som (halv)nissen Tinka i julekalenderen ’Tinka og juleeventyret’, at hun blev et kendt ansigt landet over i 2017.

»Lige pludselig blev det så stort. Det havde jeg overhovedet ikke regnet med. Og så var der den dér nissehue-ting, hvor jeg for alvor fandt ud af, hvor mange der egentlig fulgte med«.

Det blev til hele tre sæsoner i selskab med Tinka, men nu er Josephine for alvor klar til at smide nissehuen og gøre sin debut i mere voksne roller. Hun er i dag skuespiller på fuld tid og er aktuel som hovedrolleindehaver i en serie, hvor hygge og julemagi udskiftes med ketamin og et mildest talt dysfunktionelt mor/datter-forhold.

Stor nervøsitet

I ’Dark Horse’ ses hun som 17-årige Anna, der under mystiske omstændigheder ankommer fra Shanghai med sin kontrollerende mor Eva (Birgitte Hjort Sørensen) til morens barndomshjem i Danmark.

Desperat for at passe ind i sin nye gymnasieklasse (og imponere den søde fyr med guitaren) stjæler Anna en flaske ketamin fra onklens dyrelægeklinik, der af anstændige borgere bruges som bedøvelsesmiddel til heste, men også kan bruges til en sjov bytur. Den kommer med til en fest, hun ikke er inviteret til, og hurtigt befinder hun sig på dybt vand.

Da vi taler sammen, har det første afsnit af ’Dark Horse’ netop fået premiere. Og selvom hun helst ikke vil, har Josephine ængsteligt fulgt med i reaktionerne på den nye status som voksenskuespiller:

»Min familie bliver ved med at sende mig anmeldelser, hvilket er dejligt. For det er jo heldigvis gode anmeldelser. Men jeg var godt nok nervøs«, indrømmer hun.

Hvordan har det føltes at lave at træde fra den søde julekalenderverden og ind en moden ‘voksenrolle’?

»Det har seriøst været det fedeste nogensinde. ‘Dark Horse’ er alt, jeg har drømt om at lave. Både rollen og projektet er noget, jeg har efterspurgt længe, for at bryde med alt det, folk ellers kender mig for. I takt med at jeg er blevet ældre, har jeg haft et stærkt behov for at lave noget, som var mere alderssvarende, og noget med nogle dybere problematikker«.

Josephine Højbjerg i ‘Tinka & kongespillet’. (Foto: TV 2)

»Jeg synes, det har været det fedeste at få nogle andre udfordringer og skulle gå til manus på en helt anden måde, end jeg er vant til. Og at skulle forberede sig på noget, jeg virkelig ikke har et kendskab til, for altså … Jeg kender ikke til stoffer. Jeg har aldrig prøvet stoffer!«.

Hvordan er du så gået til scenerne, hvor du skal tage stoffer?

»Normalt kan man altid trække lidt fra sine egne oplevelser. Men her anede jeg ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg vidste, at ketamin var noget hestebedøvelse, men jeg vidste egentlig ikke, hvordan man blev påvirket. Så jeg googlede sygt meget og så alverdens YouTube-videoer. Camilla (Bendix, intimcoach på ’Dark Horse’, red.) havde et ret godt billede af én, der var fuldstændig bedøvet, som hun viste, lige før vi skulle optage. Hvor hun var sådan: ’Jose, kig lige her. Og husk det!’. Det var bare så godt at have noget visuelt at arbejde ud fra«.

»Normalt er jeg ret tough i forhold mit eget skuespil, jeg synes aldrig rigtigt, at jeg gør det godt nok. Men her aner jeg ikke, om jeg spiller det fucking godt eller fucking dårligt. Fordi jeg ved ikke, hvordan det er supposed to look«.

Mekanisk sexscene

Har det været et bevidst valg at gå efter noget mere barskt efter ’Tinka’? 

»Helt bestemt! Jeg håbede bare på, at jeg fandt en caster og en instruktør og et produktionsselskab, som ville turde give mig en rolle som denne. Jeg står lidt ved en skillevej nu mellem at være en ungdomsskuespiller og en voksenskuespiller. Jeg havde virkelig et behov for at gøre mig fri af børneting og vil virkelig gerne vise, at jeg kan lave nogle større produktioner og skildre et hårdere miljø«.

Det beviser du jo så blandt andet med sexscener, som er helt nyt for dig. Hvordan har det været at spille den type scener?

»Det har faktisk været rigtigt grineren. Det handlede meget om at komme over nogle grænser. Og jeg tror også, at de scener, der var med Victor (Hjelmsø, red.), er nogle af de sjoveste scener, vi optog. Vi var så meget sammen i en underlig situation og ville begge to godt have, at det skulle blive en god oplevelse«.

»Også fordi Camilla (Bendix, red.), kalder en spade for en spade, så man ikke selv skal opfinde noget eller skal være nervøs over: ’Er det okay, at jeg har min hånd her? Er det okay, at jeg kysser dig der?’ For det er hende, der fortæller: ’Hvis det er okay med begge to, så gør du sådan her. Og så gør du sådan her. Og så gør du sådan her’. Og det er bare sygt rart, at noget så personligt bliver så mekanisk«.

‘Dark Horse’. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Har du altid vidst, at du ville gå skuespilvejen?

»Jeg kan huske, at da jeg var til casting på ’Pendlerkids’, som var min første produktion, var jeg allerede sådan: ’Fuck det var bare det fedeste. Det er det her, jeg skal’. Jeg startede med skuespil, da jeg var meget ung, og jeg var i en periode, hvor alt bare var lort. Men så fandt jeg et sted, hvor man godt måtte være lidt syg i bolden, uden at der blev kigget skævt til én. Og så har jeg bare været heldig, at det har fortsat«.

»Jeg kom jo også meget hurtigt ind en ’voksenverden’, hvor jeg skulle være meget professionel. Og jeg fandt mig godt til rette i det hurtigt. Jeg har altid villet gøre mit bedste, præstere godt i skolen og sådan. Og så tror jeg, at jeg fandt et andet sted, jeg kunne præstere. Og det er jo både godt og dårligt«.

Smag for det vilde

Drømmer du om at blive uddannet som skuespiller?

»Det vil jeg gerne på et eller andet tidspunkt. Jeg har aldrig søgt ind på skuespillerskolen, men jeg kommer 100 procent til at gøre det. Jeg gad godt få nogle værktøjer, for lige nu er alt, jeg laver, baseret på en mavefornemmelse, og om noget føles rigtigt. Men jeg frygter til gengæld også skuespillerskolen ret meget, for jeg har aldrig lavet teater. Men når man gerne vil skuespil, er det vigtigt at udvide sin horisont lidt. Og det kunne noget uddannelse gøre«.

Hvad ville du lave, hvis du ikke spillede skuespil?

»For nogle år tilbage tænkte jeg, at det kunne være, at jeg skulle tage en jordemoderuddannelse. Som jo er i en helt anden boldgade. Men nu har jeg det sådan: ’Jeg skal aldrig lave noget andet end skuespil!’ Så jeg ved ikke, hvad jeg gør, hvis det går galt. Fordi det er bare dér, jeg føler mig så tilfreds. Det er her, jeg har lyst til at være for evigt og altid«.

‘Dark Horse’. (Foto: Carsten Andersen/TV 2)

Hvad drømmer du om at opnå med skuespillet?

»På ’Dark Horse’ har jeg fået smag for at lave nogle lidt vildere ting. Jeg tror aldrig, at jeg når i mål med, hvad jeg gerne vil vise, jeg kan hele tiden finde noget nyt, jeg gerne vil prøve. I forhold til skuespil vil jeg gerne til udlandet i en eller anden kapacitet, så jeg kan udvide, hvor jeg kan arbejde henne, og prøve et kæmpe stort filmset af. For hvad der er et stort filmset i Danmark, er jo ingenting i forhold til i udlandet. Det gad jeg virkelig godt opleve«.

Hvad bringer din nærmeste fremtid?

»Lige nu er der snart Echoprisen, som jeg skal være vært på med Melvin Kakooza, som bliver sindssygt spændende. Det er jo også noget, jeg aldrig har prøvet før. Det er meget, meget nervepirrende, men det er også meget, meget spændende. Jeg var så nervøs over at sige ja, men samtidig tænkte jeg: ’Du er dum, hvis du ikke siger ja’. Igen, jeg har bare brug for at prøve alt«.

’Dark Horse’ kan ses på TV 2 Play.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af