De største twists i Netflix-hittet ’3 Body Problem’ – og de største spørgsmål før næste sæson

Første sæson af sci-fi-hittet ’3 Body Problem’ bød på lovende spændingsopbygning, overraskende drejninger og endnu flere åbne ender. Her gennemgår vi seriens største twists indtil videre, inklusive seriens svar på The Red Wedding, og de mest presserende spørgsmål frem mod en kommende sæson.
De største twists i Netflix-hittet ’3 Body Problem’ – og de største spørgsmål før næste sæson
'3 Body Problem'. (Foto: Ed Miller/Netflix)

Spoiler alert: Læs først, når du har set ’3 Body Problem’ sæson 1 til ende.

Den ventede Netflix-storserie ’3 Body Problem’ er kommet solidt fra land.

Første sæson af sci-fi-satsningen, som ’Game of Thrones’-duoen David Benioff og D.B. Weiss har skabt sammen med Alexander Woo (’The Terror’), er godt nok ikke uden sine ujævnheder. Ikke alle seriens astrofysiske diskussioner – inklusive det uløselige trelegemeproblem, som serien har sin titel fra – er for eksempel lige lette at forstå for lægmænd.

Alligevel står science fiction-serien med gode kort på hånden. Ved udgangen af sæsonens otte afsnit har ’3 Body Problem’-skaberne kørt os gennem en begivenhedsrig og spændende rutsjebanetur, som langt fra er slut. Der er masser af potentiale at indfri og en stor portion spændingsopbygning, som forhåbentlig skal forløses.

Jeg siger forhåbentlig, fordi Benioff og Weiss ikke ligefrem fik afrundet deres indtil da fornemt komponerede magtspil i ’Game of Thrones’ på yndefuld vis.

Det styrker dog ’3 Body Problem’s muligheder, at den er baseret på en færdiggjort romanserie, som skaberne kan læne sig op ad – i modsætning til ’Game of Thrones’, hvis romanforlæg til stadighed ikke er færdigskrevet af George R.R. Martin.

Det skal også lige nævnes, at ’3 Body Problem’ faktisk ikke officielt er blevet forlænget med en sæson to endnu. Skaberne har dog allerede afsløret, at de er i gang med at planlægge næste sæson, som, hvis de får deres vilje, ikke bliver den sidste. Der skal formentlig fire sæsoner til at udfolde de tre romaners store univers.

Hvis man vil have en pejling af, hvor ’3 Body Problem’-serien ender henne, kan man jo give sig i kast med kinesiske Liu Cixins tre romaner (de er udkommet på engelsk). Eller man kan, som jeg, væbne sig med nogenlunde tålmodighed, holde sig fra forlægget og spekulere løs over, hvad vi mon har i vente.

Her kommer en gennemgang af første sæsons største plottwists samt de gabende åbne spørgsmål, vi stadig står efterladt tilbage med.

Twist #1: Rumvæsnerne kommer

De første to afsnit af ’3 Body Problem’ byder på virkelig mange mystiske hændelser. Og med mindre man har læst op på hovedplottet på forhånd, vil man først i slutningen af andet afsnit finde ud af, hvilken skæbnesvanger handling der har trigget hele molevitten.

Verdens partikelgeneratorer viser uforklarlige resultater, samtidig med at de førende internationale forskere enten begår selvmord eller bliver slået ihjel. Én af de fem unge hovedpersoner i Oxford, nanotech-geniet Auggie (Eiza González), begynder også at se syner – et ur foran hendes øjne tæller ned til 0.

Samtidig fortæller en fremmed kvinde (Marlo Kelly, vi lærer senere, at karakteren hedder Tatiana) hende, at hun skal afbryde sit banebrydende, prestigiøse nanofiber-projekt for at stoppe nedtællingen.

Samtidig finder vennen Jin (Jess Hong) et slags futuristisk VR-headset hjemme hos deres afdøde ven Vera Ye (Vidette Lim), som er blandt de videnskabsfolk, der har begået selvmord. Når Jin – og senere vennen Jack (John Bradley), som pludselig finder et identisk headset i sit eget hjem – tager denne sølvfarvede genstand over hovedet, træder hun ind i en virtuel verden, hvor historiske personer beder hende om at forudse klimaet på en fremmed planet.

Eiza González i ‘3 Body Problem’ (Foto: Netflix)

Det hele virker overnaturligt – eller som noget fra en anden, højteknologisk verden. Og i andet afsnit afslører serien, at det ganske rigtigt har noget at gøre med væsener uden for menneskenes sfære.

Nøglen findes i et spor, der har kørt sideløbende med nutidens Oxford-fortælling. Vi har nemlig også fulgt den unge kinesiske astrofysiker Ye Wenjie (Zine Tseng), som i 1960’ernes Kina overværer sin far blive banket til døde under Kulturrevolutionen. Bagefter ender hun selv i arbejdslejr og siden hen fængsel. Kommunisterne lader dog det lysende forskertalent blive en del af et tophemmeligt projekt, hvor de med en stor antenne forsøger at kontakte liv i rummet.

Det lykkes de faktisk med, en nat hvor Ye Wenjie sidder vagt ved kommunikationsudstyret. Her advarer en unavngiven pacifist fra en fremmed civilisation menneskene mod at kontakte dem igen. For gør de det, vil rumvæsnerne komme og invadere Jorden.

I afsnittets store, frydefuldt intense klimaks hævner Ye Wenjie, der har været så meget igennem, sig mod menneskeheden. Hun kontakter rumvæsenerne med beskeden: »Kom, vi kan ikke redde os selv. Jeg hjælper jer med at erobre denne verden«.

Twist #2: VR-spillets formål

Jack og Jin når i afsnit tre til sidste niveau i VR-spillet. Her finder de ud af, at det pudseløjerlige og astrofysiktunge, virtuelle scenarie er skabt af rumvæsenerne, som bor på en planet med et ustabilt trelegeme-stjernesystem, svarende til verden i spillet.

Trelegeme-problemet kan ikke løses, hvorfor deres planet med jævne mellemrum bliver jævnet med jorden af store, udslettende klimaudsving. Derfor er San-Ti, som trelegemefolket bliver kaldt, nu på vej mod Jorden for at overtage vores planet.

‘3 Body Problem’. (Foto: Netflix)

VR-spillet har fungeret som et rekrutteringsværktøj – en måde, hvorpå San-Ti kan finde kloge videnskabsfolk, der samtidig nærer sympati for det klimaramte fremmede folk. Det forklarer Tatiana, som beder Jack og Jin om at hjælpe med forberedelserne til San-Tis ankomst.

Hvornår lander de så på Jorden? Om … 400 år.

Twist #3: Et pludseligt drab

’Game of Thrones’ er kendt for sine pludselige dødsfald, hvor ofte relativt sympatiske karakterer står for skud. Sådan et overraskende drab får vi også i afsnit tre af ’3 Body Problem’.

Her må Jack lade livet, efter han med udtalt skepsis har kaldt bullshit og sagt nej til at hjælpe rumvæsenerne, som han ikke tror på findes, med at erobre Jorden.

Da han er kommet hjem til sin store luksusvilla, dukker Tatiana op ud af det blå. »Du skulle bare spille videre«, siger hun, efter hun har stukket Jack i halsen, så blodet strømmer ud.

Efterfølgende ser vi, at Tatiana forsvinder fra videoovervågningen i den nu afdøde rigmands hjem. Politiefterforskeren Clarence (Benedict Wong), som holder udkig uden for villaen, kan heller ikke se hende gennem de store vinduespartier. Mystisk.

Twist #4: Morens ubærlige rolle

I fjerde afsnit flettes de to tidsforskudte spor – nutidens England og fortidens Kina – omsider sammen i én scene, så man forstår fortællingens store billede.

Til et møde for San-Tis menneskelige tilhængere, som Jin er med til, træder den nu meget ældre Ye Wenjie (Rosalind Chao) ud i scenens spotlys, og hun præsenteres som den store grundlægger af den alien-tilbedende kult. Her går det op for Jin og publikum, at vi har set hende flere gange før i Oxford. Hun er nemlig moren til Oxford-vennernes nu afdøde studiekammerat Vera Ye, der begik selvmord i starten af serien.

‘3 Body Problem’. (Foto: Ed Miller/Netflix)

Senere finder vi også ud af, at Vera faktisk ikke havde spillet det famøse VR-spil. Ye Wenjie havde simpelthen placeret headsettet på datterens værelse efter hendes død, for at Jin skulle opdage det.

Veras årsag til selvmordet var heller ikke det mentale nedtællingsur, som blandt andre Auggie siden oplevede på egen krop. Grunden var simpelthen, at hun havde fundet ud, hvad hendes mor har gjort mod menneskeheden: Inviteret aliens til at invadere os.

En ubærligt tung kendsgerning for Vera, hvis selvmord også får moren til at tvivle på sin beslutning.

Twist #5: Den lille Rødhætte

Et andet forrygende udført twist rammer karaktererne i afsnit fire – rettere sagt de alien-tilbedende kultister. Kultens andet overhoved, Mike Evans (Jonathan Pryce), har hidtil kunnet kommunikere med San-Ti’erne gennem et samtaleanlæg, så de kan lære menneskene bedre at kende, frem mod ankomsten til Jorden. Men pludselig ændrer alliancen sig.

Da Evans læser Grimm-eventyret ’Den lille Rødhætte’ op for rumvæsnerne, tror de, det er en virkelig historie. Da han forklarer dem om koncepterne ’fiktion’ og ’løgn’, mister San-Ti troen på, at de kan leve side om side med menneskerne. For de har nu opdaget, at menneskerne, modsat San-Ti, kan lyve og bedrage.

Ligesom med det første twist i Kina har vi her en yderst intens scene, hvor et menneske alene i et rum er i kontakt med aliens – og hvor personens handlinger får kæmpestore konsekvenser for resten af menneskeheden. Rumvæsnerne har fortsat kurs mod Jorden, nu vil de bare også udslette os alle.

Twist #6: Masseslagtning

Femte afsnit byder på en blodig scene, man ikke kommer til at glemme lige foreløbigt.

Thomas Wade (Liam Cunningham), chefen for en unavngiven, magtfuld efterretningstjeneste, hyrer Auggie og marineofficeren Raj (Saamer Usmani), der i øvrigt er Jins kæreste, til en drabelig mission. De skal synke Judgement Day, det store skib, som San-Tis tilbedere befinder sig på.

‘3 Body Problem’. (Foto: Netflix)

Det må man sige, de lykkes med. Ved hjælp af Auggies nylige opfindelse – ultratynde, ultrastærke nanofibre – skærer de hele skibet og dets besætning over horisontalt.

Vi har måske ikke at gøre med et decideret plottwist, da angrebet jo var nøje planlagt. Jeg har alligevel taget scenen med, fordi den voldsomme aktion, hvor både børn og voksne skæres midtover, er meget mere chokerende at overvære, end man kunne forestille sig.

Man mindes det berygtede Red Wedding i ’Game of Thrones’, hvor en lignende masseslagtning fremkaldte gisp hos seerne.

Twist #7: De hører og ser alt

I afsnit fem finder vi omsider også ud af, hvordan nu afdøde Evans har kunnet tale med San-Ti i realtid fra sit skib, hvorfor verdens videnskabsfolk har set syner, og hvorfor Tatiana kunne forsvinde fra kameraoptagelser.

Efterretningstjenesten og Jin får nemlig efter skibsmassakren fingrene i Evans datadisk, og via rumvæsnernes VR-headsets lærer de om San-Ti’ernes hemmelige proton-supercomputere, de såkaldte Sophons, som befinder sig på Jorden. Med disse højteknologiske, bittesmå computere kan San-Ti høre og se alt, hvad menneskerne på Jorden laver og siger. De kan tilmed manipulere med vores syn og hørelse.

Grunden til, at de er gået efter videnskabsfolk, er, at de vil lamme Jordens videnskabelige udvikling. På 400 år kan menneskene nå at udvikle sig eksponentielt, så vi måske kan hamle op med de højteknologiske aliens. Derfor skal vores fremskridt bremses.

Fra nu af må menneskene altså køre et interessant maskespil. De skal finde ud af, hvordan de kan diskutere den fremtidige invasion uden at afsløre for meget for de allestedsnærværende tilhørere.

Twist #8: Hjerne i rummet

Mod slutningen af sæsonen introducerer Thomas Wade sine kollegaer for fænomenet kryoteknik, hvor man i teorien kan nedfryse et menneske for så at tø det op igen engang i fremtiden.

Wade har i sinde at gøre det med sig selv, så han løbende kan lægge sig i kryo-søvn, vågne op og falde i søvn igen i de næste 400 år – og dermed varetage forsvaret mod invasionen. Han har simpelthen også tænkt sig at sende en nedfrosset menneskehjerne af sted mod San-Ti’ernes rumflåde.

Håbet er, at rumvæsnerne har teknologien til at genoplive denne menneskelige hjerne-sonde, og at den heldige person bag hjernen herefter skal kunne give nyttig information om San-Ti til menneskeheden.

‘3 Body Problem’. (Foto: Netflix)

Hvem vil donere sin hjerne til sådan et projekt? Oxford-kammeraternes kræftsyge ven Will (Alex Sharp) melder sig for Jins skyld. Pludselig giver hans cancer-sidehistorie og uforløste forelskelse i Jin mere mening for den større fortælling.

I sidste afsnit bliver Wills hjerne altså sendt af sted ud i rummet i det såkaldte »Staircase Project«, hvor en række atomsprængninger skal sørge for, at raketten når den rette fart. Desværre går et sejl i stykker, og raketten med Wills hjerne ryger ud af kurs, i en retning væk fra rumvæsnerne.

En relativt nedslående – og fuldstændig åben – afslutning på sæsonen.

Spørgsmål #1: Hvilken plan lykkes?

Jordens ledere og efterretningstjenester har dog lagt flere liner ud, og det bliver spændende at se, hvorvidt de lykkes i næste sæson.

Der er nærmere bestemt sat tre planer i søen. Den første har vi allerede berørt: Wills kryo-nedfrosne hjerne, som nu flyder rundt i rummet uden for den tiltænkte bane. Det synes ikke så oplagt, at rumvæsnerne skulle vige fra deres egen kurs for at samle Wills hjernesonde op. De har ligesom travlt nok med at nå til Jorden inden for små 400 år.

Første sæson af ’3 Body Problem’ har dog allerede bevist, at meget kan ske på få afsnit. Det er altså ikke helt udelukket, at Will kommer til at spille en rolle i den fremtidige sæson

Dernæst har strategen Thomas Wade også allerede rekrutteret ærgerrige Raj til at rejse til månen. Her skal menneskene bygge flere rumskibe, som måske kan sætte af sted mod San-Ti-flåden. Vil dette scenarie medføre en fuldtonet krig i rummet?

‘3 Body Problem’. (Foto: Netflix)

Slutteligt har FN udpeget tre personer, der skal udgøre Jordens wallfacers. Disse udvalgte mennesker skal hver især arbejde på en plan, der kan redde menneskeheden, og da San-Ti kan lytte til alle samtaler, må de ikke afsløre deres tanker for nogen som helst.

Én af disse wallfacers er den hidtil relativt upåagtede forskerassistent Saul (Jovan Adepo), som indtil nu mest har set til fra sidelinjen. Han nægter at påtage sig rollen som wallfacer og holder fast i sin beslutning. Alligevel behandler alle ham, som om han bare lader som om, han ikke vil være med. Og Clarence vil for altid være ved hans side som bodyguard mod San-Tis tilhængere.

Mon ikke Saul med tiden vågner op til dåd og går i gang med planlægningen?

Spørgsmål #2: Hvilke roller får Auggie og Jin?

To karakterer har ved første sæsons afslutning mistet kampgejsten i forskellig grad.

Jins Stairway-projekt med Wills hjerne om bord mislykkedes, så hun er forståeligt nok slået lidt ud. Hun virker dog ingenlunde til at ville droppe redningsmissionen. Hun er nok snarere løbet tør for gode idéer, og hun synes motiveret for at give det et nyt skud i sæson to.

‘3 Body Problem’. (Foto: Ed Miller/Netflix)

Det står anderledes til med Auggie. Efter massakren på Judgement Day-skibet har hun fuldstændigt trukket sig og vil ikke længere hjælpe efterretningstjenesterne, forsvaret og forretningspartnere. I slutningen af sæsonen offentliggør hun derfor alle sine dyrebare data bag den nyopfundne nanofiberteknologi og rejser til udlandet for i stedet at lave velgørende arbejde.

Er det det sidste vi får at se til Auggie i ’3 Body Problem’? Nok ikke. Det ville være lidt mærkeligt, hvis seriens skabere bare efterlod én af de største karakterer for sig selv.

Spørgsmål #3: Hvad er rumvæsnernes plan med Wade?

Da Staircase-projektet mislykkes, modtager Wade en ubehagelig besked fra San-Ti. De driller ham med den fejlslagne mission og manipulerer med hans syn, så han hallucinerer og ser en død udgave af sig selv med øjnene flået ud af kraniet.

»Vi håber på at møde dig, hvis din dvale-teknologi virker«, siger San-Ti i den konstruerede menneskeskikkelse Sophon (Sea Shimooka), som vi tidligere har set i VR-spillet. »Vi vil altid være med dig. I hvert rum, du går ind i, vil vi allerede være der og vente på dig. Hvad end vi vil have, du ser, kommer du til at se. Indtil den dag, du dør«.

Kommer Wade nogensinde til at stå ansigt til ansigt med rumvæsnerne? Og har San-Ti særlige planer med ham, eller vil de bare fucke med hans psyke?

Spørgsmål #4: Hvordan ser rumvæsnerne ud?

Vi har hidtil kun oplevet San-Ti som kinesiske skrifttegn på en skærm, som en kvindestemme i en højtaler og som menneskeskikkelse i VR-spillet. I sidstnævnte forklarede de, at de har valgt denne skikkelse for de menneskelige brugeres (Jin og siden afdøde Jack) skyld.

Det synes derfor oplagt, at de ikke ligner os mennesker.

Gennem filmhistorien har science fiction-film ofte portrætteret aliens som humanoider med et hoved, to ben og to arme. Forhåbentlig kommer de til at se helt anderledes ud i ’3 Body Problem’ – hvis vi altså nogensinde får dem at se?

Spørgsmål #5: Hvor langt frem i tiden kommer vi i næste sæson?

Det er et ret genialt træk, at ’3 Body Problem’ lader truslen om en alien-invasion vise sig 400 år før tid.

For hvad gør man som individ og samfund, når truslen både er meget åbenbar og meget langt væk? Man kunne trække en parallel til nutidens klimakrise, hvor alle er enige om, at der skal gøres noget, men menneskeheden alligevel ikke kan mobilisere end effektiv klimaindsats i samlet flok.

Der er lagt i kakkelovnen til en mangeårig spændingsopbygning, sikkert med flere bump og succeser på vejen. Spørgsmålet er, hvor langt frem i tiden, vi kan nå at komme i sæson to? Vil vi allerede i næste sæson opleve et større spring i tid på flere årtier – eller århundreder?

‘3 Body Problem’. (Foto: Ed Miller/Netflix)

400 er lang tid, og med mindre kryo-teknikken når at virke upåklageligt, vil det ikke være første sæsons hovedpersoner, men deres efterkommere, der skal møde San-Ti engang i fremtiden.

Vi må bare håbe, at Benioff, Weiss og Woo ikke forhaster tingene unødigt for at få afsluttet eventyret inden for de tre-fire sæsoner, de indtil videre regner med at lave. Ligesom deres trængte hovedpersoner må de holde hovedet koldt.

’3 Body Problem’ kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af