’3 Body Problem’: ’Game of Thrones’-skabernes medrivende Netflix-serie står med gode kort på hånden

’3 Body Problem’: ’Game of Thrones’-skabernes medrivende Netflix-serie står med gode kort på hånden
Jess Hong i '3 Body Problem' (Foto: Netflix)

Forventningerne til ’3 Body Problem’ kan ikke være andet end kolossale.

Den stort anlagte science fiction-satsning er nemlig første nye serie fra David Benioff og D.B. Weiss, siden ’Game of Thrones’ sluttede i 2019. Samtidig er ’3 Body Problem’ første resultat af den millionkontrakt, forfatterduoen skrev med Netflix for fem år siden.

Godt nok skuffede ’Game of Thrones’ med finalesæsonen, der føltes ærgerligt forhastet – men inden da havde Benioff og Weiss allerede formået at skabe et seriefænomen, som vil gå over i historien. Et nærliggende spørgsmål er dermed også, om deres nye Netflix-serie, som de har skabt sammen med Alexander Woo (’The Terror’), kan nå samme hypede højder?

‘3 Body Problem’ (Foto: Netflix)

Der ligger i hvert fald store ambitioner bag ’3 Body Problem’, som er baseret på en kinesisk sci-fi-bogserie af Liu Cixin. Den flotte billedside med kompetente CGI-effekter vidner om et tilsvarende stort budget, og allerede fra første afsnit er der kridtet op til en episk fortælling, som springer mellem flere tidsperioder.

Vi starter i Kina i 1966, hvor en ung astrofysiker (Zine Tseng) ser sin far blive banket til døde under Kulturrevolutionen, stemplet som forræder. Snart herefter hopper vi til nutidens London, hvor en gruppe af fem unge videnskabsfolk (spillet Eiza González, Jess Hong, Jovan Adepo, Alex Sharp og ’Game of Thrones’-kendingen John Bradley) er vidne til mystiske og foruroligende begivenheder.

Oxfords partikelgenerator er begyndt at vise uforklarlige nonsens-resultater, samtidig med at de fremmeste forskere verden over pludselig begår selvmord én efter én. Blandt disse forskere er Vera (Vedette Lim), som hovedpersonerne har læst med på Oxford.

Sammen med regeringens efterforsker Da Shi (Benedict Wong) prøver de at finde ud af, hvad der ligger bag selvmordet. En ledetråd er et metallisk headset, som Vera har efterladt på sit kontor, og som ikke ligner noget fra denne verden.

John Bradley i ‘3 Body Problem’ (Foto: Netflix)

I starten skal man holde tungen lige i munden for at følge med i det todelte plotspor. Og det bliver ikke nemmere, da de britiske hovedpersoner tager headsettet på og pludselig befinder sig i et mystisk virtual reality-spil, hvor historiske personer beder dem om at forudse klimaet på en fremmed planet.

Det er i denne lidt fjollede, virtuelle parallelverden, at vennerne gennem astrofysikdiskussioner kommer omkring det såkaldte trelegemeproblem, som serien har sin titel fra – et uløseligt teoretisk problem, hvor man forgæves forsøger at bestemme bevægelsen af tre legemer med næsten samme masse, som gensidigt påvirker hinanden.

Forvirret? Også jeg.

’3 Body Problem’ indeholder påfaldende meget relativt tør teori om planeter, sole og galakser, når man tænker på, vi har at gøre med en storserie, som forventes at nå et bredt publikum. Hvis man, som jeg, ikke er astrofysikkyndig, vil disse diskussioner formentlig ryge over hovedet på én.

‘3 Body Problem’ (Foto: Netflix)

Derfor er det glædeligt, at serien stadig er spændende, selvom man ikke forstår videnskabsteorierne til fulde. Fordi fortællingen indledningsvis holder på svarene, bliver trangen til at binge de timelange afsnit med det samme aktiveret.

Selvom fortællingen ikke minder om ’Game of Thrones’, genkender man Weiss og Benioffs formidable evne til tålmodigt og sikkert at bygge spænding op. Når man så mindst venter det, tager ’3 Body Problem’ nogle voldsomme, blodige drejninger, hvis chokeffekt sender tankerne mod fantasyseriens Red Wedding-twist i tredje sæson.

Først cirka halvvejs inde i den otte afsnit lange sæson forstår man til fulde, hvordan de to perioder hænger sammen. Et uoverskueligt trusselsbillede åbenbarer sig for både publikum og hovedpersonerne, som ikke giver mindre lyst til at se videre.

Eiza González i ‘3 Body Problem’. (Foto: Netflix)

Frem til sæsonafslutningen daler tempoet en smule. Den lidt atypiske pacing giver mulighed for at fokusere mere på karaktererne, som alle står over for store eksistentielle spørgsmål.

Desværre giver første sæson langt fra svar på dem alle, hvorfor sæsonen slutter åbent, grænsende til uforløst. Dog forløber handlingen i overensstemmelse med bogen, som er første del af en trilogi.

Der skal øjensynligt mange flere afsnit og sæsoner til at udfolde det store sci-fi-univers, og dem glæder jeg mig allerede meget til.

For hvis bare Benioff og Weiss denne gang holder sig fra at forhaste tingene, står de med gode kort på hånden til at forløse det medrivende sci-fi-drama.


Kort sagt:
Den ambitiøse sci-fi-serie ’3 Body Problem’ er til tider lidt svær at forstå, men dramaet er alligevel så spændende, at man ikke kan lade være med at se videre.

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

’3 Body Problem’. Serie. Hovedforfattere: David Benioff, D.B. Weiss, Alexander Woo. Medvirkende: Jess Hong, Benedict Wong, Jovan Adepo, John Bradley, Eiza González, Liam Cunningham, Alex Sharp. Spilletid: 8 afsnit a 45-60 min. Premiere: 21. marts på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af