’Bridgerton’-stjerne Nicola Coughlan inkarnerer tidsånden bedre end de fleste

Hun kunne have været i centrum ved dette års Met Gala, men brugte i stedet aftenen på at poste om Gaza på Instagram. Det siger meget om Nicola Coughlan, der træder ind på hovedscenen med den aktuelle sæson 3 af ’Bridgerton’.
’Bridgerton’-stjerne Nicola Coughlan inkarnerer tidsånden bedre end de fleste
Nicola Coughlan i 'Bridgerton' sæson 3. (Foto: Netflix)

PORTRÆT. Sidste uges Met Gala havde været en oplagt karrieremulighed for den fremadstormende Nicola Coughlan, der har figureret på listen blandt amerikanske Vogues 12 mest velklædte kvinder, og som er aktuel som wallflower gone main character Penelope Featherington i tredje sæson af Netflix’ kæmpehit ’Bridgerton’.

Og egentlig var hun da også blandt de særligt inviterede til gallaen, hvor stjernerne – mod en billetpris på mere end 500.000 danske kroner – viser deres mere eller mindre gode smag frem for Vogues chefredaktør Anna Wintour og den samlede verdenspresse.

På Twitter (eller X eller whatever) efterspurgte fans hende hele aftenen, men hun var ingen steder at se. Mens andre über-kendisser offentliggjorde deres looks på Instagram, var Nicola Coughlans story i stedet for glitter og glamour fyldt med billeder af den israelske offensiv, der ser ud til at være på vej mod Rafah.

Nicola Coughlan til premieren på ‘Barbie’. (Foto: Gareth Cattermole/Getty Images)

Nicola Coughlan har endnu ikke forklaret, hvorfor hun ikke deltog ved årets elitefest. Men hun er i gang med en pressetur for den nyeste ’Bridgerton’-sæson, og hvad havde været mere oplagt end at slentre ned ad en løber, der er mandsopdækket af journalister og fotografer fra alle sider? Desuden deltog både vicomtessen og hertuginden aka. hovedrolleindehaverne fra de to forrige sæsoner.

Uagtet om Coughlan er blevet hjemme fra årets modeevent på grund af en forkølelse eller havde dobbeltbooket med mosters fødselsdag, er det bemærkelsesværdigt, at skuespilleren bruger opmærksomheden om sig selv til at sætte fokus på noget helt andet.

Hun gik dør til dør for at tale om homoseksuelles ret til ægteskab i 2015 og har arrangeret demonstrationer for irske kvinders abortrettigheder. Og selvom hun er blevet advaret mod at fortsætte sit aktivistiske arbejde, er det ikke noget, der stopper skuespilleren.

»Du bliver fortalt, ’du får ikke arbejde,’ ’du vil ikke det her’. Men jeg tror også, inderst inde, hvis du ved, det kommer fra et oprigtigt sted, hvor ’jeg ønsker ikke, uskyldige mennesker skal lide’, så bekymrer folks reaktioner mig egentlig ikke så meget«, har hun sagt til TeenVogue.

Blandt toppen af poppen

Man ved, en skuespiller er gået fra indie til allemandseje, når de står klædt ud som blomster, træ eller alufolie på den tiedye-spraglede løber ved the Metropolitan Museum of Modern Art.

Irske Nicola Coughlan er en sådan skuespiller. Det første gennembrud var et anmelderrost irsk Netflix-take på ’Mean Girls’, ’Derry Girls’ fra 2018, hvor den dengang 30-årige Coughlan spillede det 15-årige bindegale dydsmønster Clare Devlin.

Det var dog castingen som den anonyme, gulklædte, men – viser det sig – ganske alvidende teenager Penelope Featherington i ’Bridgerton’, der for alvor satte hende på landkortet i 2020. Her deltog hun i øvrigt ved Elton Johns Oscar-efterfest sammen med bestie Jonathan van Ness fra ’Queer Eye’.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I 2022 var Coughlan på den dengang røde løber blandt den absolutte elite. Året efter havde hun et ’This Barbie is a diplomat!’-moment i den der film af Greta Gerwig, og hun er nu ved at have cementeret sig selv som en fast bestanddel af Hollywoods insiderfest.

Kun to jobs i fire år

Nicola Coughlan har altid vidst, hun ville være skuespiller. Hun fik sin første (ukrediterede) rolle i Josh Brolin-filmen ’My Brothers War’ som 10-årig og havde en række småroller – ofte stemmeskuespil – i teenageårene.

Det hele syntes at være på vej i den rigtige retning. Hun læste Engelsk og Klassiske Studier ved National University of Ireland og tog så til England for at studere skuespil ved Oxford School of Drama og Royal Birmingham Conservatoire.

‘Bridgerton’ sæson tre. (Foto: Netflix)

Der er med andre ord styr på diplomerne hjemme på væggen hos Coughlan. De hang der bare en del år uden at komme i brug.

»Jeg havde kun to jobs som skuespiller fra 2011 til 2015«, har hun sagt til den britiske avis The Evening Standard.

Hun fortæller videre, at hun dengang arbejdede hos en optiker, levede af nudler og var ved at give op, indtil hun så en casting til en forestilling ved det prestigefyldte Shakespeare-teater Old Vic.

Kort efter landede hun rollen som Clare i ’Derry Girls’, og karrieren tog endelig fart. Men allerede fra start gjorde hun sig bemærket ved, at hun tager bladet fra munden.

Et omvandrende generationsportræt

Internettet kan ikke komme sig over, at ireren med porcelænsansigtet er hele 37 år, men heldigvis er teenagerollerne noget, der virkelig interesserer hende: »Det er en meget sandfærdig alder. Man er virkelig klædt i sine følelser«, har hun fortalt til The Guardian.

Til TeenVogue, hvor hun åbenbart ser ung nok ud til at kunne optræde som cover-stjerne, siger hun jokende om sit udseende: »Jeg voksede op i det vestlige Irland med meget lidt solskin uden råd til at tage på ferie til solrige steder. Det var sikkert ret godt for min hud«.

Den 16. maj er det bænkevarmerens tur til forsædet, når Penelope Featherington og ’Bridgerton’-broren Colin (Luke Newton) lanchier-flirter sig gennem den tredje og sidste ’Bridgerton’-installation på Netflix som en af hovedrollerne. Den oversete Featherington er også seriens skarpe sladreskribent Lady Wistledown, og det bliver spændende at se, hvordan hun vil bruge dét til sin fordel.  

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ligeledes er Coughlan aktuel med sin stærkt roste præstation i Channel 4’s ’Big Mood’, hvor hun spiller en dramatiker i 30’erne, der kæmper med en bipolar sindslidelse.

På den måde er det, som om Nicola Coughlan har formået at placere sig selv i roller, der virkelig afspejler hendes generation med sexpositivisme, feminisme, racelighed og mentalt helbred.  

Samtidig har hun vist en virkelig stor bredde i gestaltningen af sine karakterer. Fra voksen og selvskadende, grå kunstner med psykisk sygdom til bramfri, afsindigt morsom teenager i 1990’ernes Nordirland til den underkuede og undervurderede overklassepige i ’Bridgertons’campede regency-univers.

Nicola Coughlan formår med andre ord at vælge sine roller, så de får gennemslagskraft. Da hun først fik tilbudt nogle.

’Bridgerton’ sæson 3 får premiere 16. maj.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af