‘House of the Dragon’-skaber Ryan Condal før sæson 2: »Vi har virkelig taget hans karakter i en ny retning«

Særligt én karakter og skuespiller vil få fornyet kærlighed og respekt efter sæson 2, lovede manden bag ’House of the Dragon’, Ryan Condal, da vi talte med ham op til premieren.
‘House of the Dragon’-skaber Ryan Condal før sæson 2: »Vi har virkelig taget hans karakter i en ny retning«
'House of the Dragon' sæson 2. (Foto: HBO)

INTERVIEW. Trods sin udskældte afslutning står ‘Game of Thrones’ stadig som en af de mest succesfulde serier nogensinde, spækket med magtintriger, actionsekvenser og nådesløse overraskelser.

Det må derfor have været forbundet med en vist portion ærefrygt at komme med ideen til en spinoff. Men første sæson af ‘House of the Dragon’ blev en stor succes – både blandt publikum og kritikere. 

Sæsonen var en ægte slowburner, der gav sig god tid til at etablere sit persongalleri, og først i seriens 11. time blev der for alvor skruet op for det store drama. Det skete, da Rheanyras søn Lucerys blev dræbt af Aemonds gigantiske drage, Vhagar.  

Det er i kølvandet på denne hændelse, at sæson to tager sin begyndelse.  

»Vi ville starte, hvor vi sluttede i første sæson. Der var et seismisk skift i verdenen, da Viserys døde, og hans trone blev stjålet. Rheanyra modtager nyheden, hun aborterer, og hendes søn bliver dræbt. Så der er en dominoeffekt i slutningen af sæsonen. Vi ville fortsætte den historie med samme tempo og virkelig sparke the dance of the dragons i gang«, indleder serieskaber Ryan Condal, da vi taler med ham over Zoom op til premieren på den nye sæson.

Uden at afsløre for meget kan man rolig sige, at der skrues op for både drama og action i sæsonens første afsnit, der byder på både vilde intriger og barnedrab. 

Favorit i en ny retning

Den store kontrast mellem tempoet i sæson 1 og 2 har ifølge Condal skabt en naturlig balance mellem de politiske intriger, der er seriens nerve, og det dybe karakterarbejde: 

»Der skal være tid til karakterarbejdet, de stille øjeblikke og forræderiet, før vi når til de store dramatiske øjeblikke. Når de så kommer, bliver belønningen så meget større«, siger han og fortæller, at han og holdet allerede tænkte meget over temposkiftet i forbindelse med første sæson.  

»Det lå i baghovedet på os. Dance of the dragons er en generationskonflikt, og den begynder med Rheanyra og Alicent som børn og teenagere, der voksede op og blev manipuleret af deres fædre. De bliver gift og får deres egne børn, der vokser op med drager og skal i krig«.

»Det føltes som den rigtige måde at starte det på. Vi havde ikke meget dragekamp i første sæson, men håbet var, at den stolte tradition fra ’Game of Thrones’ med de politiske intriger og det lave tempo ville fange publikum og investere dem i karaktererne«.  

‘House of the Dragon’ sæson 2. (Foto: HBO)

Noget af det, Ryan Condal er mest spændt på i forbindelse med premieren på anden sæson, er, hvordan publikum tager imod de karakterer, vi først blev præsenteret i slutningen af første sæson. Nærmere bestemt Alicent, Reanyras og Damians børn: 

»De spilles alle af nogle fantastiske unge skuespillere, og jeg tror virkelig, de får fat i publikum«, fortæller han og tilføjer, at den karakter og plottråd, han selv er allermest stolt af, er den omkring Damian, spillet af Matt Smith.

»Vi har virkelig tagets hans karakter i en ny retning med et udefrakommende pres, som han ikke kan håndtere. Og at se, hvordan det påvirker hans karakter, er spændende«, fortæller Condal.

»Lige så meget som folk elskede Damian i første sæson, vil den nye bringe et nyt lag af respekt og kærlighed til både Damian og Matts performance«.

Føles som virkelighed

Arbejdet med anden sæson af ‘House of the Dragon’ har været en lang proces, og selvom seerne har mange store ting i vente, er det, Condal selv ser mest frem til i forbindelse med premieren, ret beskedent:  
 
»Vi har arbejdet med det i mere end to år, og når man har arbejdet med noget så længe, befinder man sig i en slags vakuum. Så er det fedt at sende det ud til verden. Jeg glæder mig til, at folk skal se det«.

Samtidig lover han, at der er noget stort i vente:  

»Vi har hævet barren i forhold til de visuelle effekter og seriens omfang, og jeg er spændt på fansenes reaktion på, hvor stort showet bliver«.

‘House of the Dragon’ sæson 2. (Foto: HBO)

George R.R. Martins univers, der ligger bag ’Game of Thrones’ og ’House of the Dragon’, er da også kolossalt. Og særligt én ting gør, at det for Condal adskiller sig fra andre store franchises som Star Wars og Ringenes herre. 

 »Det, der er unikt ved Georges univers, er, at det er så gennemarbejdet. Man føler næsten, det er ægte historie, og at det er sket i virkeligheden«.

»Fordi George faktisk tog middelalderhistorien og udviklede en alternativ historiefortælling med drager og lidt magi, føler man, at man ikke læser det som fiktion, men som noget, der skete for længe siden«.

Det gør det lettere for folk at leve sig ind i universet, mener han.

»Det sker en gang i en generation. Tolkien gjorde det med Ringenes herre og Hobbitten, og George Lucas gjorde det til en vis grad med Star Wars tilbage i 70’erne og 80’erne. Det her er pendanten i vores tid«.

Tæt samarbejde med George R. R. Martin 

Selvom ’Game of Thrones’ og ’House of the Dragon’ foregår i samme univers, skal man dog passe på med at sammenligne dem én til én. De har også væsentlige forskelle, understreger Ryan Condal. 

»’GoT’ er en klassisk episk saga med helte, skurke, monstre og magi. ‘House of the Dragon’ er mere Shakespeare og græsk tragedie. Den er mere centreret om én familie, og alle, vi følger, er en del af den«.

»Tragedien i serien er, at man ser en familie, der engang var forenet under ét tag. Efter deres patriarks død begynder de at kæmpe om hans succes og hans trone, og i den proces nedbryder de det stærke familiedynasti og kongeriget omkring dem. Det skaber en anden dynamik, end den vi så i ’GoT’«, siger han og fortæller videre om samarbejdet med manden bag universet: 

‘House of the Dragon’ sæson 2. (Foto: HBO)

»Vi har været meget tætte uden for selve skabelsen, og det er det vigtigste. Hvad kan serien? Hvad er seriens tone? Hvad handler den om? Hvor skal vi hen med den? Så han var meget involveret i begyndelsen«.

»George bliver informeret om alt, der sker. Vi holder ham så opdateret som muligt. Vi sender ham dele af manuskriptet og prøver at få ham til at besøge settet og se alle de fede ting, vi har bygget«, forklarer Condal.

Kender destinationen

Slutningen på ’Game of Thrones’ fik blandt andet kritik, fordi man overhalede George R.R. Martins bøger og derfor selv måtte spinde enderne sammen.

Mon den upopulære slutning på ’GoT’ spøger i baghovedet i arbejdet med spinoff-serien?

Det afviser Ryan Condal blankt.

»Der var intet ved slutningen på ’GoT’, der påvirkede vores tænkning. Den serie er på så mange parametre den mest succesfulde nogensinde. At prøve at levere en slutning, der gør 60-100 millioner mennesker glade på en gang, er en svær opgave. Jeg har stor respekt for David og Dan (skaberne af Game of Thrones, red.) og det fantastiske arbejde, de har lavet«.

»Vi ville ikke være her uden det fantastiske show, de skabte. Jeg er dem meget taknemmelig for det«, siger han.

Da vi taler sammen, var sæson 3 endnu ikke bekræftet – det blev den i ugen efter. Ryan Condal afslører da også, at de allerede er i gang med at skrive den, og at de ved, hvor det hele skal ende.

»Jeg kan ikke fortælle, hvor mange episoder eller sæsoner vi skal have for at nå dertil, men når vi nu kender destinationen, kan vi skrive vores vej derhen og forhåbentlig skabe en virkelig tilfredsstillende slutning«. 

 ‘House of the Dragon’ sæson får premiere på Max i Danmark 17. juni. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af