Rollen, der grundlagde Melissa McCarthys komik, fortjener meget mere anerkendelse

Melissa McCarthys gennembrud tidsregnes altid til ’Bridesmaids’, men faktisk finder man nøglen til hendes sjældne komiske talent allerede i hendes elskede birolle i ’Gilmore Girls’. En rolle, hun langt fra var selvskreven til, skriver Freja Dam i Soundvenues sommerserie om de største stjerners mest underbelyste roller.
Rollen, der grundlagde Melissa McCarthys komik, fortjener meget mere anerkendelse
Melissa McCarthy i 'Gilmore Girls'. (Foto: Warner)

STJERNERNES GLEMTE GULD. Melissa McCarthy blev filmstjerne overnight med sin overrumplende sjove Oscar-nominerede præstation som den bryske, seksuelt aggressive, hundehvalpelskende og livskloge Megan i ‘Bridesmaids’ fra 2011.

Siden har den i dag 53-årige skuespiller ikke set sig tilbage. Med overvejende komiske, men også gode dramatiske roller i film som ‘The Heat’, ‘Identity Thief’, ‘Tammy’, ‘Spy’, ‘Can You Ever Forgive Me?’, ‘Life of the Party’, ‘St. Vincent’, ‘Ghostbusters’, ‘Den lille havfrue’ og ‘Unfrosted’ har hun arbejdet sig op til en position som en af Hollywoods mest succesfulde stjerner.

I 2024 lå hun nummer 10 på listen over bedst betalte kvindelige skuespillere.

Melissa McCarthys brand som filmstjerne er en blanding af grovkornet humor og fysisk slapstick. Hendes persona er ofte grænseløs og temperamentsfuld, og hun bander som en havnearbejder.

Men der findes også en sød version af Melissa McCarthy. En sødme, der indimellem titter frem i komedier som ‘Spy’, ‘Life of the Party’ og ‘Ghostbusters’, men som kom fuldt til udtryk i millennial-dramadyserien ‘Gilmore Girls’.

Umulig ikke at holde med

Her vil mange huske Melissa McCarthy som den ene hovedperson Lorelais bedste ven og kollega, kokken Sookie St. James. Sookie er en højtelsket karakter blandt seriens mange fans. Som klassisk sidekick, der for det meste var der for at lytte til Lorelais problemer, var det imidlertid nok de færreste, der havde regnet med, at det var McCarthy, der ville blive seriens største stjerne.

Men dels har Sookie flere lag, end man umiddelbart kan ledes til at tro. Dels er McCarthy en sand scenestjæler, der i løbet af seriens syv sæsoner fra 2000 til 2007 udviklede karakteren til at udstråle den hovedrolleenergi, hun senere skruede op for i sine filmroller.

Selvom Sookie er blid som et lam sammenlignet med mange af McCarthys senere roller, demonstrerede hun allerede her mange af de talenter, der skulle gøre hende til en stjerne: Hendes mod til at gå til grænsen både med fysisk humor og det verbale overskud til at levere kraftfulde tirader, blandet med en umiskendelig likeability. Ligegyldig hvilken rolle McCarthy spiller, holder man altid med og af hende.

‘Gilmore Girls’. (Foto: Warner)

I begyndelsen af ‘Gilmore Girls’ arbejder Sookie som dedikeret kok på kroen The Independent Inn, som Lorelai bestyrer. Sookie er ekstremt perfektionistisk og passioneret omkring sin madlavning og kan nærmest ikke have en samtale, hvor mad ikke bliver bragt på banen (tænk Nillers køkkener i ‘Den eneste ene’). Hun er en kærlig veninde for Lorelai og ekstra omsorgsperson for Lorelais datter, Rory, og så længe hun ikke bliver distraheret af flotte jordbær eller en drilsk sovs, er hun altid parat til at lytte.

I første sæson er Sookie mest et charmerende krydderi på sidelinjen, men efterhånden får hun mere plads til at udfolde sine egne plotlines.

Hun forelsker sig i landmanden Jackson, der leverer frugt og grønt til kroen, og de bliver gift og får to børn. Hun og Lorelai har i årevis drømt om at starte deres egen kro. Men da omstændighederne gør, at arbejdet med at åbne The Dragon Fly falder sammen med, at hun bliver mor, ramler det både for hende og Lorelai, der kommer til at stå med det hele selv. Det skaber en hjerteskærende konflikt mellem de to bedsteveninder.

I et andet genkendeligt moderskabsbillede viser det sig, at den ’tyv’, der har stjålet Toblerone fra værelserne, er Sookie, der bare trængte til at ligge og se tv efter arbejde uden at blive forstyrret af ungerne derhjemme.

Den menneskelige kerne

Bortset fra enkelte kriser er Sookie dog næsten altid i godt humør og spreder sin glæde og entusiasme både i hele Stars Hollow og til seerne. Hun bliver ofte indsat som comic relief i alvorlige situationer. Hun er klodset og laver konstant ulykker i køkkenet, men det er altid, fordi hun er optaget af andre, vigtigere ting.

Nok er hun som regel sød og glad, men når det kommer til madlavning og råvarer, har hun et hidsigt temperament, der viser, hvor Megan fra ‘Bridesmaid’ eller Shannon fra ‘The Heat’ har deres beskidte mund fra. ‘Gilmore Girls’ er kendt for sin rappe dialog, og Sookie holder overbevisende trit som verbal sparringspartner for Lorelai, ligesom hun fører nogle underholdende, lidenskabelige og højlydte skænderier med Jackson.

Som komisk performer er Melissa McCarthy ikke bange for at gå til grænsen. Hun er oplært i improvisationstruppen The Groundlings i Los Angeles, hvor reglerne er, at man altid siger »Ja og« og »Hvorfor ikke?« til selv de mest flippede idéer. »Forfængelighed er et kæmpe spild af tid, og arbejdet bliver aldrig godt på den måde«, har hun sagt til New York Times.

‘Gilmore Girls’. (Foto: Warner)

Parallelt med den groteske humor holder Melissa McCarthy dog altid fast i sin menneskelige kerne. Hendes karakterer er aldrig bare en joke, men ægte mennesker med følelser og sårbarhed. Derfor er et af de mest stærkeste øjeblikke i ‘Bridesmaids’ netop scenen, hvor Megan fortæller om sin hårde opvækst og giver Kristen Wiigs Annie et tiltrængt los i røven. Den undervurderede livsklogskab har Sookie også i ‘Gilmore Girls’.

Melissa McCarthy er tyk, og det har til tider været en punchline i hendes filmroller. Men i ‘Gilmore Girls’ bliver hendes vægt på forfriskende vis aldrig kommenteret. Seriens skaber Amy Sherman-Palladino har fortalt, at hun skulle kæmpe for at få lov til at hyre Melissa McCarthy på grund af hendes kropstype.

De studiebosser må virkelig føle sig dumme i dag.

’Gilmore Girls’ kan ses på Netflix.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af