Kommentar: Hvorfor iPhone SE er Apples mindst innovative, men også bedste idé i årevis

KOMMENTAR iPhone-familien blev i går et incestuøst kærlighedsbarn mellem to tidligere modeller rigere. Den lille ny går under navnet iPhone SE og har arvet sit ydre fra iPhone 5S, mens den under aluminiumsskallen ligner iPhone 6S på en prik. Det markerer første gang i nyere tid, at Apple lægger sig direkte imellem to modeller.

Men lad os bare kalde en spade for en spade. iPhone SE er ikke en ny smartphone. Det er en gammel krop med lidt nyere indmad, der ikke gør alverden til forskel. Hvis man leder efter den vanlige innovation, som Apple normalt lægger for dagen i nye produkter, så er den der simpelthen ikke. Intet ved iPhone SE er rigtigt nyt (i øvrigt ironisk nok, når Apple startede gårsdagens event med videoen herunder, der hylder 40 års innovation).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Jeg kunne blive ved med kritikken: Hvorfor dog stadig 16 GB? Hvorfor lader det til, at Apple ikke helmer før hvert et produkt fåes i en kvalmeinducerende rosenguldversion? Hvorfor ikke en sort? Er det ikke bagstræberisk, at genbruge designet fra iPhone 5S og motorrummet fra iPhone 6S? Jo. Det kan man sagtens kritisere Apple for – og helt ærligt, så er det en smule skuffende.

Det ændrer dog ikke på, at iPhone SE er et godt produkt, der – og nu lægger jeg beredvilligt hovedet på blokken – kommer til at sælge som varme hveder i maj.

Hvorfor?

Punkt 1: Fordi rigtig mange forbrugere vil sige, at skærmen simpelthen er for stor på en iPhone 6S (4,7 tommer) eller 6S Plus (5,5 tommer). Min påstand er, at mange forbrugere vil blive fristet af en mindre version, fordi den er mere praktisk i det daglige. Den passer bedre i lommer, clutches og whathaveyou. Det gælder også mange af de fangirls og -boys, der sværger til Apple og er fulgt med efterhånden som iPhonen er vokset.

iPhoneSE101
iPhonen er blevet mindre end din venti latte igen.

Punkt 2: Vil man have en god smartphone med en skærm på fire tommer, er der lige nu ingen gode alternativer. iPhone SE er milevidt foran konkurrencen. Og det er måske endda meget sagt – der ER ingen konkurrence i firetommersfeltet, fordi de stort set ikke bliver produceret. De eneste smartphones, der kommer i nærheden af iPhone SE-specifikationer er på omkring fem tommer.

Punkt 3: Prisen er rigtig. Den mindste version af iPhone SE med 16 GB hukommelse starter på 3.699 kroner, hvilket er meget, men det er 2.100 kroner mindre end iPhone 6S og med undtagelse af den mindre skærm og manglende 3D Touch, kan iPhone SE det samme. Med iPhone SE har Apple fået en særdeles værdig modstander til de mange – ofte kinesiske – smartphones, der har flagskibs-specifikationer, men til medium end-priser.

Punkt 4: Selvom iPhone SE rent teknologisk er et halvt skridt tilbage for Apple, så er det samtidig et ret stort skridt i retning af at udvide deres produktportefølje. Den nye model markerer første gang siden introduktionen af iPhones i 2008, at Apple har haft fuldstændig tidssvarende iPhone-modeller i tre størrelser på hylderne. Det ville Apple aldrig gøre, hvis ikke markedet mangler det. Mit bud er at iPhone-produktionen i 4, 4,7 og 5,5 tommer vil fortsætte lige så længe Apple laver iPhones. Se bare på MacBooks og iPads – begge dele fåes i tre størrelser.

iPhoneSE2
iPhone SE ved siden af storesøstrene.

Apple har aldrig haft et behov for en enorm portefølje, fordi deres avance på hvert solgt produkt har været tårnhøj, så fokus har været på at lave få store sællerter. Nu sidder Apple på toppen af kransekagen og så er der behov for at tilfredsstille flere forbrugeres behov, hvis aktionærerne skal klappe i hænderne hver måned. Det betyder naturligvis også en bredere palet af produkter.

Hvor de senere år har budt på langt større innovation fra Apple, så er iPhone SE skabt for de brede masser. Apple Watch eller iPad Pro kan regnes som teknologiske landevindinger, men er også designet med Apple-superbrugeren for øje og ikke menig mand. Det er iPhone SE et tydeligt skridt væk fra.

iPhone SE’s genialitet ligger således ikke i dens fremskridt for teknologien – tværtimod – men i Apples evne til at analysere forbrugernes behov.

Læs også: Alt, der skete under aftenens Apple-event: Produkterne blev mindre, men armbevægelserne større

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af