Test: Ikke meget Special Edition over iPhone SE, der alligevel knuser konkurrencen

Test: Ikke meget Special Edition over iPhone SE, der alligevel knuser konkurrencen

Det virker nærmest omsonst at lave en test af Apples nye iPhone SE, fordi målgruppen for den nye model ved godt at de vil have den nye Special Edition. iPhone-brugere, der synes iPhone 6S er for stor, kommer til at købe den her uanset hvad. I hobetal.

Det har de også god grund til, for iPhone SE er overordnet set en god smartphone til en billig mønt. Men at der særlig meget nyt under solen ville samtidig være synd at sige.

iPhone SE er ikke sat i søen til at dyste mod konkurrenternes flagskibe. Den sejler rundt i sit eget marked, hvor konkurrencen er særdeles sparsommelig – for ikke at sige ikke-eksisterende (dermed ikke sagt at Apple har opfundet et helt nyt marked – det har det på ingen måde).

Design

Jeg har det ambivalent med genbrugsdesignet. På den ene side er det et vellykket design og positivt at Apple er gået endnu et skridt væk fra deres one size fits all-tilgang, men omvendt vidner det om tomgang, at der ikke er blevet ændret en tøddel i designet fra iPhone 5 – en smartphone fra 2013. De er identiske for det blotte øje (bortset fra nye farver) og det medfører, at wow-faktoren, når du hiver din nye iPhone frem ligger lige omkring 0. Når man har tidens nok mest toneangivende materielle designer, Jony Ive, på lønningslisten, så virker det næsten som en hån at genbruge design. Han var i øvrigt heller ikke til stede ved præsentationen i marts – det kan man så spekulere i som man vil.

 

Mindre falser havde været oplagt, så den fik en højere skærm til krop-ratio – den ligger på 60,8 procent, hvilket er en lille smule lavt. Det havde været oplagt at forsøge at minimere eller helt fjerne antennekanterne på bagsiden og i rammen. Når man kalder den Special Edition er der ikke meget specielt over at genbruge et design. Det kunne have været små distinkte detaljer, der fik den til at skille sig ud. Det lugter en lille smule af, at kalkulen udelukkende har været, at den skulle være billig i hele cyklussen – lige fra designproces til produktion. Det er den så til gengæld også. Mellem 3.700 og 4.600 kroner kan man få den for.

Omvendt så føles det både rart og naturligt at have en mindre smartphone i hånden. Materialerne og farverne er som altid veludvalgte og skriger Apple fra inderst til yderst. Det giver samlet set et langt bedre visuelt og berøringsmæssigt indtryk end plastiktelefonen iPhone 5C.

Motorrummet

iPhone SE er udstyret med 1,85 GHz-processoren A9, der også sidder i iPhone 6S. Læg dertil en M9-hjælpeprocessor og to GB RAM og du har en heftig lille hybrid, der i al fald er et mærkbart skridt op fra iPhone 5S. Den er hurtig og enormt stabil. Den fåes i to størrelser – 16 og 64 GB – uden mulighed for udvide hukommelsen.

iPhone SE understøtter Apple Pay, hvilke Apple formodentlig håber kan være med til at udbrede betalingskonceptet.

 

Den har en tendens til at blive en lille smule varm, men igen ikke noget, der umiddelbart påvirker ydeevnen.

Batterilevetiden er imponerende lang på trods af, at den kun svinger sig op på 1.624 mAh, hvilket umiddelbart lyder af lidt. Men Apple er eksperter i at kalibrere deres styresystemer, så det bruger minimalt strøm. Den mindre skærm må også formodes at medvirke til den høje batterilevetid. iPhone SE kan snildt holde to dage på en opladning med moderat brug af sociale medier, spil og video.

Skærm

SE er udstyret med Retina-skærm på blot fire tommer, hvilket i 2016-termer er forsvindende lidt for en smartphone. Det er samme skærm, der er på iPhone 5S, så på sin vis et skridt ned fra iPhone 6S. Men forskellen er næsten umærkelig. Billedet står knivskarpt for det blotte øje.

iPhoneSE1
Man kan sagtens game på iPhone SE, men det føles ærlig talt lidt forkrampet.

 

Den lille ny har ikke fået 3D Touch, som der findes i iPhone 6S og det vil for nogle nok være et minus. Man vænner sig dog hurtigt til, at det ikke er der. Til gengæld har den fået en ny funktion, som Apple kalder Night Shift, der skifter skærmlyset, når solen går ned. Det skal betyde, at brugere lettere kan falde i søvn og det almindelige skærmlys ikke fucker med kroppens indre ur.

Den primære anke mod skærmen er, at nye funktioner blegner lidt på den begrænsede plads. Godt nok tager kameraet lige så gode billeder som på 6S, men de er svære at se på fire tommer. Den optager 4K-video? Okay. Men det kan man ikke se og i langt mindre grad redigere på fire tommer. Spil bliver ofte lidt forkrampede og rigtig mange apps i iOS er tydeligvis designet til større skærme. Alt i alt trækker det en anelse ned i brugeroplevelsen – men for en meget stor del af forbrugere er den lille skærm et kæmpe plus i bogen.

Styresystem

At købe en iPhone betyder også, at du får verdens bedste styresystem med. iOS har længe været iPhones bedste salgsargument – mens det rene Android og visse producenters overlays i brugervenlighed er ved at komme op i gear.

Personligt er der efterhånden flere funktioner i Android-styresystemerne, jeg savner hos iOS end den anden vej rundt. Det er for eksempel muligheden for at fjerne notifikationsmeddelelser med ét klik, notifikationsblinket og Google Photos som standard. Og don’t get me started på iCloud, der kan være en jungle at hitte ud af.

iPhoneSE1

 

Siri er altid tændt og med lidt tilvænning kan det blive et fantastisk nært bekendtskab (altså ikke som i ’Her’, rolig nu). Siri tager noget så eftertrykkeligt Google Now i skole.

Kamera

På bagsiden sidder Apples særdeles imponerende 12 MP iSight-kamera, der tager skarpe og farvemættede billeder. Derudover følger Apples øvrige kamerafunktioner naturligvis med, såsom 63 MP panoramafotos og Live Photos (som nogle dog nok er ligeglade med). Det kan optage video i 4K og i timelapse og slow motion.

Det mest iøjnefaldende ved iPhone SEs kamera er, hvor hurtigt det er. Kamera-appen åbner nærmest øjeblikkeligt og fokuserer lynhurtigt. Billeder uden blitz i halvmørke settings får en del billedstøj, men for smartphone-kameraer ligger dette langt over standard. Og for smartphones i denne størrelse er det umiddelbart det bedste kamera på markedet. Alt i alt et rigtig godt kamera, der fuldt ud holder Apples niveau.

 

Frontkameraet er dog ikke så imponerende med sine 1,2 MP, der er et mærkbart skridt ned fra iPhone 6S, som tager 5 MP-billeder. Kommer du fra en iPhone 5S, vil du ikke kunne mærke den store forskel. Kameraets begrænsninger bliver særligt tydelige i tredjepartsapps som Snapchat, hvor billederne i særdeleshed bliver grynede. iPhone SEs frontkamera er til gengæld blevet udstyret med Retina-blitz, så skærmen lyser op, når du tager billeder i lav belysning.

Endelig vurdering

iPhone SE er ikke for alle og enhver. De af os, der for længst har vænnet sig til større skærme og gerne ser video og spiller meget, vil føle sig begrænset af skærmens liden størrelse.

Personligt har jeg vænnet mig til både skærme på fem tommer og væsentligt derover og så er iPhone SE’s snoldede fire tommer altså et slag i gonaderne. Men som nævnt indledningsvist så er den perfekt til dig, der læser det her på en gammel, træt iPhone 5S og ikke kan se dig selv gå en størrelse eller to op. Den kan knap betegnes som en high end-smartphone, men den føles virkelig sådan og leverer rigtig meget kvalitet for relativt få penge. Men glæden ved en smartphone der ser ny ud og lære den at kende må du kigge langt efter – det har genbrugsdesignet sørget for.

Det er lidt af en tilsnigelse at kalde den iPhone Special Edition. Der er ikke ikke meget specielt over den – den brude rettere hedde iPhone Standard Edition. Men bottomline er, at det er en rigtig kraftig lille sag, der ikke koster alverden.

Apple udviser (nok engang) stor forståelse for markedet med iPhone SE og har også lavet et produkt af høj, høj kvalitet. Hvad de ikke udviser, er deres øvrige kerneværdier: Teknologisk innovation og nytænkende design. Det får vi forhåbentlig tifold, når iPhone 7 formodentlig lander i september.

 


Køb den, hvis du…

+ Får kramper i fingrene af bare at kigge på en smartphone på over fire tommer
+ Ikke kan se dig med andet end Apple i lommen
+ Vil have en lille smartphone med store muskler

 

Køb den ikke, hvis du…

– Gamer på din smartphone
– Ser mange film
– Er seriøs omkring dine selfies

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af