Diversiteten halter stadig i modebranchen, selv om det går langsomt fremad

Diversiteten halter stadig i modebranchen, selv om det går langsomt fremad
Et kampagnebillede fra undertøjsmærket Aerie

Mangfoldighed har været det store samtaleemne i modesammenhænge de seneste par år, hvor det nærmest har skabt opmærksomhed, hver gang et brand har castet alt andet end tynde, hvide modeller til reklamekampagner.

Derfor er det lidt overraskende, at der stadig er lang vej igen, som en ny undersøgelse lavet af TheFashionSpot viser. Ud fra parametrene race, kropstype, alder og transgender har mediet undersøgt 236 SS16-kampagner fra printpublikationer, hvor i alt 422 modeller (eller kendte) blev brugt.

Racemæssigt er resultatet markant bedre end de seneste to sæsoner og næsten 22 procent var ikke-hvide modeller. De fleste reklamer stammer fra USA og sammenlignet med de seneste befolkningstal derovre fra, er der ikke langt igen. Her er det latinamerikanske modeller, der er mest savnet med kun fire procent i forhold til omkring 15 procent af befolkningen.

Beyoncés kampagne for sin merchandise er et af halvårets positive eksempler på diversitet
Beyoncés kampagne for sin merchandise er et af halvårets positive eksempler på diversitet

Værre står det – mere forventeligt – til i de andre områder. Kun seks ud af de 422 modeller er større end en amerikanske størrelse 12, og i fem af de tilfælde blev modellerne brugt for tøjmærker, der henvender sig primært til netop kvinder af den størrelse.

Det samme billede gør sig gældende i forhold til alder og transgender. Kun fem kvinder over 50 år blev brugt i reklamerne, mens ikke én eneste transgender-model medvirkede (måske fordi H&M’s brug af Caitlyn Jenner ikke er talt med, fordi kampagnen ikke for alvor er rullet ud endnu).

Aluna Francis fra AlunaGeorge i Alexander Wangs SS16-kampagne
Aluna Francis fra AlunaGeorge i Alexander Wangs SS16-kampagne

TheFashionSpot slår dog fast, at det går i den rigtige retning og fremhæver (ligesom vi også har gjort) eksempler som Alexander Wangs kampagne med blandt andre Aluna Francis og CL, undertøjsmærket Aeries brug af uretoucherede og mangfoldige modeller samt Beyoncés brug af to sorte modeller og en model med muskelsvind.

Læs også: Fem undertøjsmærker, der har succes med at vise kvinder, som de er

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af