Kære Apple: At dræbe jackstikket er fuldkommen hovedløst – og det ved I godt

Kære Apple: At dræbe jackstikket er fuldkommen hovedløst – og det ved I godt

KOMMENTAR Væn dig til at sige: »Hey, må jeg ikke lige låne din dongle«, for Apples beslutning om at myrde jackstikket i iPhones gør, at vi får brug for en helvedes masse omformere, kabler, adaptere og dongles, der kan få 25 års teknologi til at tale sammen med den nye iPhone.

Lad os lave en liste over situationer, hvor du har brug for et jackstik.

– Hver dag når du lytter til musik på samtlige musikalske devices der er blevet solgt de seneste 25 år.

– Du dj’er fra din iPhone og skal bruge lightning-indgangen til dejlig, digital lyd – Bluetooth er for ustabilt og kvaliteten er for dårlig. Men når du er tom for strøm, må festen lige tage en times pause, så du kan få strøm på igen. Der er jo kun en udgang, såeeh…

– Du har hørt musik fra dine lightning-hørebøffer fra din iPhone på vej til arbejde. Nu kommer du ind på arbejde og vil høre en podcast fra din MacBook. Nå nej! Der er ingen lightning-indgang i din MacBook – hvor fjollet. Så må du finde en dongle fra dongle-skabet – altså fra jack-til-lightning.

– iPhone 7 og App Store slår sig op på gaming – det sagde Tim Cook til præsentationen – men de fleste gode mobilspil kræver også god lyd og meget strøm. Damn, not an option. Med mindre du selvfølgelig køber Apples dongle til 39 dollar, som tilføjer en jackindgang og en lightning-indgang. Men hov, så kan du jo alligevel ikke bruge dine lightning-hørebøffer. Medmindre du selvfølgelig bruger tilkobler en dongle til donglen…

Undskyld mit franske, men hvor fanden er logikken?

AppleAirPods
Løsningen på problemet. AirPods til 1.379 kroner.

For et firma, der har bygget sin storhed på transportable lydprodukter – både iPods, iTunes og Apple Music – virker det som om de fuldkommen har tabt småkagerne. Hvor mange virkeligt engagerede lydforbrugere – DJs, podcastere, hifi-nørder, der må forventes at være jeres kernemålgruppe – skræmmer de ikke væk med beslutningen?

Deres tre argumenter for at gøre det lyder: Jackstikket er en over 100 år gammel teknologi, det sparer plads i din iPhone og »det er modigt«. Hvor de to første argumenter kan accepteres (selvom iPhone 7 godt nok ikke er blevet mindre), så lyder det sidste mest af alt som en desperat bortforklaring. Det er nærmere det hidtil største udslag af Apples storhedsvanvid.

Vi er ikke på vej væk fra jackstikket. Vi bruger det stadig, fordi det virker og har gjort det i 100 år. Omstillingen til trådløs lyd er i gang, men den går langsomt fordi Bluetooth-hørebøffer stadig ikke er helt vildt stabile og tager toppen af kvaliteten i en musikverden, hvor rådden lyd i forvejen er en metervare. For slet ikke at tale om problematikken ved at skifte mellem Bluetooth-kilder, der tit kan være en pain in the ass.

Selvfølgelig er jackstikkets død på sigt en nødvendig omstilling, men den er seriøst påbegyndt alt for tidligt. Der var også ramaskrig, da Apple fjernede det optiske drev i MacBooks, men forskellen var at CD’en og DVD’en var et hastigt døende medie. Det er høretelefoner og højtalere ingenlunde. CD’en og DVD’en havde fundet en fuldgod erstatning. Vi er slet ikke samme sted med jackstikket.

DongleDenOpFraSlapjpg
Din nye bedste ven, donglen. Eller én af dem i hvert fald.

Det, der irriterer mig allermest ved at Apple har fjernet jackstikket, er timingen. Lige nu er lightning-porten Apples standard, men kun i iPhone og kun lige nu. Om kort tid er det USB C, der er markedsstandard – det siger Apple også selv. Så er alle lightning-port-lydprodukter, der er kommet i mellemliggende periode, lige til at smide i skraldespanden – medmindre Apple selvfølgelig introducerer nye dongles.

På kort sigt er beslutningen sindssygt ubelejligt for alle forbrugere, herregud, det har vi prøvet før med Apple-produkter. Men om kort tid er det så ubelejligt igen, hvis Apple får held med deres sindssvagt omfattende plan. Det er så frustrerende typisk Apple, at man får lyst til makulere en iPod af ren frustration.

Apple er reelt godt klar over, at de er alt for tidligt ude. Det indrømmer de ved at inkludere en lightning-til-jack-indgangsdongle med de nye iPhones. Den forlænger levetiden på dine nuværende hørebøffer, men du kan stadig ikke oplade, mens du lytter. Og helt ærligt korser jeg mig over, at man introducerer et produkt med en adapter inluderet.

Derfor opfordrer Apples Phil Schiller til – helt seriøst – at man bruger deres lightning-dock til 39 dollar, så du kan oplade mens du lytter på dine nu i Apple-terminologi oldnordiske hovedtelefoner. Det er altså ikke muligt at lytte med de medfølgende lightning-earpods. Tag lige et sekund og følg Apples logik i den løsning.

ML8J2_AV5
Docks og dongles er fremtiden. Forstå det nu.

Lige nu virker det – for os forbrugere – bare som en idiotisk, forhastet beslutning fordi den eneste innovation iPhone 7 ellers ville byde på var: Nye farver, vandafvisning og en knap, der kan mærke, hvor hårdt du trykker.

Men for Apple derimod er beslutningen genial, hvis de får held med det. Det betyder nemlig, at de kan forlange at produkter skal bruge Apples MFi-certificering (Made For iPhone) for at lave produkter, der passer til iPhone 7. Og så har Apple taget magten over lydmarkedet og samtidig dræbt et område, der ellers var en fælles standard for alle producenter. Uanset hvad, så kommer det til at have betydning, at Apple vil tage kontrol over en løsning, der er så tæt på universel, som man kan komme: jackstikket. Det er næsten for smukt, at produkter kan tale sammen uanset hvad. Bare rolig, det skal Apple nok fucke op.

Læs også: Apple vil sløjfe højtalerstikket: Men hvad betyder det for dig?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af