Apple vil sløjfe højtalerstikket: Men hvad betyder det for dig?

Apple dropper formentlig det gængse højtalerstik til fordel for deres egen lightning-port. Vi har fundet fordele og ulemper ved det move.
Apple vil sløjfe højtalerstikket: Men hvad betyder det for dig?

Apples næsten sikre planer om at droppe minijack-stikket fra iPhone 7, sætter allerede sindene i kog på de fleste tech-sider på nettet. I bedste ’less is more’-stil vil Apple formodentlig erstatte det gamle standardstik med et såkaldt all-in-one lightningkabel, der skal være navlestrengen til både strøm og lyd på det nyeste medlem af iPhone-familien, der ventes til efteråret.

Naturligvis vil dette med et slag gøre alle højtalere og hovedtelefoner med minijack-stik inkompatible, og har man lige udskrevet en stak af julegavepengene til drømmehørebøfferne, er det naturligvis bittert. Men som de fleste ved, er de dårligste investeringer man kan gøre her i livet teknologi, og den evigt accelererende udvikling er industriens præmis – i særdeleshed hos Apple, der før har været i vælten for at sløjfe stik fra den ene dag til den anden, blandt andet ved overgangen til lightning-stik i iPhone 5 og USB-C i den seneste MacBook.

Men hvad vil beslutningen om at droppe jackstikket, der har over 100 år på bagen, betyde for dig? Og for lyden?

Forhåbentlig sats på lydkvaliteten

Apples historie viser, at de gang på gang har presset forbrugerne og techbranchen i nye retninger med deres kompromisløse tilgang til nye stik. Derfor ligger der også mere bag, end drømmen om en 1 mm tyndere iPhone 7, når Apple sløjfer minijack-stikket. Man kan håbe, at en af grundene er, at den kvalitetsbevidste tech-gigant nu også begynder at satse på lydkvalitet. Og det er der flere ting, der tyder på.

Lightning2
Vil Apple lave en tyndere iPhone? Gøre mere plads til skærm og batteri? Skabe bedre lyd? Eller er målet en iPhone helt uden udgange?

 

Et lightningkabel sender, i modsætning til mini-jack’et, et digitalt signal. Det gør det muligt for producenter af høretelefoner at placere en såkaldt DAC-chip (digital-to-audio converter) i disse og derved omgå den DAC-chip, der sidder i iPhonen. Dermed kan man producere høretelefoner med langt bedre DAC-chips i end dem, der sidder i smartphonen – hvor der også skal være plads til en masse andet. Muligheden for at lave høretelefoner, der integrerer super-DAC-chips og super-forstærkere er dermed opstået.

Omgår man den interne DAC-chip i telefonen, vil det rene signal fra for eksempel nogle af filformaterne i cd-kvalitet, såsom AIFF- eller wave-lydfiler, strømme ufiltreret gennem lightningkablet og ud i dine høretelefoner eller højtalere. Altså vil producenter som Philips, Bose, Apogee etc. kunne tilbyde kunderne et mere ’rent’ lydprodukt, da det ikke længere er iPhonens DAC, der afgør lyden. Allerede nu kan man faktisk købe en lille ekstern DAC-forstærkerenhed, som man kan sætte mellem telefon og høretelefoner, for eksempel fra Apogee, men det er en dyr og upraktisk løsning.

Apple introducerede allerede i juni 2014 de såkaldte MFi-specifikationer, så tredjepartsproducenter kunne gå i gang med at lave produkter, der kunne afspille via lightningkablet. Philips var først på markedet med deres Fidelio M2L og Fidelio NC1L høretelefoner. Dette spæde forsøg er ikke blevet overvældende godt modtaget, men Apples beslutning har umiddelbart skabt grobund for bedre lyd og flere producenter er i gang, herunder Audeze.

Lightning3
Philips’ Fidelio-hørebøffer var de første med lightningkabel.

 

Trådløse højtalere giver ingen fordel

En ting er nye kabler til dine hørebøffer, en anden løsning er at gøre sig uafhængig af alle kablerne gennem den – delvist foruroligende – trådløse tendens, der snart vil være fuldbyrdet med selv trådløs opladning til alle. Køber man høretelefoner eller streaminghøjtalere med bluetooth eller wi-fi, er man selvsagt uden om problemet med stik, der ikke passer sammen.

Apple opkøbte høretelefonmærket Beats i 2014 og flere spår, at de medfølgende høretelefoner til iPhone 7, vil være af dette mærke. De fleste spår også, at det bliver et sæt trådløse høretelefoner, som Beats i forvejen producerer en del af. Men trådløs lyd betyder yderligere komprimering, og så er vi lige vidt, lydkvalitetsmæssigt.

Synergieffekten af at opkøbe en producent af høretelefoner vil forhåbentlig bringe bedre lyd til forbrugeren med sig. Måske ikke nok til, at den almene forbruger vil kunne høre forskel. Og de mere krævende kunder ville højst sandsynligt ikke vælge Beats, da mærket ikke er high-end. Men opkøbet af Beats taler ind i den voksende ’wearable’ computertrend og et tiltagende trådløst techmarked, der for eksempel ses med Apple Watch, så resultatet bliver interessant at se.

Lightning1
Lightning-kablet blev indført til iPhone 5 og vakte den gang en del harme.

 

 

Streaming i high-res

Men også på softwarefronten er der håb. At Apple vil introducere audio-formater i højere kvalitet i iTunes Store og muligvis også deres streamingtjeneste Apple Music, har længe været et rygte. Ikke mindst efter Neil Young allerede i 2012 afslørede, at han havde drøftet ideer om at forbedre lydkvaliteten i iTunes Store med Steve Jobs. Et lightningkabel vil understøtte lyd i high-res (dvs. 24 bit og en samplefrekvens på 48 kHz eller højere), der rygtes til at blive introduceret hos Apple i 2016.

Alt dette peger på at Apple er i gang med en større opkvalificering af lyd generelt. Rent fysisk er lightningkablet dertil afgørende mere stabilt end minijack’et – hvem har ikke et par Apple-høretelefoner liggende, der er flossede eller endda knækkede ved stikket? En grund til ikke at gå helt ned til et 2,5 mm jack og endnu et argument for, at der ligger mere bag det formodede skift, end blot en fladere telefon.

På sigt vælger Apple måske at sætte en USB-C port i deres iPhone, en standard alle kan bruge, men det er kun en gisning. Hvis Apple vælger at holde sig til deres eget all-in-one lightningkabel, lukker brandet sig i hvert fald yderligere om deres eget økosystem, men når økosystemet er godt – hvad betyder det så?

Og hvad så med dine spritnye hørebøffer? De har i hvert fald et lille år mere i sig. iPhone 7 kommer tidligst til efteråret og der går nok yderligere nogle måneder, før den når danske kyster. Og hvis du er meget glad for dem, kan du sikkert til den tid få en lappeløsning i form af en konverter fra lightning til minijack.

 


 

Fordele

+ Mulighed for bedre lyd, både via hardware og software
+ Færre kabler i udgangspunktet
+ Lightning kan mere end minijack, da det er digitalt. Softwaren i iPhonen kan for eksempel derfor fintune lyden i høretelefonerne som en equalizer
+ Lightningkablet kan også hente strøm fra telefonen, hvis høretelefonerne har brug for det, for eksempel hvis de er noise-canceling (og man sparer dermed et kabel)

Ulemper

– Du kan ikke bruge højtalere med jack-stik uden en adapter, der er dyr og upraktisk
– Du kan ikke bruge de nye medfølgende høretelefoner på din computer eller iPad etc. med jack-indgang
– De nye headphones fra eksterne producenter er indtil videre dyre
– Man kan ikke kan lytte og oplade samtidigt

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af