Smartphonen Pixel leder Google ind i en ny æra og bør få Apple og Samsung til at bævre

Smartphonen Pixel leder Google ind i en ny æra og bør få Apple og Samsung til at bævre

KOMMENTAR Internt i Google mener man, at 4. oktober 2016 bliver en dato, man de næste otte år vil referere tilbage til. I går skete der da også for alvor et skifte i, hvad Google har at byde på i går. Under en live-præsentation gav Google et helstøbt bud på, hvordan vi tilrettelægger og lever vores liv med en samling forbrugerelektronik.

Der kom en interessant ny smartphone, Pixel, den første, der er Googles helt egen. Der kom en intelligent, internetopkoblet højtaler, der fungerer som personlig assistent. Der kom et virtual reality-headset med navnet Daydream. Der kom en ny, simpel wifi-router, der skal optimere internettet over alt i hjemmet. Og der kom en ny, bedre Chromecast Ultra.

Umiddelbart er det ikke i sig selv interessant. Det interessante er, at den nye produktportefølje er klistret sammen af Googles primære produkt: De kender dig ud og ind.

En smartphone, der er Google værdig

Jeg tænker ikke »wow«, når jeg ser billeder af Google Pixel – og det er måske på design-fronten, de i højeste grad ikke er klar til at tage kampen op. Og selvom specifikationerne er mere end udmærkede, får de mig heller ikke til at dratte ned fra sædet. I øvrigt så er de fleste high end-smartphones på et niveau, hvor specifikationerne ikke er mærkbart forskellige. Læg dertil, at Pixel er Googles eget produkt med eget styresystem – hvilket er præcis, hvad Apple har haft held med.

MadeByGoogle2016-3

 

Under normale omstændigheder, havde jeg nok reageret på Googles nye flagskib med et skuldertræk. Men grunden til at Pixel alligevel er en genistreg, er fordi den placerer sig midt i alle de arenaer, som alt tyder på, smartphonekrigen skal udkæmpes i.

Assistent: Centralt for lanceringen af Pixel er, at Googles egen personlige, stemmestyrede sekretær Assistent er indbygget. Assistent kan sammenlignes med Googles version af Siri, men en langt mere intelligent en af slagsen. Google har i årevis domineret søgemaskine-markedet og derfor er de mestre i at rode det rette indhold frem til netop dig. Med Assistent har de udviklet en teknologi, som kan hjælpe dig med hvad som helst, ved bare at tale til den. Det bliver en central del af alle Googles produkter, ligesom Siri også bliver bygget ind i flere og flere af Apples.

Assistent er eksempelvis også indbygget i Google Home, der er en type højtaler, som du – udover at høre musik og radio på – kan tale til og for eksempel booke et bord, styre dine tilkoblede devices (for eksempel tænde IOT-kaffemaskinen) og få vejrudsigten. Tanken er kort og godt, at med Googles massive viden om dig, kan du få en personlig assistent, der hjælper dig lettere gennem hverdagen.

Kameraet: Hvis Assistent er et interessant aspekt i Pixel – og i Googles nye produktpakke – så er kameraet et decideret salgsargument.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Google er klar over, at de skal have et bedre kamera end både Samsung og Apple, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at løbe med opmærksomheden. Det gør de ved at introducere det bedste kamera i en smartphone nogensinde ifølge den – i min optik – mest pålidelige kamera-benchmarker DxOMark. Google Pixel scorer 89 foran både iPhone 7, Galaxy S7 Edge og lige foran HTC 10.

Det er en perfekt ledsager til den foto-software, som Google de seneste år har opdyrket og raffineret – og det er ingen hemmelighed: Google Photos er virkelig godt. Læg dertil, at du i Google Photos nu kan gemme alle dine billeder i bedste kvalitet ganske gratis. Altså ikke noget med at købe ekstra iCloud-lagerplads eller slette billeder konstant for at have plads.

VR: Selvom det for de fleste stadig er en perifær teknologi, så er virtual reality et voksende marked. Samsung har hidtil domineret markedet for mobile VR-headset fuldstændig, men de bliver for alvor udfordret nu. Googles VR-headset er designet til at fungere med Pixel, så det er altså ikke et af de dyre gaming-headset, som du skal have en voldsom computer for at bruge.

2

 

Givet: Det er ikke nogen vanvittig nyhed, at Google hopper på VR-vognen – det var forventet – men at de rykker sig et godt stykke foran Apple på den front er interessant. Hvis man er interesseret i VR til smartphone, er Apple i øjeblikket ikke en mulighed.

Google blev et økosystem

De tre punkter gør tilsammen Pixel i sig selv interessant, men der hvor Google nu for alvor bliver en konkurrent til Apple og Samsung, er at de har tænkt alle deres produkter sammen – lige fra design, til styresystem. Ved siden af Pixel lancerede de nemlig også alle de udenomsprodukter, der skal til for, at man kan få det maksimale ud af den – for at understrege at de nye produkter er i familie, blev de lanceret på samme website. I bund og grund ville Google kunne sælge en kasse fyldt med alle de nye produkter. Produkter, de i øvrigt lancerer med væsentligt mere glimt i øjet (tag bare Pixel-farverne: Very Black, Quite Silver og Really Blue), end Apples kvalmeinducerende selvfedme. Det er ikke en stil, der passer til enhver forbruger, men sjovt og forfriskende i tech-junglen af selvhøjtidelighed.

Google gik i går fra at være en søgemaskine, styresystem, dongleproducent, etc. til at være ét samlet Google-økosystem, der omfavner det hele. Min umiddelbare vurdering er tilmed, at de her er et skridt foran Samsung og i hvert fald på højde med Apple.

MadeByGoogle2016-2

 

Spørgsmålet er så bare, hvordan forbrugerne reagerer. Der er i forvejen rigtig mange – særligt på vore breddegrader – der har vænnet sig til Siri, Apple TV, iPad og hele den pakke, så Google har en udfordring der. Til gengæld har de også et es i ærmet: Prisen.

I min optik er det vildt, at Google først nu formår at skabe den altomfavnende holistiske tilgang. Der er i lang tid blevet bygget op til det, men det var først for alvor i går, at Google manifesterede sig som en tydelig konkurrent til Samsung og Apple. Vi har fået produkterne drypvis, men i går fik vi præsenteret, at Google har hele pakken, der skal få dit liv i og uden for hjemmet til at hænge sammen. Det var et godt bud på fremtiden – og et bud som Apple og Samsung skal oppe sig for at matche.

Læs også: Google afslører sin første egenproducerede smartphone med verdens bedste smartphone-kamera

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af