Alle brands kan lære noget af Nike i kølvandet på seneste politiske reklame

Sportsgiganten er blevet hyldet og foragtet efter ny reklame, men lysten til at bruge sin platform til at forandre samfundet bør applauderes – profittænkning og marketingkalkyle eller ej
Alle brands kan lære noget af Nike i kølvandet på seneste politiske reklame
Colin Kaepernick (Foto: Joe Robbins/Getty Images)

KOMMENTAR: Ved første øjekast ligner det måske bare endnu en motiverende Nike-reklame – og det er det absolut også. Billedet af Colin Kaepernick med teksten »Believe in something. Even if it means sacrificing everything« under den amerikanske fodboldspillers intense blik er en del af den 30 årsjubilæumskampagne for ‘Just Do It’-sloganet, som sportsgiganten lancerede i mandags.

Men det er også meget mere.

Det er en chance. Det er et politisk statement. Det er polariserende. Og det er vigtigt.

Nikes nye reklame med Colin Kaepernick

Kaepernick er nemlig ikke bare en af Nikes mange sponsorerede atleter. Han er ikke bare en amerikansk fodboldspiller. Siden 2016 har han været elsket og hadet. Det er ham, der startede med at nægte at stå op og i stedet sad ned, da den amerikanske nationalsang blev spillet før en kamp. Kampen efter fik han støtte fra sin holdkammerat Eric Reid og sammen knælede de under ‘The Star-Spangled Banner’.

»Jeg har ikke tænkt mig at stå og udvise stolthed over flaget for et land, der undertrykker sorte og (andre, red.) farvede. For mig er det her større end fodbold, og det ville være egoistisk af mig at se anderledes på det. Der er lig i gaderne, og folk får betalt orlov og slipper af sted med mord«, sagde Kaepernick dengang.

Det var opmærksomheden omkring politimord på Trayvon Martin, Michael Brown og Eric Garner, hvor uskyldige, sorte mænd blev dræbt af hvide politimænd, der slap af sted med det, som Kaepernick kommenterede på. Han skrev sig dermed ind i Black Lives Matter-bevægelsen og flere spillere i NFL – og andre amerikanske atleter – har siden replikeret protesten og nægtet at stå op under nationalsangen.

Colin Kaepernick og Eric knæler før en af San Francisco 49’ers kampe (Foto: Grant Halverson/Getty Images)

For Kaepernick har det sat hans sportskarriere på pause. Han er en såkaldt free agent, og ingen hold tør tilsyneladende ansætte ham. Samtidig har han sagsøgt NFL for at forsøge at fryse ham ude af ligaen. Tidligere i år vedtog NFL og samtlige holdejere (pånær to der nægtede at stemme), at spillerne frem over kan blive i omklædningsrummet under nationalsangen, hvis de vil protetestere. Kommer de på banen og ikke står op under sangen, kan de blive straffet, primært økonomisk, af ligaen.

Det er i den kontekst, at Nikes nye reklamekampagne lander. USA er et utroligt nationalistisk land og ikke at stå op under ‘The Star-Spangled Banner’ ses af mange som en disrespekt imod hele landet og ikke mindst imod de soldater, der er døde i kampen for de demokratiske rettigheder, amerikanerne ser sig selv som opretholdere af. Derfor har Kaepernick også mange kritikere. Kritikere der på ingen måde er vilde med Nikes beslutning om at stille sig bag den tidligere quarterback.

De seneste par dage har folk stillet sig i kø for at brænde Nike-sneakers af på sociale medier og hashtags som #JustBurnIt og #BoycottNike har været flittigt brugt. Samtidig rapporterer Forbes, at Nikes aktieværdi faldt tre procentpoint, mens Yahoo mener, at Nike har mistet 3,75 milliarder dollars i værdi i forhold til i fredags.

Læg dertil, at Donald Trump selvfølgelig også har blandet sig løbende i Kaepernick- og NFL-sagen. I august sidste år skrev han for eksempel flere tweets, der mere eller mindre handlede om, at spillerne burde slappe af og respektere flaget og landet.

Trump har også ytret sin holdning efter Nike-reklamen, som han kalder et »frygteligt budskab, som ikke burde være blevet afsendt«, ifølge USA Today. Han tilføjer dog, at selv om han ikke er enig, så viser det, at man i USA har visse friheder til at gøre noget, som andre ikke mener, du burde, »men personligt er jeg på den anden side«.

Desto mere vigtig er Nikes reklame. For selv om brandet selvfølgelig er en stor forretning, der grangiveligt har vurderet for og imod og er nået frem til, at det sikkert vil styrke mærkets værdi på den lange bane, så er det fantastisk at se et brand, der gør tage en så markant holdning, velvidende at det kommer til at dele vandene. Velvidende at de lægger sig ud med landets præsident.

Det er der mange brands, som kunne lære noget af. Der har selvfølgelig også været mange positive tilkendegivelser efter reklamen, og Nike står på ingen måde alene om at bakke op om Kaepernick, der tidligere i år blev tildelt Amnesty Internationals Ambassador of Conscience Award for hans mod til at kæmpe for retfærdighed. Alligevel er det rart, at et så stort brand beslutter sig for at bruge sin platform – og sine penge – på at kæmpe for social retfærdighed.

Fra Nikes reklame for en træningshijab

Især fordi det ikke er første gang, Nike gør det. Allerede sidste år tog Nikes CEO Mark Parker bladet for munden og lagde sig ud med Donald Trump i en kamp for diversitet. I lyset af præsidentens såkaldte muslim-ban lancerede Nike også en træningshijab som et tydeligt politisk standpunkt.

Jeg har slet ikke styr på, om Nike formår at leve op til sin diversitetskamp i egne rækker, og der skal som sagt ikke herske nogen tvivl om, at Nike har styr på, hvad budskabet og reklamen betyder for dem på den lange bane, men om ikke andet er det fantastisk, hvis budskaber som disse nu er profitable. For Nike tager trods alt mere stilling, end alle de brands, der har lagt sig i slipstrømmen på modens diversitetsfokus og har sørget for at sende én sort model, én kurvet model og måske én i hijab ned ad catwalken.

Herhjemme så vi tidligere i år, Muf10 forsøge sig med et budskab, der gik imod regeringens maskeringsforbud. Brandet har qua sin størrelse ikke har lige så meget på spil som Nike, men bevægelsen er den samme, og lysten til at bruge sin platform til at forandre samfundet bør applauderes – profittænkning og marketingkalkyle eller ej.

For det er i den grad fantastisk, at store multinationale firmaer bruger deres magt til at tale minoriteters sag og kæmpe for, hvad der i min bog ligner en bedre verden.

Det kan mange andre brands lære af – ja, det kan vi alle lære af.

Læs også: Virgil Ablohs tennis-outfit til Serena Williams er en smuk fuckfinger til hendes haters

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af