Muf10 i INPUT: »Det er rapperne, der markedsfører moden lige nu«

Muf10 i INPUT: »Det er rapperne, der markedsfører moden lige nu«
Reza Etamadi fra Muf10 og Oliver Khader fra Unidentified i baggrunden (Foto: Anders Zuschlag/Soundvenue)

Med Kanye Wests Yeezy, hans tidligere kreative sparringspartner Virgil Abloh som chefdesigner hos Louis Vuitton og Travis Scott som kampagnemodel hos Saint Laurent er rapperne for alvor blevet magtfigurer i modeverdenen.

»Rapperne er fashion«, som Reza Etamadi fra Muf10 sagde det, da han onsdag aften var med i vores talk i INPUT-rummet for netop at snakke om, hvordan rapperne er blevet vigtige brikker i modespillet, og hvad det betyder for moden og brands som Muf10.

Oliver Khader fra det helt nystartede brand Unidentified deltog også i snakken sammen med Sara Cantor, der arbejder med brand partnerskaber hos pladeselskabet Universal.

Nedenfor har vi samlet nogle af bedste citater fra snakken i INPUT-rummet, som præsenteres af Soundvenue og NESCAFÉ Azera og holder åbent til og med den 30. november. Læs mere om det restende program på Soundvenue.com/input.

Sara Cantor fra Universal, Oliver Khader og Reza Etamadi på scenen i INPUT (Foto: Anders Zuschlag/Soundvenue)

Om at få et boost med Sivas’ ‘Kbhavana’-musikvideo:

Reza Etamadi, Muf10: »Han var under pladeselskabet Sony. Vi spurgte, om vi ikke skulle lave videoen til ‘Kbhavana’, fordi Fenar, heldigvis, var i USA (Han havde lavet ‘D.A.U.D.A.’-videoen, red.). Så sagde Sivas, ja, lad os gøre det. Vi ville gerne have Muf10 med i videoen. De snakker med Sony, de siger nej. De siger, de er lidt skumle, de der Muf10. Men det, der gør Sivas til Sivas, er, at han siger, jeg kan lide Muf10 og deres tøj, og jeg vil have dem med i videoen. Så vi lavede videoen helt gratis«.

Om at gå fra afvist til udvalgt:

Etamadi: »I to år tjente vi ikke penge, for vi solgte ikke tøjet. Interessen har aldrig været at tjene penge. Det har mere handlet om at sætte folk på plads. Lad os sætte Hellerup-drengene på plads, lad os sætte hipsterne på plads – og pickerne på plads. Vi havde tøjet, Sivas gik i det, vi gik i det. Hver gang, der kom en Hellerup-dreng og spurgte, om han kunne købe tøjet, sagde vi nej. Og nu når en picker ser en med Muf10-tøj på, så åbner han altid døren. For mig er det en sejr. For vi blev undertrykt, da vi kom til døren (til klubben, red.). Det er bedre end at tjene penge«.

Om rappernes magt:

Etamadi: »Lad os sige, at Calvin Klein holder et modeshow for flere millioner, men hvis ASAP Rocky har en anden striktrøje på, så får den meget mere omtale end hele Calvin Klein-showet«.

»Tiden er skiftet. Rapperne er fashion. Når Kanye laver noget, så kommer det frem med det samme. Det er det, der betyder noget. Det er ikke en runway i Paris. Det er rapperne, der markedsfører moden lige nu«.

Oliver Khader, Unidentified: »Det kan godt være, at det lyder lidt groft, men det er blevet populært at være perker. Det skyldes folk som Sivas. Den måde han har ændret sproget på i ungdommen«.

Etamadi: »Og jeg er irriteret over, at det er blevet populært at være undergrund. For vi har kæmpet for det her i to-tre år uden at tjene nogle penge, fordi vi har prøvet at åbne en dør: At man godt kan være kreativ og ikke kriminel. Vi har skabt noget. Der var ingen, der turde røre ved de her rappere for tre-fire år siden«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af DANMARK (@muf10) den

Om at få store udenlandske rappere i ens tøj:

Etamadi: »Muf10 er en sovende celle af mange mennesker, så når der kommer en rapper (til landet, red.), så ved jeg hvilken chauffør der kører ham, hvilket hotel han bor på. Man skal aldrig møde en rapper, når han skal til at optræde eller lige bagefter. Du skal fange ham på hotellet.

Ham der skulle træne Kendrick personligt, skrev til mig, jeg kommer til at træne Kendrick i to dage. Så jeg tog derhen – han hedder Jon. Vi kom derover, vi gav ham noget tøj, og han kunne lide det, fordi vi fortalte ham historien. Han tog tøjet, og så tog han det på i Tyskland. Det gør de altid, aldrig med det samme. Men vi siger heller aldrig, at de skal tage det på. Tag det, du bestemmer, hvad du gør med det«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af DANMARK (@muf10) den


»Da 6ix9ine så os for første gang, der kunne han se, de her stammer fra samme sted som mig, selvom han er fra Brooklyn i New York. Han kunne mærke det. Det her er nogen, jeg kan relatere til. Han kunne godt lide vores skudsikrevest – og han kunne se, at vi var ægte. Vi aldrig prøvet at lave penge på vesten bagefter, selvom mange har villet betale for det. Den var lavet til ham«.

Om Virgil Ablohs rolle i moden:

Khader: »Hvis man ser på designere som Virgil Abloh, så er de blevet personligheder på samme måde, som rapperne er det. Nu ved vi, hvem der laver tøjet. Nu køber vi det ikke kun, fordi det er fedt, men fordi Virgil har lavet det, og fordi vi synes, han er en fed person. På den måde er det blandet sammen, at rapperne og designerne har fået den samme rolle i forhold til at være rollemodeller. Virgil er relaterbar på en måde som store designere ikke tidligere har været«.

Etamadi: »Jeg er uenig. Han har taget en uddannelse som ingeniør, og han udnytter kulturen. Hvis du tjekker ud, hvordan han så ud for ti år siden… Og hans kone er white, hans børn er white, og han ligner Carlton fra ‘Fresh Prince of Bel-Air’. Så for mig er han ikke en rollemodel, for han er bare typen, der kan spille efter fløjten. Virgil stjæler bare fra folk, jo – ligesom jeg gør. Men han har bare penge bag sig og kan gøre det her. Det kan man ikke sammenligne med rapperne. De kommer fra et helt andet sted, og han udnytter dem for at markedsføre sig selv. Det er derfor, Louis Vuitton har ansat ham, og de har ham i max to år. Så han er ikke typen, jeg ville se op til«.

Khader: »Udnytter han rapperne, eller er det noget, der gå begge veje? Der er trods alt en vis autenticitet over ham – okay, den er måske falmet lidt over de sidste par år, hvor han er blevet mere mainstream«.

Om at støtte dansk hiphop:

Etamadi: »For eksempel ZK fra Ishøj (spillede før Muf10’s modeshow tidligere i år, red.). Det er vigtigt, at han er en, der prøver at komme væk. Hvorfor ikke støtte op om en, der prøver at skabe noget kreativt og ikke har noget markedsføring bag sig? For mig har det altid været vigtigt at prøve at støtte folk, som virkelig prøver at komme væk fra deres baggrund og gøre, hvad de har lyst til«.

Om autenticitet eller at sælge ud:

Etamadi: »Hvis der var en, der kom og sagde, en halv milliard (kroner, for en andel i Muf10, red.), så var vi på. Vi kommer til at gøre, hvad Ganni har gjort, men større«.

Soundvenue: »Er du ikke bange for, hvad det gør ved din autenticitet? Er der et tidspunkt, hvor det bliver ligegyldigt?«

Etamadi: »En halv milliard«.

Læs også: Soundvenue og NESCAFÉ Azera åbner pop-up kulturrum – Suspekt, Roland Møller, Anya, Muf10 og Kesi blandt gæsterne

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af