Det kan betyde færre udsalg, hvis en række designere får deres vilje – heldigvis

Det kan betyde færre udsalg, hvis en række designere får deres vilje – heldigvis
En række internationale designere vil sørge for færre udsalg i fremtiden. (Foto: Ricardo Ceppi/ Getty Images)

Moden er en af de branche, der er blevet hårdt ramt af coronakrisen, både fordi de fysiske butikker har været lukket, og fordi deres produktion har været udfordret i store dele af verden.

Dertil kommer, at modebranchen i forvejen stod ved en skillevej, hvor samfundets øgede fokus på klimaproblemerne også har kastet lys på tøjmærkernes ofte ubæredygtige forretningsmodeller.

Og det er netop nogle af dem, som en række designere og branchefolk sætter fokus på med et nyt, åbent brev. Internationale designere som Dries Van Noten, Joseph Altuzarra og Marine Serre er blandt underskriverne, der også inkluderer Illums danske CEO Jeanette Åen.

Først og fremmest vil de rykke modens kalender, så den ret faktisk passer med sæsonerne. I dag starter salget af sommertøj ofte i december, hvilket så betyder, at det kommer på tilbud i april/maj, altså nærmest før sommeren har ramt Danmark. Så skal butikkerne nemlig allerede gøre plads til efterårs- og vinterkollektionerne.

Det åbne brev, som blev publiceret i går på et website, hvor andre også kan skrive under, er resultatet af snakke imellem designere og butikkere om problematikken. Det forklarer, hvordan parterne mener, at sommertøj bør være til salg fra februar til juli, mens vintertøjet så overtager fra august til januar. Det vil betyde, at eventuelle udsalg så ville ligge i slutningen af de perioder, og altså der hvor folk alligevel er på udkig efter tøj til den kommende sæson.

Det vil, ifølge designerne, skabe et mere balanceret flow af varer og færre udsalg, hvilket er godt for økonomien og forhåbentlig også miljøet. Selvom udsalg kan føles gode for vores egne bankkonti, så resulterer de nok ofte i mindre nødvendige merkøb, og hvis tøjmærkerne kan sælge mere til fuld pris, kan de måske lettere producere færre varer.

Derfor opfodrer designerne også til mindre spild af materialer og produkter og færre rejser, blandt andet ved hjælp af digitale showrooms. Det sidstnævnte bliver branchen højst sandsynligt tvunget ud i allerede på grund af coronakrisen. Herremodeugerne i juni i Paris, London og Milano har meddelt ud, at de bliver digitale, mens det stadig er uvist, hvad de større kvindemodeuger i september gør.

Copenhagen Fashion Week ligger i starten af august og satser på at blive afholdt, selvom forsamlingsgrænsen stadig hedder maksimum 500 på det tidspunkt, ligesom det er uvist, om landegrænserne er åbne eller lukkede.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af