‘Game of Thrones: Tale of Crows’ er fængende tidsfordriv, imens vi venter på mere fra Westeros

G.R.R. Martins imponerende univers udvides med et næsten lige så imponerende spil til din mobil.
‘Game of Thrones: Tale of Crows’ er fængende tidsfordriv, imens vi venter på mere fra Westeros
'Game of Thrones: Tale of Crows'.

Det er snart halvandet år siden, at ‘Game of Thrones’ afsluttede ottende og sidste sæson. Hvilken katastrofe det var. Men selvom sæsonen var lidt af en tam forløsning, så lad os bare være helt ærlige: Vi begynder efterhånden at få ‘Game of Thrones’-abstinenser.

Der kommer jo aldrig endnu en bog fra G.R.R. Martin, og selvom HBO har planlagt et dusin spin-offs som tv-serier, ligger de stadig langt ude i fremtiden. Det virker efterhånden lidt håbløst.

Måske er det derfor, at der er blevet sneget et spil ud i ’Game of Thrones’-universet. En lille lækkerbisken, der kan stille den midlertidige sult.

For ’Game of Thrones: Tale of Crows’, som spillet hedder, er ikke bare tomme kalorier. Det er en mindre genistreg, der ser sig fri for at vælte rundt i de mange (mis)brugte historier, vi allerede har været igennem.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I stedet for de kendte navne – Jon Snow, Daenerys og alle de andre – kaster ’Game of Thrones: Tale of Crows’ sig tilbage i tiden. Til historien om Night’s Watch og den spæde start for Castle Blacks sortklædte orden, der passer på den store mur mod Norden. Muren, der holder White Walkers og alskens trusler ude af Westeros.

Her træder du i skoene som forskellige Lord Commanders igennem tiden, imens du træffer beslutninger og sender ravne af sted med budskaber til ekspeditioner og kongeriget. Det lyder meget strategisk, og det er det til en vis grad også, men mest af alt er ’Game of Thrones: Tale of Crows’ et ventespil.

Der sker nemlig ikke hele tiden alt muligt i spillet, hvor du konstant skal være oppe på dupperne. I stedet udfolder spillets små historier sig langsomt i dit helt eget tempo. Når du venter på næste Netflix-afsnit. Når du sidder i bussen. Eller når du flygter ud på toilettet for to minutters fred og ro.

I disse små tidslommer kan du lige tjekke ind og langsomt skubbe historien fremad. Træf et valg, send en ekspedition ud i omgivelserne og opdag lidt mere af Westeros-universet. Og så venter du.

Her er der ingen muligheder for at tvinge spillet fremad. Når du har suget til dig af de narrative guldkorn (der for alvor bærer frugt, hvis du er dybt, dybt nede i ’Game of Thrones’-mytologien) og truffet en beslutning, udfolder spillet sig, imens din mobil ligger i lommen.

Du kan vælge at få en notifikation, når en ravn vender retur med et budskab og dermed en ny problematik at tage stilling til, men ’Game of Thrones: Tale of Crows’ understreger konstant, at du ikke skal stresse. »The North will wait« som der står på skærmen. Så du har altså ikke andre valg end at vente. Det er næsten, tør vi sige, meditativt.

At du ikke skal forholde dig til spillet hvert eneste sekund, betyder dog ikke, at du ikke kommer til at træffe svære eller forhastede beslutninger. For det gør du. Og du ved det, lige så snart det er sket.

Som når din nysgerrighed fører til et mystisk fund, du udmærket ved bør forblive ude i Nordens intethed. Men noget trækker i dig, og før du ved af det, korrumperes du langsomt, imens du bare venter en skamfuld død. Bare lige som et eksempel, du ved.

Nysgerrigheden (og de forhastede beslutninger, der følger i kølvandet på ens iver) bunder mest af alt i hele det univers, som ’Game of Thrones: Tale of Crows’ bevæger sig i.

For selvom spillet ikke foregår på samme tidspunkt, som det vi kender fra HBO’s tv-serie, trækker det stadig spor til et hav af velkendte sagn som Bran the Builder, First Men, skabelsen af King’s Landing og alle de andre legender, der ligger til grund for de fængslende fortællinger.

Man skulle måske ikke tro det, men netop derfor er det faktisk en både opslugende og befriende oplevelse at bevæge sig rundt i ’Game of Thrones’-universet uden Lannister-intrigerne, Jon Snows Daenarys-dilemma og alle de andre ting, vi har sagt farvel til.

Og så har vi slet ikke snakket om, hvor smuk Westeros ser ud med de tegnede streger i ’Game of Thrones: Tale of Crows’. Eller det næsten Ramin Djawadi-værdige soundtrack. Jo jo, stemning er der nok af.

Det kan godt være, at ’Game of Thrones: Tale of Crows’ aldrig helt formår at ramme niveauet for det politiske spil og de moralske intriger, som ’Game of Thrones’ er bedst kendt for. Til gengæld giver spillet en helt ny oplevelse af Westeros. En oplevelse, hvor man kan suge universet til sig i sit helt eget tempo.

Og på den måde er det vel meget passende, at det er et ventespil. Så har vi noget at fordrive tiden med, indtil G.R.R. Martin får skrevet sin bog færdig.


Kort sagt:
Med en fængende atmosfære og gribende historier skaber ’Game of Thrones: Tale of Crows’ en oplevelse, der er værd at udforske for de fleste ’Game of Thrones’-fans.

’Game of Thrones: Tale of Crows’. Ventespil. Udvikler: That Silly Studio. Udgiver: Devolver Digital. Platform: Apple Arcade (iPhone, iPad, Mac)
 
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af