De forbudte memes: DR laver kæmpe selvmål, når de lukker ned for satire af ’Den store bagedyst’

Danmark Radios kamp mod memes er ikke kun et juridisk slagsmål – det er også en langt større krig mod en etableret internetkultur, som DR er dømt til at tabe.
De forbudte memes: DR laver kæmpe selvmål, når de lukker ned for satire af ’Den store bagedyst’
DR's store seersucces 'Den store bagedyst'. (Foto: Carsten Mol © DR)

KOMMENTAR. Få ting er mere populære end DR’s familievenlige lørdagssatsning ’Den store bagedyst’. Sæson efter sæson har vi set optimistiske hobbybagere træde ind i et sommervarmt telt for at bage sig til hæder, glaspokaler eller knuste drømme.

Hvert år stiller deltagerne op med kreative kager, og hvert år stiller vi – publikum ude i de danske stuer – op med en hungrende sult efter »ej, jeg har byttet om på salt og sukker«-ups’ere og sprøjtearbejde-jokes fra dommerne.

Det vigtigste af det hele er dog ikke længere, hvad der sker i selve programmet (hvem vandt egentlig forrige sæson?). Det er derimod, hvordan ugens afsnit udspiller sig på internettet.

For mange af os er ’Den store bagedyst’ nemlig et af de programmer, vi først får rigtig glæde af, når det kommer under kærlig håndtering af internettet.

Men det har DR nu sat en brat stopper for, da de i denne uge slog ned på memes på Instagram. Flere populære konti, heriblandt Anders Hemmingsen og Anna Mathiesen (@fantastiskeforaeldre) modtog en besked fra DR, hvor de blev gjort opmærksomme på, at de brød ophavsretten.

Og så var det altså slut med memes fra ’Den store bagedyst’.

Årets deltagere i ‘Den store bagedyst’. (foto: Carsten Mol © DR)

Det har ellers været lidt af en tradition, at ’Den store bagedyst’ skulle en tur ud i internet-æteren for at få nyt liv. I tidligere sæsoner er memes sprøjtet ud, og det har været så hyggeligt, for memes er i de fleste tilfælde ret harmløse.

Det er en af de der haha-ting, vi sender videre til vennerne. Et sjovt lille indspark på Twitter, når politikerne bliver for tvære at høre på.

Men inden vi går videre, så lad os lige blive lidt stramme i det med et juridisk indspark. Det, som de færreste ved, er nemlig, at memes faktisk lander midt i en usædvanligt kringlet lovgivning.

Egentlig falder memes ind under den europæiske lovgivning for satire og parodier. Det vil sige, at selvom indhold som billeder og videoer er underlagt ophavsret, kan de i visse tilfælde benyttes, hvis blot det er til et satirisk formål.

Det helt store aber dabei er bare, at lovgivningen på nuværende tidspunkt kun er gældende for de EU-lande, der tilslutter sig den, hvilket Danmark ikke gør.

I stedet befinder vi os i en gråzone, hvor indhold, der på den ene eller anden måde bearbejdes, kan opfattes som nyt, selvstændigt værk og dermed også som brud på ophavsretten i Danmark.

Det kan være forvirrende. Men DR er altså i sin gode ret, når de tvinger meme-konti på Instagram til at fjerne memes fra ’Den store bagedyst’, bekræfter mediejurist Sten Schaumburg-Müller over for Journalisten.

Old school vs. internet

Men hvis vi skubber juraen til side et kort øjeblik, så er hele meme-slagsmålet symptomatisk for en dinosauragtig tilgang til den digitale kultur, som mange af os dagligt bevæger os rundt i.

For selvfølgelig skal der være en grænse for, hvordan man kan behandle andres materiale. Man må ikke stjæle med arme og ben. Men måske kan man argumentere for, at et public service-organ som DR burde have en bagatelgrænse for meme-behandlingen af deres programmer.

Var det her et privat firma, ville sagen være en anden. Men DR arbejder i offentlighedens tjeneste. Det er derfor, vi betaler licens. Deres formål er at informere og oplyse befolkningen.

Det er også derfor, at de er til stede på sociale medier. De er nødt til at servicere hele befolkningen, ikke kun dem der ser med kl. 20.00 lørdag aften.

Men måske er det på tide, at DR tager skridtet videre. Én ting er at tage ophold på sociale medier, noget andet er at tale sproget og følge spillereglerne for det rum, man bevæger sig ind i. Og at bevæge sig ind på internettet betyder, at DR’s indhold til en vis grad bliver allemandseje.

Memes er ikke bare memes

Memes er internettets sprog. De er resultatet af en kultur, hvor vi mikser, fortolker og deler. Det er en måde, hvorpå vi kan forholde os til kulturen og samfundet omkring os.

For mange mennesker – os, der er vokset op med internettet, og de generationer, der nu vokser op internettet – er det sågar ligefrem en måde at forstå samfundet omkring os.

Derfor er det ikke uden grund, at Instagram flyder over med alskens meme-konti. Anders Hemmingsen er ikke kun blevet populær på at poste memes. Der har været et behov for at hive samfundsbegivenheder ind i en lettilgængelig digital diskurs, for Instagram-memes er i bund og grund (også) moderne, simplificerede udgaver af politiske analyser.

Når Radikale Venstre sejler rundt i krænkelsessager, og partiets nedsmeltning skrider frem dag for dag, kan det være svært at følge med. Men det kræver ikke mere end fem minutter i en verden af memes, før man har fanget samme pointe, som mange medier bruger flere artikler på at forklare (ironien i at du læser en artikel om dette lige nu er ikke gået os forbi).

Og det er skam ikke noget angreb på klassiske medier, for hverken den ene eller anden form for formidling kan stå alene. Men det er nødvendigt at anerkende, at vi i det 21. århundrede lever side om side med en internetkultur, der vender op og ned på mange af de spilleregler, vi ellers er vant til.

Memes fra ’Den store bagedyst’ er måske nok bare underholdning. Men når DR vælger at bekæmpe dem, starter de en kamp mod internetkulturen, som er tabt på forhånd – uanset om de har juridisk belæg eller ej.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af