Grønt lys til kage-memes: Nu må vi gøre sjov med ‘Den store bagedyst’ igen

Grønt lys til kage-memes: Nu må vi gøre sjov med ‘Den store bagedyst’ igen
Deltagerne i årets 'Den store bagedyst'. (Foto: Carsten Mol © DR)

Det kom som lidt af et chok, da DR i sidste måned begyndte at sende beskeder ud til influencers som Anders Hemmingsen og @fantastiskeforaeldre, der lavede memes med ‘Den store bagedyst’ på Instagram.

Beskeden var klar: Slet indholdet og stop memes. Det er brud på ophavsretten, og vi vil ikke tillade det.

Efterfølgende skabte det stor debat, hvilket vi også selv skrev om, for var der virkelig tale om brud på ophavsretten? Juridisk var det lidt af en gråzone, men nu får vi endelig en afklaring på sagen – og der er godt nyt.

I et svar til Folketingets Kulturudvalg udtaler DR, at de fremover vil tillade satiriske memes. Det skriver Mediawatch.

»Som følge heraf har DR besluttet som udgangspunkt ikke at påtale denne form for satiriske ”memes” fremover. Konkret betyder det, at DR fremadrettet kun vil reagere på ”memes” efter en konkret vurdering af, om indholdet fx er stødende over for medvirkende, eller hvis det kan sætte spørgsmålstegn ved DR’s uafhængighed af politiske eller kommercielle interesser.«

Der kan være visse undtagelser, heriblandt hvis der kan stilles spørgsmål ved DR’s troværdighed, eller hvis rettigheder hos tredjeparter – for eksempel skuespillere, fotografer eller musikere – krænkes.

Kulturministeren tilføjer desuden med sine egne ord, at »satire og parodier [er] en vigtig del af den danske kultur og fællesskab, som DR ønsker at støtte op om – uanset, om DR eller andre er genstand herfor.«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af