Drop nu det gavepapir: DIY-maestro guider til de smukkeste hjemmesyede gaveposer

Det er så nemt at lave gaveindpakning af genanvendeligt materiale, at det næsten er flabet at lade være. Her viser Johanne Kohlmetz hvordan.
Drop nu det gavepapir: DIY-maestro guider til de smukkeste hjemmesyede gaveposer
Man kan lave julegaveindpakning af alt fra en gammel nederdel til et tørklæde eller en dug, fortæller Johanne Kohlmetz.

De fleste af os har nok været vidne til det. Den sørgelige forvandling det skinnende, knitrende gavepapir gennemgår, når det bliver flået af julegaverne og forsvinder sammenkrøllet i sorte sække.

Og hvis det ikke var nok, så ender langt størstedelen direkte i skralderen – sammen med alt det andet: Papiret fra nissegaverne, kalendergaverne, adventsgaverne, pakkelegsgaverne og mandelgaverne.

Hvert år smider vi i december 825 ton gavepapir ud, viser en undersøgelse fra AffaldPlus. Ruller af gavepapir, der har krævet intet mindre end 77.600 ton vand, 890 ton træ og 840 ton kemikalier at fremstille.

Og den tanke er »ret sur at have i baghovedet, når man pakker sine julegaver – købt med kærlighed og gode intentioner – ind«, siger secondhand-entusiast Johanne Kohlmetz, der på sin blog deler ud af kreative projekter, der giver gamle og brugte sager nyt liv.

»Derfor giver det rigtig god mening at finde nogle mere bæredygtige og genbrugelige indpakningsløsninger«, siger hun. Og der er flere muligheder for at slippe for det almindelige gavepapir: »Den lette« og den mere »kreative« udgave.

»Man kan eksempelvis bruge et silketørklæde, et stykke stof eller et fint viskestykke til at pakke sine gaver ind med den japanske furoshiki-teknik. Der findes gode guides på YouTube, men kort sagt går det bare ud på at pakke sine gaver ind i tekstil og binde en fin sløjfe på toppen«.

Men man kan også gå mere genanvendeligt til værks, fortsætter hun. Man kan nemlig sy en gavepose, som modtageren også har glæde af bagefter. Og sådan én vil hun gerne lære os at lave.

»Når gaven er pakket op, kan stofposen bruges som “projekttaske” til strikketøj, til frugt eller til at give videre næste gang, der skal ligges pakker under juletræet. Og så tager ikke mange minutter at lave, hvis man har en symaskine – og ellers kan de sagtens syes i hånden«. 

Sådan laver du din egen gavepose

Det skal du bruge:

Stof (nok til at kunne dække gaven, du skal give)
Saks
Sytråd
Symaskine (eller nål og tråd)
1-2 meter bånd, garn eller snor

Du kan bruge alt fra en gammelt nederdel, til et dynebetræk eller en dug som stof.

»Først og fremmest skal du finde et stykke stof, som er stort nok til at kunne omsvøbe den gave, du skal give. Jeg har brugt gamle hovedpudebetræk med fine mønstre, købt i diverse genbrugsbutikker til 5 kr. stykket. Men du kan sådan set bruge, hvad end du har i gemmerne: En gammel nederdel, et dynebetræk eller en dug. Det er bare med at gå på jagt«.

Alt efter størrelsen på gaven klipper du et stykke stof ud.

»Start med at klippe et firkantet stykke stof, som er dobbelt så langt som din gave. Jeg har eks. klippet en firkant, der er ca. 45 cm. langt og 20 cm. bredt«.

Lav en løbegang til båndet.

»Fold derefter ca 2-3 cm. stof i hver ende – dette bliver til en løbegang, hvor båndet skal trækkes igennem til slut. Sørg for at bukke lidt af stoffets kanter ind under løbegangen, så du får en pæn afslutning uden flossede kanter«. 

Sy løbegangen og siderne af posen.

»Fold så dit stof sammen på midten og læg ret mod ret (dvs. den side af stoffet, der skal vende udad, når posen er færdig), og lad de to rette sider ligge mod hinanden. Sy så hele vejen hen langs løbegangen (ikke bare henover – så kan du ikke komme ned i posen) og hele vejen ned langs de to åbne sider«.  

Træk et bånd gennem løbegangen.

»Klip to stykker bånd i passende mål, og sæt så en sikkerhedsnål fast i enden af båndene for lettere at trække det igennem løbegangen«.

»Træk ét stykke bånd igennem løbegangen, til det kommer ud samme sted, du startede. Og træk så det andet stykke bånd igennem modsat. Og tadaa’ – så har du den fineste genanvendelige julegavepose«. 

Tadaaa …
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af