Den seksuelle frigørelse spirer lystigt på sociale medier – prutdronningen af TikTok er blot seneste eksempel

Sociale medier kan være med til at nedbryde tabuer, når feticher og lyster i stigende grad bliver frigjort online med både samtykke og accept.
Den seksuelle frigørelse spirer lystigt på sociale medier – prutdronningen af TikTok er blot seneste eksempel
Stephanie Matto. (Foto: Stephanie Matto/YouTube)

KOMMENTAR. Da internetpersonligheden Stephanie Matto i starten af 2022 meldte ud, at hun af helbredsmæssige årsager var nødt til at pensionere sig, blev det lidt af en joke online.

Matto havde nemlig etableret en lukrativ karriere, hvor hun solgte sine prutter på glas til en dedikeret skare af fans via sociale medier. Men efter en lidt for fiberholdig diæt blev det for meget.

Umiddelbart kunne det have været afslutningen på karrieren, men Matto fortsatte ufortrødent eventyret videre i det digitale spor med tidens hotteste trend: NFT’er.

Nu sælger hun sine prutter som krypto-objekter og er samtidig blevet det seneste eksempel på, hvordan internettet åbner dørene for at profitere på feticher, som ellers ville leve et tabubelagt liv i den fysiske verden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Fra realityserie til varm luft

Virker Stephanie Matto bekendt, er det måske fordi, du har fulgt med i realityserien ’90-Day Fiance’, hvor hun stjal opmærksomheden som den ene halvdel af programmets første par af samme køn.

Siden har hun lanceret den OnlyFans-agtige platform Unfiltrd, hvor fans kan lægge bestillinger ind og købe sig adgang til eksklusivt indhold – oftest af seksuel karakter – fra deres idoler.

Det er efter sigende her, hvor Matto første gang blev anmodet om lugten (eller duften) af hendes prutter fra fans, der ville betale store summer for dem.

Først troede hun, at der var tale om en joke, men hun solgte hurtigt 100 glas for 3.200 kroner per styk. Forretningsstrategien viste sig så populær, at hun konstant måtte melde udsolgt, og ifølge tal hun har givet Insider, har hun tjent 1,3 millioner kroner på sine naturlige gasser.

Senere måtte den boomende fartpreneur, som Matto kalder sig selv, altså indstille karrieren efter en overdosis af proteinshakes og i stedet udnytte mulighederne inden for kryptokunst.

Her rider hun nu på den hypede NFT-bølge med sit nye projekt ’Fart Jars’, der dog senere er blevet anklaget for at være et potentielt svindelnummer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@stepankamatto

Thank you to my repeat customers 🥰 taking orders again soon! #cashapp13plus #MyBrawlSuper

♬ original sound – Joe Exotic 🐯

Penge er magt

Med sine produkter er Matto blevet det seneste virale symbol for (oftest) kvinder, der med en kløgtig tilstedeværelse på sociale medier tjener styrtende på andre folks seksuelle præferencer.

Hvor 2021 var Mattos år, stod 2020 i Belle Delphines tegn. Her formåede den 22-årige youtuber og pornostjerne, hvis borgerlige navn er Mary-Belle Kirschner, at tjene 88 millioner kroner på at sælge sit brugte badevand.

For nogle lyder det måske en anelse bizart, at folk vil købe en kvindes beskidte vand, men formålet for mange er ikke som sådan at blive seksuelt opstemt over selve produktet.

I stedet er der tale om fetich for finansiel dominans (ofte omtalt som findom), hvor underdanige fans bruger penge på deres dominatrix.

Mere uskyldige eksempler på findom kan være enkelte eller regelmæssige transaktioner fra den underdanige til den dominerende, imens mere ekstreme tilfælde tæller total kontrol over den underdaniges bankkonto.

Men hvorfor? Som mange andre seksuelle lyster handler det om at slippe kontrollen og underkaste sig en andens magt.

Som Matto forklarer til Rolling Stone: »Mange mænd tænder på finansiel dominans. De vil gerne føle, at de bliver udnyttet«.

Det er altså ganske bevidst og med samtykke, når folk bruger flere tusinde kroner på at fylde andres bankkonti under dække af at købe prutter på glas eller brugt badevand.

Et trygt rum online

Pengene er dog – i hvert fald for forbrugerne – ofte blot et mindre aspekt. For internettets anonymitet gør det samtidig muligt for både dominatrix og kunder at udleve deres fantasier i trygge omgivelser.

Med hashtags gemmer nicherne sig i afkroge af platforme som Instagram og TikTok, og med anonyme profiler kan de frivillige ’ofre’ nemmere finde præcis den dominerende part, som de mangler i deres (sex)liv.

Samtidig fjernes frygten for at blive udskammet eller blive opdaget i byens lokale sexhule, for det hele klares foran en skærm.

Selv hvis du er fanget på kontoret, kan du give efter for dine lyster, for det er bare hive din mobil frem og sende en privat besked.

Derfor er det også skarpt observeret, når Matto ser sit snit til at pivotere til NFT’er.

For det viser blot, at nicher – om det så er kryptokunst eller feticher – blomstrer online uden at blive ramt af de fordomme, som ellers hersker offline.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af