Det er uforsvarligt, når stjerner som Matt Damon, The Weeknd og Kim Kardashian sælger os den store krypto-drøm

Når Hollywoods største navne promoverer hypede NFT’er, er det deres fans, som ender med at gamble i risikable investeringer.
Det er uforsvarligt, når stjerner som Matt Damon, The Weeknd og Kim Kardashian sælger os den store krypto-drøm
The Weeknd. (Foto: Rich Fury/Getty Images for dcp)

KOMMENTAR. »Historien er fyldt med øjeblikke, der næsten blev til noget«, lyder det dramatisk fra Matt Damon i en reklame for handelsplatformen Crypto.com, hvor almindelige mennesker kan købe og sælge kryptovaluta.

Skuespilleren omgives af hologrammer, der viser personer, som næsten opnåede deres vildeste drømme, men i sidste øjeblik fejlede.

»Men der er også de personer … «, tilføjer Damon med en bombastisk patos. » … dem, der greb chancen og gav sig fuldt ud«.

Der er ingen tvivl om, hvor reklamen vil hen. Dem, der tør kaste sig ud i risici, er dem, der vinder størst.

Eller sagt med andre ord: Dem, der tør involvere sig og gå all in i det volatile kryptomarked er dem, som har den største chance for at ændre deres liv.

Det er ikke en Oscar-værdig præstation, men man må give Damon, at han gør alt for at sælge det tilsyneladende grænseløse krypto-potentiale til helt almindelige mennesker. Problemet er bare, at det er dybt uansvarligt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Drømmen om kryptomillioner

At der spilles på følelserne, når Matt Damon prøver at sælge den store kryptodrøm til »folk som dig og mig«, som han siger i reklamen, er ikke overraskende.

De seneste års voldsomme fokus på NFT’er og kryptovaluater som Bitcoin har i nogle tilfælde resulteret i uhørte værdistigninger på flere tusinde procent og næsten eventyrlige fortællinger om et par tusinde kroner, der senere var forvandlet til millioner.

Hypen har gjort kryptosektoren til en verden fyldt med svindelnumre. I 2021 promoverede populære influencere som FaZe Clan-medlemmer, Jake Paul og sågar Kim Kardashian projekter, der blev kritiseret for at have til formål at franarre håbefulde investorer millioner af kroner.

I kølvandet på de kontroversielle scams har flere etablerede kryptobrands dog set sit snit til at nyde godt af opmærksomheden omkring branchen og profitere på den stigende interesse for at investere i hypede projekter.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Således har NFT-kollektionen Bored Ape Yacht Club (BAYC) udnyttet den enormo krypto-FOMO til at etablere sig som en af de mest eksklusive samlinger, hvor det koster flere hundredetusinde kroner at købe sig adgang til fællesskabet, som nu tæller Serena Williams, Paris Hilton, Jimmy Fallon, Eminem og Gwyneth Paltrow.

Faktisk er BYAC-selskabet så eftertragtet, at Justin Bieber af uransagelige årsager valgte at brænde 8,5 millioner kroner af på en abe, der ellers kun var værdisat til omkring 1,3 millioner kroner.

Og så er der naturligvis handelsplatformen Crypto.com, der markerede deres indtog i hverdagen hos den gennemsnitlige person med Matt Damons opsang til at drømme og (ikke mindst) satse stort på krypto.

For hvis en af Hollywoods mest anerkendte skuespillere er villig til at lægge ansigt til en kryptoplatform, så er det vel slet ikke så farligt og risikabelt at kaste sig ud i?

Ingen regler

Var det Nordeas investeringsværktøj, som Matt Damon reklamerede for, ville de færreste nok spærre øjnene op, for de har trods alt et ry som en etableret finansiel institution.

Bekymringen går derimod på, at vi stadig er i så tidligt et stadie for kryptosektoren, at ingen kan sige med bare en snert af sikkerhed, hvilken fremtid vi ser ind i.

Især markedet for NFT’er er båret af bulder og stort ståhej frem for logik. Tag bare sidste år, da Beeples kunstværk ’The First 5000 Days’ blev solgt for 455 millioner kroner, hvorefter markedet kollapsede få måneder senere.

Usikkerheden skyldes også, at der endnu ikke er en konkret regulering af kryptovaluta, hvilket resulterer i en manglende transparens, hvor ingen tvinges til at følge et fælles sæt af etisk forsvarlige spilleregler.

Det blev senest eksemplificeret med Jimmy Fallon og Paris Hilton, der diskuterede deres nyerhvervede Bored Ape Yacht Club i Fallons talkshow.

For imens samtalen først og fremmest fremstod akavet, var der også glimt af en skjult agenda, da de samtidig nævnte, hvordan de havde fået hjælp til at sikre sig de populære aber af firmaet MoonPay.

Det, som de knap så kryptokyndige fans formentlig ikke ænser her, er nemlig, at der faktisk er tale om et aftalt partnerskab mellem MoonPay og stjerner som netop Hilton og Fallon.

Aberne opkøbes af MoonPay, der som mellemmand bistår berømtheder med at erhverve NFT’er gnidningsfrit fra privatpersoner, uden at stjernerne selv skal involveres i – og ikke mindst forstå – de ofte komplicerede aspekter af kryptohandel.

Så når Fallon og Hilton namedropper MoonPay, eller når Post Malone og The Weeknd inkluderer firmaets logo i deres musikvideo, er det altså ikke kun ren begejstring. Det er også, formentlig velbetalt, reklame.

En kryptodrøm for de rige

Det er bekymrende, at der er så megen uigennemsigtighed omkring stjernernes nyfundne interesse for krypto-aktiver, og det rejser samtidig moralske spørgsmål.

Hvis stjernerne er så glade for deres aber og krypto-aktiver, hvorfor køber de dem så ikke i fred og ro uden at skulle nævne firmaer, som på den ene eller anden måde har en finger med i spillet?

Og som kulturmagasinet Input skriver, bliver det heller ikke bedre af, at mange af disse kendisser måske slet ikke ejer de NFT’er, som de fremhæver.

Hvis stjernerne ikke en gang har en interesse i at eje det, de promoverer, hvorfor skal vi andre så?

I sidste ende er der nok tale om en langt mere simpel (og kedelig) forklaring, nemlig at stjernerne tjener penge på at være ansigt for en ny dille.

Samtidig håber de formentlig – ligesom så mange blåøjede optimister, der hopper ombord på et buldrende tog uden klar destination – at krypto-boblen vokser sig langt større uden at briste lige foreløbig.

Netop derfor er det også svært at observere, hvordan de kendtes betalte begejstring for NFT-kollektioner som Bored Ape Yacht Club og kryptoplatforme som Crypto.com blomstrer, uden at få en dårlig smag i munden.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af