Drabet på Takeoff viser sociale mediers store problem med dødsvideoer

Videoer fra mordstedet af den skuddræbte rapper fra gruppen Migos minder os endnu engang om, at platforme som Twitter svømmer i problematisk indhold, når folk søger svar i kølvandet på tragedier.
Drabet på Takeoff viser sociale mediers store problem med dødsvideoer
Takeoff. (Foto: Scott Dudelson/Getty Images)

KOMMENTAR. Rygtet om Takeoffs død begyndte hurtigt at sprede sig på Twitter tirsdag formiddag.

Imens alle søgte efter svar på, hvad der var op og ned, begyndte tweets med billeder at dukke op. En mand, angiveligt Takeoff, fotograferet på afstand liggende livløs i en hvid t-shirt og mørke bukser. Samme outfit var rapperen set i tidligere på natten på Instagram.

Herefter kom videoen, der kom til at dominere nyhedsstrømmen på Twitter, hvor en uidentificeret person lå livløs i en blodpøl, imens en stemme desperat krængede sin sorg ud i baggrunden.

Klippet var ubehageligt og unødvendigt, for som om det ikke var nok, at spekulationerne løb løbsk om Takeoffs ubekræftede død, skulle vi nu også se hans lig ligge til offentlig skue frem for at blive afskærmet i fred.

Derfor må vi stille det store spørgsmål: Hvorfor oversvømmes sociale medier i grafisk, voldeligt indhold, og hvilket behov har helt almindelige brugere egentlig for disse dødsvideoer?

En bekymrende tendens

Det er ikke første gang, at vi ser videoer fra en tragedie florere online. Faktisk er det efterhånden helt almindeligt, at sociale medier i timerne efter en uhyrlige hændelser oversvømmes af billeder og videoer, der ufiltreret viser ubehagelighederne.

Vi så det i weekenden, da mere end 150 personer blev trampet ihjel i Seoul. Det kaotiske menneskevirvar blev filmet, og inden længe kunne man på platforme som Instagram og Twitter se hjerteknusende videoer af livløse kroppe strøet omkring i gaderne, hvor de modtog førstehjælp.

Det samme gjorde sig gældende, da XXXTentacion blev dræbt i 2018, og da PnB Rock led samme skæbne i september. I begge tilfælde tog det ikke lang tid, før voldsomme videoer af rappernes lig fandt vej online.

Selv herhjemme kan vi ikke undslippe fænomenet, som da Field’s i sommer blev ramme for et skyderi, der blev skildret online med videoer og billeder af både gerningsmanden og ofrene, inden dramaet var overstået.

Det var altså ikke uventet, da videoer og billeder af Takeoff – særligt med hans stjernestatus som en del af Migos in mente – dukkede op kort efter, at rygterne om hans død opstod.

Men det ændrer ikke på, at det er en dybt modbydelig tendens, der overskrider adskillige grænser.

Glubske øjenvidner

Sociale medier har gjort det nemt og ligetil at sidde på første parket til tragediernes mest grusomme øjeblikke, men har samtidig også gjort os følelsesløse i en sådan grad, at det nærmest bliver hverdag at scrolle forbi et blodigt lig.

En stor del af problemet skyldes en sløj indsats fra platformene selv, som ikke formår at hamle op med flodbølgen af billeder og videoer og fjerne dem. I skrivende stund, mere end et døgn efter drabet, kræver det blot en simpel søgning på Twitter, før klip af Takeoffs lig dukker op.

Men samtidig er vi også nødt til at italesætte et mere menneskeligt behov hos dem, der kigger med, og særligt dem der uploader dødsvideoerne.

Imens nogle sikkert vil argumentere for, at de gør det for at oplyse masserne og for at bekræfte identiteten på ofret (som Takeoffs i tilfælde først blev meldt ud flere timer efter, at rygterne allerede var oppe i omdrejninger), så er det et forkasteligt forsvar, hvor man blot øjner et opmærksomhedsboost til sin egen profil.

Andre gør det for clout. For at gå viralt og sikre sig en tilstrømning af følgere, fordi de pludselig opfattes som kilder, der ikke nødvendigvis er pålidelige, men i det mindste er først ude med afsløringer.

Og så må vi ikke glemme, at nogle folk – især når sagen drejer sig om populære stjerner – simpelthen går over grænsen i ren fortvivlelse.

At de kan se deres idols sidste øjeblik bliver en slags kollektiv sorgproces, hvor de sammen med andre fans kan kæmpe sig igennem benægtelsen og i stedet indse, at de har mistet en vigtig figur i deres liv.

Der er bare den lille detalje, som mange lader til at have glemt, at det på ingen måder burde være normen for os, når vores feed går fra billeder af vennernes babyer til billeder af lemlæstede lig.

Ingen mennesker bør fordøje grafiske billeder af livløse kroppe blot for underholdning eller for nysgerrighedens skyld.

Det er ligesom at køre langsomt forbi et biluheld på motorvejen i håb om at spotte et sensationelt syn, som i bund og grund blot er dybt traumatiserende.

Som en bruger på Reddit også bemærkede, efter videoen af Takeoff dukkede op online:

»Den dag [da XXXTentacions dødsvideo leakede online, red.] var helt vild. Jeg er glad for, at moderatorerne er mere oppe på dupperne i denne sag, for dengang klikkede jeg på et link til Twitter, og jeg kan stadig se billederne for mig her flere år efter«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af