Spyo pranker Statens Museum for Kunst

Spyo pranker Statens Museum for Kunst
Et af Spyos værker. (Foto: Flip)

Sælger Statens Museum for Kunst bøger om en kunstner, hvis originale værk de selv har overmalet? I går lavede gadekunstneren Spyo en happening, der eksemplificerede hvordan graffiti og vægmaleriers status som hærværk eller kunst afhænger af kontekst.

De fleste er nok stødt på Spyos streetart i en eller anden form. Flere steder i København er præget med hans roll downs, altså gavlmalerier udført med malerrulle, og budskaber som ‘Dine penge mig i røven’, ‘Stop jyden’ og ofte også slet og ret ‘Spyo’.

I sidste måned udkom bogen ‘Spyos København’, hvor fotografen Flip har cyklet byen rundt og taget billeder af Spyos værker, der som øvrig streetart kan forsvinde lige så hurtigt, som de kom.

Eftersom Statens Museum for Kunst havde valgt at sælge bogen i deres museumsshop, markerede Spyo og Flip i går månedsdagen for udgivelsen ved at lægge en ekstra bunke bøger i shoppen. Bøgerne var signerede og indlagt et fotografi, nemlig et billede fra dengang i 2022, hvor Spyo havde malet teksten ‘Statisk Museum for Kunst’ på museet.

Flip har postet en reel på Insagram, der dokumenterer det lille stunt:

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Berlingske og TV 2 Kosmopol har tidligere kaldt ‘Statisk Museum for Kunst’ for hærværk. Men siden Spyo er kunstner nok til at få solgt sin bog i museumsshoppen, kunne man også argumentere for, at Spyo har foræret museet et originalt værk, som de afslog. Som med al anden kunst, er der mulighed for at dømme selv.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af