Derfor er din bedstefar muligvis forårets største stilikon

Bedstefaren bobler som tidens nye, gamle stilikon på sociale medier. Men er 'grandpacore' udtryk for et større opgør med anti-aging eller er det bare endnu en microtrend?
Derfor er din bedstefar muligvis forårets største stilikon
Yoyo Cao, Paris Fashion Week (Foto: Edward Berthelot/Getty Images)

TENDENS. Det er ikke nogen hemmelighed, at modebranchen alle dage har været notorisk besat af ungdommelighed, men en ny æstetik, populær på sociale medier som TikTok, vidner om, at det muligvis er begyndt at ændre sig.

Det ser nemlig ud til, at vi langsomt bevæger os væk fra det hyperfeminine coquette-core, der dominerede 2023-moden og i stedet henter inspiration hos en mere uventet karakter: Bedstefaren.

Ude er croptops, miniskirts og ballerinaer. Inde er strikveste, loafers, tweed og praktisk overtøj.

Stjæl stilen fra din egen bedstefar eller alles bedstefar Sir Ian McKellen. (Foto: Dave Kotinsky/Getty Images)

I starten af året udnævnte Pinterest eclectic grandpa som én af de modetrends, der ville definere 2024. Det skete på baggrund af en undersøgelse af, hvilke fraser der var mest populære ved årets start. Grandpa-core var et af dem.

Oven på den seneste fashion month, må man sige, at Pinterest ramte plet. Både blandt looks fra diverse modeshows og i særdeleshed i gæsternes streetstyle, kunne man se et væld af outfits, der lige så godt kunne sidde på min 91-årige bedstefar. Men parret med en slicked back bun og nogle store øreringe er bedstefarstilen pludselig blevet det nye it-girl look.

Benthe Liem, Paris Fashion Week (Foto: Christian Vierig/Getty Images)

Kendte personligheder, der er blevet set i eclectic grandpa-looks inkluderer Zoë Kravitz, Harry Styles, Gigi og Bella Hadid, Tyler the Creator og Emma Chamberlain.  

Men hvad definerer så præcis denne æstetik, og hvordan adskiller den sig fra tidligere trends?

Først og fremmest er der tale om et skødesløst look. Målet er at se ud, som om man ikke nødvendigvis har prøvet. Alt skal ligesom have en aura af nonchalance, hvilket er et element, som denne trend har tilfælles med en del tidligere modebølger fra de sociale medier.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@stylegf Call it a hipster comeback but don’t underestimate the power of a big vintage sweater. Eclectic Grandpa is @pinterest’s trend prediction for 2024 and we’re loving it! #eclecticgrandpa #pinterestpredicts #pinterestpredicts2024 #menstyle #menfashion #menspersonalstylist #confidence ♬ Bossa Nova / cafe / food comfortable with a guitar – MATSU

Fællesnævneren for trends som frazzled English woman, messy French girl og indie sleeze kan siges at være, at folk gør sig enormt umage for at se ud som om, at de egentlig ikke har prøvet.

Kan ikke købes på Shein

Men eclectic grandpa adskiller sig fra andre trends ved, at skødesløsheden ikke nødvendigvis signalerer ligegyldighed. Det er derimod en mere sentimental tilgang til klædeskabet. Som om alle beklædningsdele er nøje udvalgte og højtelskede, måske endda bogstaveligt talt nedarvet fra ens bedstefar. 

Mehrnaz Ansari, Paris Fashion Week (Foto: Claudio Lavenia/Getty Images)

Onde tunger vil måske påstå, at eclectic grandpa bare er endnu en af de sociale mediers microtrends. Men netop den sentimentale tilgang til tøjvalg gør, at denne trend, i modsætningen til så mange andre, ikke lægger op til overkonsumering af Shein.

Tværtimod er den en art modsvar til modebranchens tendens til konstant at udskifte æstetiske udtryk for at anspore folk til at købe nyt tøj. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Eclectic grandpa-æstetikken er desuden en del af en større tendens, der efterhånden har stået på i længere tid: Det lader til, at de sociale mediers stilikoner bliver ældre og ældre.

Det første tegn var dadcore, som peakede i popularitet i 2021. Tre år senere er vi så rykket endnu en generation op, og det er nu blevet boomernes tur til at få rollen som stilikoner.

De fleste microtrends har som regel unge kvinder som inspirationskilde. Typisk unge, hvide kvinder, for at være helt præcis. Men grandpa-core vidner om, at de sociale medier langsomt begynder at tage afstand fra mode- og skønhedsbranchens besættelse af ungdommelighed.

Tamu Mcpherson, Paris Fashion Week (Foto: Edward Berthelot/Getty Images)

Man bliver gammel af anti-aging

Ud over diverse modetrends, ser det nemlig også ud til, at flere og flere afviser botox- og filleræstetikken, som ellers har domineret medierne de seneste mange år, og i stedet hylder det at ældes naturligt. Med alderstegn som rynker og gråt hår som nye idealer. Det ses blandt andet til modeshows, hvor ældre modeller atter har fået en plads i lineuppet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Man har måske bemærket, at nogle snakke om, at Gen Z ældes som mælk, bananer eller andre fødevarer, der ikke skal indtages efter et par uger i køleskab. Typisk er påstanden flankeret af ”beviser” i form af billeder af Kylie Jenner eller Emma Chamberlain holdt op mod den 10-ish år ældre Taylor Swift, som ganske vidst ser yngre ud, bevares, men det er nok de færreste af os, der vil kaldes bananer, bare fordi vi ikke ligner TayTay.

Men det der til dels demonstreres er, hvordan det, som mange antager er brug af filler og botox i en ung alder, desværre har fået den effekt, at unge kvinder som Kylie og Kendall Jenner nu ser en del ældre end i slut-20’erne.

Kort sagt har anti-aging fået et dårligt ry. Og hvis man ser gammel ud, uanset om man bekæmper sine rynker eller ej, er det ved gud nemmere (og billigere) at lade være.

Det betyder dog ikke, at de uopnåelige idealer for skønhed er forsvundet. Ungdommelighedsidealet lever i bedste velgående. For selvom nogle mærker har skiftet anti-age ud med pro-age, så opgiver hudplejeindustrien nok ikke at tjene penge på folks usikkerheder omkring aldring lige foreløbig.

Men bølgen kan ses som et startskud til en bevægelse væk fra den besættelse af ungdommelighed, som vi har kendt til i evigheder efterhånden. 

Og en ting er helt sikker: Eclectic grandpa spring har meldt sin ankomst, så det er tid til at grave strikvesten frem fra gemmerne eller måske endda låne en tweedjakke af din bedstefar. Har du ingen bedstefar, så frygt ej! Jeg skal hilse at sige, at der er masser af grandpa core i de danske genbrugsbutikker. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af