Timothée Chalamet er nok ligeglad med sin twink-død

Twinken er gået fra at være en homoseksuel arketype til en kategori for verdens mest feterede, unge mænd. Timothée Chalamet erklæres nu twink-død på internettet, men hvad i alverden betyder det egentlig?
Timothée Chalamet er nok ligeglad med sin twink-død
Timothée Chalamet. (Foto: Samir Hussein/WireImage/Getty Images)

KOMMENTAR. En af Hollywoods hotteste stjerner lige nu, Timothée Chalamet, er igen blevet genstand for debat på internettet. Denne gang handler det ikke om hans datingliv. Det skyldes derimod hans såkaldte twink death

Før vi går videre, må vi for kontekst hellere lige fastslå, hvad en twink er. 

En twink er typisk en ung, homoseksuel fyr, der har et lidt drenget udseende. Aldersmæssigt vil vedkommende ofte være et sted mellem 18 og 22 år, have en relativt lav fedtprocent og moderat til ingen kropsbehåring eller skæg.

Bemærk: Alt er vejledende. Du kan sagtens være en twink uden at leve op til alt ovenstående. Et slangudtryk vil altid bruges forskelligt. You do you. 

Når man oplever sin twink death, kan det have flere årsager. Aldring, ændringer i udseende i forhold vægt, kropsbehåring og skægvækst eller andre faktorer. Det er svært at se drenget ud gennem hele livet.  

I Timothée Chalamets tilfælde handler det særligt om vægten.  

På blandt andet Reddit har man sammenlignet 2024-udgaven af Timothée Chalamet med, hvordan han så ud i de gode gamle ‘Call Me By Your Name’-dage, da han var i starten af 20’erne.

Timothée Chalamet i 2017. (Foto: Vera Anderson/WireImage)

Her går kritikken mere direkte på, at han skulle have fået mere på sidebenene og derfor ikke længere kan kategoriseres som en twink.  

Internettet er et ubarmhjertigt sted. Selv hvis man køber præmissen om, at Timothée Chalamet har taget på, så er det vist så lidt, at det skal opgøres i pund frem for kilo.   

The New York Times indvarslede twinkens tidsalder 

Men stop lige en halv. Nu hvor Timothée Chalamet ikke er en del af LGBTQ+-miljøet, hvorfor giver det så i det hele taget mening at omtale ham som en twink?  

Forklaringen finder vi i The New York Times Style Magazine. Tilbage i 2018 skrev journalisten Nick Haramis et omdiskuteret indlæg, hvor han bød velkommen til twinkens tidsalder.

Her introducerede han begrebet art twinks, som sagtens kan være heteroseksuelle, og han tog udgangspunkt i Timothée Chalamet som billedet på en art twink efter ‘Call Me By Your Name’.  

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Haramis hæftede sig særligt ved en scene, hvor den store, ældre og mere muskuløse Oliver (spillet af Armie Hammer – det var før kannibal-historierne) masserede den unge, anspændte, tynde og relativt glatte Eliot (Chalamet), som Haramis ud fra homoseksuelle standarder kalder den ultimative twink.   

Men Chalamet stod ikke alene. Haramis pegede på en række skuespillere som den såkaldt »bløde« Lucas Hedges og Tye Sheridan. Derudover fremhævede han Nick Robinson, der var en form for amerikansk forstads-twink og castet fra Dunkirk, der havde en række eksempler på britiske twinks. 

Tye Sheridan. (Foto: Francois Durand/Getty Images)

Listen er ikke udtømmende, og han kunne også sagtens have peget på en skuespiller som Tom Holland. 

Men hovedpointen er, at der er sket en form for paradigmeskifte i Hollywood, der muliggør andre mandetyper end den traditionelt store og stærke helt.

Det skifte har så også sat scenen for Timothée Chalamets succes – sammen med hans store talent, naturligvis.   

Derfor kan det være farligt 

Selvom begrebet twink death er relativt nyt, er der skuespillere, der har måtte se karrieren styrte i grus, da de ikke længere kunne opretholde deres drengede udseende.

Det bedste eksempel er nok alle slut-80’er og start-90’er-bøssers gay awakening, Ryan Phillippe, som vi særligt kender fra film som ’Cruel Intentions’ og ’I Know What You Did Last Summer’.  

Ryan Phillippe i 1999. (Foto: SGranitz/WireImage/Getty Images)

Han var de facto en art twink, længe før det begreb eksisterede. Faktisk startede han også sin karriere som homoseksuel teenager i sæbeoperaen ’One Life to Live’. 

Hvor han var noget af det hotteste i Hollywood som twink, gik det stabilt ned ad bakke, da han begyndte at nærme sig de 30.  

En overset men dog interessant detalje ved twink death er, at det faktisk er med til at ligestille heteroseksuelle, mandlige skuespillere med kvindelige og LGBTQ+-skuespillere. Altså med negativt fortegn idet de heteroseksuelle mænd nu også skal leve op til umulige idealer om alder og vægt. 

Hvor mange kvindelige skuespillere oplever, at det at fylde 40 kan være dødsstødet til deres karriere, eller ofte må se sig blive castet overfor en markant ældre mandlige skuespiller, er turen nu kommet til de heteroseksuelle mænd, der på det punkt længe har haft det lettere. 

For twinken har en udløbsdato – og det gælder også art twinks. Man kan ikke være en silver fox og twink på én og samme tid.

Twinkens tid er ikke forbi 

Men hvad betyder det så? Er Timothée Chalamets påståede twink death et tegn på, at vi er gået ind i en ny tidsalder i Hollywood? 

Næppe. Der altid vil være plads til tynde mænd med et drenget udseende samt moderat til ingen kropsbehåring i den amerikanske popkultur.  

Tænk bare på, hvordan over-twinken Troye Sivan satte dagsordenen sidste år med sin ’Something to Give Each Other’plade.  

Troye Sivan. (Foto: Arnold Jerocki/Getty Images)

Faktisk i sådan en grad, at Timothée Chalamet selv lavede en parodi på ham i Saturday Night Live.  

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvor er der i øvrigt noget smukt over at caste twinks i twink-roller. 

Så nej, både den traditionelle twink såvel som art twinken lever stadig i bedste velgående.  

Chalamets karriere overlever twink-døden  

Men hvad så med Timothée Chalamet? Kan han overleve sin twink death? Det er der meget, der tyder på.  

2024 tegner nemlig til at blive et rigtig godt år for den nu forhenværende twink. 

Han står med to kommercielle succeser i ryggen i form af ‘Dune: Del 2’ samt ‘Wonka’. 

Men det stopper ikke der. For sin præstation i Wonka fik han også sin karrieres tredje Golden Globe-nominering i en alder af blot 28 år. Foruden dem har han trods sin unge alder også været nomineret til blandt andet en Oscar og tre BAFTA’er.

Derudover har han også en række spændende projekter i horisonten – eksempelvis en Bob Dylan-biopic, hvor Chalamet blandt andet spiller over for Edward Norton. 

Med andre ord kan man roligt sige, at Timothée Chalamet ikke lider nogen nød, selv om hans tid som twink måske er en saga blot.

Og skulle tvivlen sætte sig i ham, kan han bare ringe til sin kollega Leonardo DiCaprio, der selv har overlevet transformationen fra drenget til fuldvoksen skuespiller. 

For twink eller ej, Chalamet er stadig et af Hollywoods mest populære navne. Og der er ikke noget, der peger på, at det kommer til at ændre sig lige foreløbig.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af