Podcasten ‘Who Trolled Amber?’ viser, hvordan Amber Heards nedtur er den frie menings død

Podcasten ‘Who Trolled Amber?’ viser, hvordan Amber Heards nedtur er den frie menings død
Amber Heard i et interview med Savannah Guthrie til NBCs Today. (Foto: Screenshot)

ANBEFALING. Retssagen mellem Hollywoodparret Johnny Depp og Amber Heard var umulig at undgå tilbage i foråret 2022. Selv dem, der ønskede at høre så lidt som muligt om sagen, havde et feed fuld af Amber Turd, »megapint« og Milani concealer-memes. 

Tortoise Media-journalisten Alexi Mostrous var selv ret uinteresseret i århundredets kendisretssag, som den blev kaldt. Men da hans »spionven« leder ham på sporet af et digitalt komplot mod Amber Heard, finder han journalistisk guld.

Derfor er ’Who Trolled Amber?’ heller ikke en sensationsmæskende eller detaljeret gennemgang af Depp og Heards dyst om, hvem der æreskrænkede hvem. Det er derimod en hyperrelevant skildring af, hvordan snu agenter med en hær af bots kan få hele verden til at vende på en tallerken.

Noget tyder nemlig på, at det brændende had til Amber Heard næppe var en tilfældig gnist, der blev til et bål. Det var snarere en påsat brand, der ødelagde Amber Heards omdømme. Eller som Mostrous’ spionven siger det: »There’s no fucking way that was organic.«

For mens Depp kunne sole sig i hashtags som #JusticeforJohnnyDepp, blev Heard bombarderet med #AmberHeardIsAnAbuser. Allerede før hun tabte retssagen mod Depp, havde hun mistet først internettets, så meningsdannernes og så filmbranchens empati.

Det had mærker man i afsnittenes overvældende lydcollager og får bevist gennem levendegjort data. Som på en tilfældig YouTube-video med et Heard-interview. Blandt 120.000 kommentarer er 60.000 af dem hadefulde og ikke bare det – i dem alle står sætningen »she is not a victim« (bot-alarm, bot-alarm).

Med et blik for både at forklare det tekniske setup bag en global hadkampagne og de enormt virkelige konsekvenser for Heard og menneskene i hendes fold, er serien en medrivende udforskning af meningsdannelse i den digitale tidsalder. 

Et emne, der er lige til højrebenet for Mostrous. Hos Tortoise Media har han tidligere beskæftiget sig med hvordan den digitale virkelighed kan ødelægge menneskers. Fra den mesterlige catfish-fortælling ’Sweet Bobby’ til konspirationstragedien ’Hoaxed’ så forstår han at føre os igennem allestedsnærværende mareridt, så vi begriber deres ophav og konsekvens.

’Who Trolled Amber?’ kan det samme, mens den hæver sig fra en interessant sag til en almengyldig sandhed. Hvis der kan samles så mange ressourcer til at undergrave én Hollywood-skuespillerinde, hvor meget vil man så poste i at få valgt en præsident, destruere et demokrati eller gøre konspirationsteorier til sandheder? 

Ved at finde ud af, hvem der trollede Amber, kan vi finde måske finde ud af, hvem der har magten til at vildlede vores tanker.

Så ligegyldigt om man elsker eller hader Depp vs. Heard, interesserer sig for kendisser eller ej, så er ’Who Trolled Amber’ et must-listen. Og måske særligt for dig, der ikke bryder dig om Amber Heard uden helt at vide hvorfor.

‘Who Trolled Amber’ udkommer ugentligt og kan høres på diverse podcastplatforme.


Anbefalingen er baseret på seriens tre første afsnit.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af