Hvorfor kvinder på internettet hellere vil være alene med en bjørn end en mand

Spørgsmålet om, om man helst ville møde en fremmed mand eller en fremmed bjørn i en skov, producerer lige nu masser af underholdende content. Men så er det alligevel heller ikke sjovere at tale kvinder og kønsminoriteters frygt for seksuel vold op.
Hvorfor kvinder på internettet hellere vil være alene med en bjørn end en mand
Elizabeth Banks med sin 'Cocaine Bear' ved Oscar-showet. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

KOMMENTAR: Det virale spørgsmål »hvor tit tænker du på Romerriget?« blev et framework for at generalisere om mænd og kvinder sidste efterår.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Og nu har en voxpop-video fra engagement-mediet ScreenshotHQ fået hele internettet til at spekulere på et lignende spørgsmål: Ville du (der ikke selv er mand) helst være fanget i en skov med en mand eller en bjørn?

Her er der lidt mere på spil. For Romerriget-trenden lagde højst op til at lire nogle fjollede kønsstereotyper af, mens ‘Man vs. Bear’ lægger op til at sige noget om, at mænd er farlige, og at kvinder og kønsminoriteter frygter dem. 

»Mænd er uhyggelige«

I ScreenshotHQ’s originale 29 sekunder lange video, svarer syv af de otte viste kvinder, at de ville vælge bjørnen fremfor manden. »100% en bjørn, hvilket er frygtindgydende at sige, men … « svarer én af kvinderne. »Mænd er skræmmende«, svarer en anden slet og ret. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@screenshothq

The question of being stuck in a forest with a man or a bear is circulating on TikTok right now and sparking some interesting conversation…. we know what our answer would be 🐻🌳 #manvsbear #tiktok #tiktoktrend #trending #challenge #streetinterview #voxpop

♬ Terror Music (Scary Song) – IMPERIUM RECORDS

Det er meget vigtigt for mig at skrive, at det ovenstående afsnit ikke kan oversættes til, at syv af otte kvinder hellere vil være fanget i en skov med en bjørn end en mand. Det betyder bare, at kanalen har valgt at bringe et udvalg af svar, der insinuerer en generel frygt for mænd blandt kvinder. 

Kommentarsporet til originalen lægger også op til skuffede suk. »Hvis jeg overlever et bjørneangreb, vil jeg ikke være nødt til at se bjørnen til familiesammenkomster«, skriver én.

»Det værste, en bjørn kan gøre, er at slå mig ihjel«, skriver en anden. 

Internettets mememagere har ikke holdt sig tilbage for at more sig over voxpoppen:

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ifølge bjørneeksperterne …

Og mens der er virkelig god grund til at have offentlige samtaler om mænds vold mod kvinder, er der også en virkelig god grund til at tage en enkelt dyb vejrtrækning, inden man beslutter sig for at rapportere om, hvilke kønsstereotyper en letsindig voxpop eventuelt bekræfter.

Forbes citerer for eksempel bjørneekspert John Beecham for, at der i gennemsnit er 40 angreb på mennesker af brune bjørne om året, og at flere mennesker dør af bistik end af et bjørneangreb. Det stiller Forbes, akkurat som flere TikTok-videosvar på det virale spørgsmål, op imod de »millioner af tilfælde af vold mod kvinder begået af mænd hvert år«.

Det er virkelig forståeligt, hvis man, adspurgt med de to tal in mente, spontant får lyst til at svare, at i så fald vil man vil hellere være fanget med en bjørn.

Men det er naturligvis en falsk præmis. Man kan ikke konkludere, at mænd er farligere for mennesker end bjørne, blot fordi flere mennesker bliver slået ihjel af mænd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@liliannawilde the lightbulb that goes off in his brain when he realizes that the safer choice is bear… @Sean Kolar asking my husband the man or bear in the woods question #manorbear #manvsbear #greenflag #husband #husbandwife ♬ original sound – Lilianna Wilde

For det har jo den naturlige forklaring, at vores arbejdspladser ikke består af halvt mennesker, halvt bjørne – vi gifter os ikke med bjørne, går ikke i seng med bjørne og drikker os ikke fulde sammen med bjørne (de fleste af os gør i hvert fald ikke). 

Hvad med at hoppe af TikTok og se en god film i stedet?

Men nu hvor vi er ved mænd og bjørne, får jeg lyst til at anbefale et gensyn med Werner Herzogs dokumentarklassiker ’Grizzly Man’ om dyrerettighedsaktivisten Timothy Treadwells liv i tæt kontakt med en flok grizzlybjørne, som han en årrække tilbragte perioder med at komme tæt på. 

Filmen indeholder fantastiske klip af bjørnene fra Treadwells arkiv. Vi ser ham bade i søen med bjørnene, lære deres personligheder at kende og navngive dem. 

Uundgåeligt bliver han overmodig. Han bliver i bjørnenes reservat længere end han burde, og da Treadwell og hans kæreste Amie Huguenard ikke er vendt tilbage til deres hverdagsliv, finder man resterne af dem blandt bjørnene. Desuden skyder helikopterredningsholdet den mistænkte bjørn, som parret havde dedikeret deres liv til at beskytte.

’Grizzly Man’ er noget længere end Tiktoks 29 sekunder og lægger op til konklusioner, der er tættere på virkeligheden. Når vi ikke respekterer hinandens territorier, er bjørne farlige for mennesker, og mennesker er farlige for bjørne. 

’Man vs. Bear’ er en let voxpop, der siger meget mere om internettets tørst efter konfliktstof, end det gør om relationen mellem mænd og kvinder, mænd og kønsminoriteter eller relationen mellem mennesker og bjørne. Pas på hinanden derude. Og pas godt på bjørnene. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af