First Hate protesterer imod maskeringsforbud med nyt merchandise: »Det er en hetz imod det muslimske mindretal«

First Hate følte, at de er nødt til at råbe op, da maskeringsforbuddet blev vedtaget, og duoen håber, at folk bliver ved med at gå klædt, som de vil. Derfor har de lavet merchandise, som er ulovligt at gå med.
First Hate protesterer imod maskeringsforbud med nyt merchandise: »Det er en hetz imod det muslimske mindretal«
Anton Falck Gansted og Joakim Nørgaard i deres nye bandmerchandise (Foto: Maša Stanić)

Egentlig havde Anton Falck Gansted og Joakim Wei Bernild talt om at lave deres ansigtsdækkende balaklavaer og ørkenhatte, inden den danske regering vedtog maskeringsforbuddet.

»Vi har begge rejst en del i Mellemøsten og Asien, hvor maskering er en helt almindelig del af gadebilledet, og vi er altid fascinerede af forskellige beklædningsgenstande«, fortæller de, da vi fanger dem via mail.

Men det hele gav endnu mere mening, da forbuddet rent faktisk trådte i kraft herhjemme, og de to bandmedlemmer satte straks deres nye merchandise i produktion. Nu er de lige kommet hjem efter en europæisk turné og første oplag af deres hovedbeklædninger er allerede udsolgt. De tager dog imod nye forudbestillinger af det ulovlige merchandise i deres pladeselskabs webshop.

En af First Hates merchandise-balaklavaer

»Vi mener, at det er ganske tydeligt, at loven er en direkte hetz imod det muslimske mindretal i Danmark, og vi mener ikke, at vores regering skal diktere, hvad folket skal gå i«, skriver de om motivationen bag at protestere imod forbuddet.

»Det er ikke, fordi vi er fortalere for niqab, men vi mener, at alle har ret til selv at tage ansvar for, hvad de iklæder sig. Ideen om, at man kan frigøre muslimske kvinder ved at lovgive imod deres traditioner og tildele dem bøder for at følge deres overbevisning, er for os helt absurd. Hvorfor har politikerne ikke spurgt de muslimske kvinder, hvad de har brug for? Måske ville det være en bedre idé at bruge tid og ressourcer på at få minoriteterne i Danmark til at føle sig velkomne i fællesskabet frem for at behandle hinanden som fjender«.

Fra Muf10’s modeshow under Copenhagen Fashion Week (Foto: Copenhagen Fashion Week)

First Hate er ikke de eneste fra det danske kulturliv, der har brugt deres platform til at tage afstand fra maskeringsforbuddet. Under Copenhagen Fashion Week for halvanden uge siden skabte Muf10 overskrifter herhjemme og verden rundt med deres modeshow, der opfordrede til forståelse og næstekærlighed i stedet for forbud.

Hvad håber I, at jeres merchandise kan bidrage med?
»Vi håber, folk vil blive ved med at gå med, hvad de føler for, og udtrykke sig kreativt og føle sige frie, selv om vi har en regering og et samfund, der taler imod denne idé og indgyder frygt i os, hvis vi ikke ser ud som alle andre. Vi håber, at folk vil blive ved med at bryde denne meningsløse lov«.

En af First Hates hatte

Hvordan har reaktionerne været indtil nu?
»Vi har fået flere hundrede henvendelser fra overalt i verden. Vores Instagram-indbakke og mailindbakke er fyldt med beskeder fra folk, som gerne vil købe en. Mange af disse personer er nok ikke engang klar over, at der er et forbud i Danmark«, skriver Anton og Joakim, før Anton fortæller en historie, der understreger hans følelser omkring emnet.

»Jeg gik med hijab hele sidste vinter, fordi det var koldt. En dag, da vi var ved at købe blomster til en video, kom en muslimsk pige på omkring 11 år og hendes mor forbi butikken. Pigen stoppede og gik ind og prikkede til mig og sagde, dit tørklæde sidder virkelig flot. Jeg var helt rørt. I lige måde, svarede jeg. Jeg var glad i flere dage bagefter«, skriver han og fortsætter:

»Det er enormt nemt at føle, at nogens beklædning er et signal til folk, om at de skal holde sig væk, og om at vi ikke er ens. Det er vores egen frygt for hinandens forskelle, der er den største negative drivkraft i vores samfund. I stedet for at være bange for at spørge en kvinde i niqab om vej, kan man overveje at starte en samtale med hende.

Vi kan ikke udtale os på muslimske kvinders vegne, men vi kan sige, at vi ønsker os et samfund, hvor folk kan have forskellige overbevisninger og klæde sig forskelligt. Vi tror ikke, at der er mange, der ønsker at blive ekskluderet og stå uden for et tolerant fællesskab.

Forbuddet virker helt tydeligt som en hetz mod muslimske kvinder. Engang var det jøderne, nu er det muslimerne. Det er pinligt at danskerne ikke kan se det«.

First Hates nye merchandise kan forudbestilles i Eschos webshop. Balaklavaen er HER og kasketten HER.

Læs også: Muf10 efter modeshow, der skabte verdensomtale: »Jeg fik lidt noia«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af