Er det okay at lave en skudsikkervest til et mode-statement? I hvert fald når Tyler, The Creator gør det

Når Golf Wangs nye kollektion lander senere i dag indeholder den blandt andet en skudsikkervest, men den vender symbolikken på hoved – heldigvis.
Er det okay at lave en skudsikkervest til et mode-statement? I hvert fald når Tyler, The Creator gør det
ASAP Rocky i Golf Wang-vesten i lookbook-videoen til den nye kollektion

Det militaristiske har været en del af moden i mange år med vekslende intensitet. Lige for tiden fylder den igen mere og mere med detaljer som et hav af lommer, kraftige spænder, stropper, tekniske materialevalg og tasker som chest-rigs. Det er altsammen med til at skabe apokalyptiske stemninger hos brands som Louis Vuitton, 1017 ALYX 9SM, A-Cold-Wall, C2H4 og ja, danske Heliot Emil.

En ting er dog fascinationen af uniformer og det statement, der måske ligger i at sige, at verdens uroligheder afspejler sig i moden, noget andet er, når vi pludselig tager skridtet videre. Muf10 har i år skabt specialdesignede skudsikreveste til 6ix9ine og Lil Pump. Her har der dog været tale om unikaer, som ikke er sat i salg – og de har været lavet til rappere, der måske rent faktisk kunne finde på at gå med skudsikkervest alligevel – og måske har en grund til at gøre det.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Bullet proof in Milan @6ix9ine #tekashi #6ix9ine

Et opslag delt af DANMARK (@muf10) den

Vi har dog også set en debutkollektion fra Virgil Abloh hos Louis Vuitton, hvor der blandt det mere uskyldige hav af lommer, kæder og NASA-gear var brystornamenter i læder, som nemt kan tolkes som pistolhylstre. Er det så et problem? Kan det sammenlignes med den diskussion, der engang var i forhold til gangstarappens grafiske beskrivelse af volden på gaden?

Argumentet for gangstarap er, at den rapporterer den virkelighed, som mange vokser op i og lever i især i USA. Den skaber altså blot lyriske billeder af, hvad der foregår. Den er i sig selv ikke problemet. Den er tværtimod politisk, når den sætter ord på de vilkår, som mange lever under.

Virgil Abloh i sin Louis Vuitton-skulderstrop (Foto: Francois Durand/Getty Images)

Spørgsmålet er, om det samme kan siges om den militaristiske mode? Det kommercielle aspekt i at sælge for eksempel skulderstropper, der minder om pistolhylstre, gør i hvert fald situationen en smule anderledes. For skal kids så rende rundt og agerer gangstere i modens navn takket være en af tidens mest omtalte designere?

I dag lander Tyler, The Creators nyeste Golf Wang-kollektion i brandets webshop (klokken 16), og den inkluderer altså ovenstående skudsikrevest, som dog vedkender sig symbolismen og vender den på hovedet med ‘No violence!’-påskriften.

Se hele Golf Wang-lookbook-videoen

Det er en stærk detalje, som nærmest udstiller modens militaristiske flirt. Tyler, The Creators farve- og blomsterglade streetwear udstråler oftest mest livsglæde og kærlighed, så når han lukker en skudsikkervest ind i sit univers er det befriende at se det gjort med et twist. På samme måde som skulpturen af pistolen med en knude på løbet skaber han et enkelt og vigtigt budskab.

Og det må da gerne blive moderne.

Læs også: Kan Supreme Italia ødelægge den originale hype?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af