Tyra Banks’ Swimsuit Issue-forside er den perfekte opfølger på Helena Christensen-gate

Tyra Banks’ Swimsuit Issue-forside er den perfekte opfølger på Helena Christensen-gate
Tyra Banks på forsiden af Sports Illustrated (Foto: Laretta Houston/Sports Illustrated)

KOMMENTAR. Det er nok (forhåbentlig) de færreste, der ikke fandt den engelske modejournalist (og tidligere chefredaktør på den engelske afdeling af Vogue) Alexandra Shulmans mærkværdige takedown af Helena Christensens outfit-valg til Gigi Hadids fødselsdag utroligt donedøvt. I en tid hvor moden har fortsat fokus på diversitet – omend ofte med overfladisk marketing for øje – var Shulmans shaming af Christensens blonde-korsettop, fordi hun ikke længere var i den fødedygtige alder, som et levn fra en svunden tid.

Det var der heldigvis også mange, der lod journalisten vide. Alligevel er det fantastisk god timing, at sagen nu følges op af en af de tre forsider på det nye Sports Illustrated Swimsuit Issue. Her står Tyra Banks nemlig stolt og smuk som 45-årig. Det er 26 år siden, den tidligere topmodel første gang blev skudt til magasinet, og 22 år siden hun som den første sorte kvinde fik sin første soloforside.

(Foto: Laretta Houston)

Magasinet har sågar skudt Banks i den samme bikinimodel, som hun bar dengang i 1997, og hvis man skulle være i tvivl, så er det en anden krop, forsidemodellen viser frem i 2019. »Jeg har lidt mere af det hele«, siger Banks blandt andet i en video, Sports Illustrated har lavet.

Her ville Shulman så argumentere for, at hun burde vige pladsen til sine yngre kolleger og lade dem om at være sexet, mens Banks kunne klæde sig lidt mere alderssvarende.

Tyra Banks på forsiden af Sports Illustrated i 1997

Ikke alene er det paradoksalt at sige om lige netop Christensen og Banks, der som henholdvis 50- og 45-årige altså stadig arbejder som modeller og har kroppe, som er langt tyndere end gennemsnittet (hvis det er det, man går op i). Det er også ærgerligt at påpege, når vi endelig ser folk – og i dette tilfælde også et medie – der netop arbejder for at nedbryde dette uopnåelige kropsideal, som moden så ofte er med til at skabe.

»Det her er til alle, der har fået at vide, at de ikke er gode nok på grund af deres krop, deres alder, deres hvad som helst«, skriver Tyra Banks selv på Instagram i forbindelse med sin deling af den nye forside.

Mens racediversiteten er blevet bedre og bedre de senere år, i hvert fald når man kigger på catwalks og modekampagner, så er mangfoldigheden sværere at få øje på, når det gælder kroppe og alder. Og når det gælder kropspositivitet, så er det ofte mere tydeligt kurvede modeller, der bliver brugt, som alternativ til de tynde modeller, hvor netop dem i midten – hvor vi nok ville finde Tyra Banks anno 2019 – bliver overset.

(Foto: Laretta Houston)

Modellen Ashley Graham har sågar tidligere fortalt, hvordan hun er blevet frarådet at tabe sig, fordi hun så netop ville falde ned i dette vægtmæssige ingenmandsland, hvor brands ikke ville bruge hende. De vil have forskellighed, der er let at afkode.

Derfor er Sports Illustrated-forsiden vigtig (ligesom magasinet inklusion af Halima Aden i samme Swimsuit Issue er det). Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at det er god pr for magasinet at lykkes med at hive Banks ud af pensionen og netop spille med på diversitetsdagsordenen. Men en klumme som Shulmans – ovenikøbet fra en ældre kvinde – beviser om noget, at der stadig er langt igen i kampen for en bredere opfattelse af skønhed.

Og i en tid hvor Instagram er med til at bombardere os alle med endnu flere billeder af det ‘perfekte’, så er Banks-forsiden endnu et lille skridt i kampen for at vise et mere mangfoldigt billede af virkeligheden. Og jeg tvivler på, at Shulman har tænkt sig at harcelere imod Sports Illustrated og Banks’ syn på den kvindelige seksualitet denne gang.

Læs også: Halima Aden er den første hijabbærende model i Sports Illustrateds Swimsuit Issue

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af