Anja Garbarek

Drømmer jeg eller er jeg vågen? Norske Anja Garbareks fjerde album kan godt efterlade en vis tvivl, for det opbygger en drømmende sfære i øregangene. Sangerinden har skrevet og produceret de 11 nye sange i samarbejde med den norsk-islandske musiker Gisli Kristiansson, og resultatet er 41 minutters underspil i drømmeland.

Men nu er drømme jo ikke altid lige sindsoprivende. Man sover tit fra dem. Helt standser åndedrættet dog ikke med dette udspil, men det er svært ikke at falde hen til lyden af den norske kvindes lavmælte vokal og de ofte forudsigelige eksperimenter.

Garbarek hører til de sangskrivere, der blæser på den traditionelle vers/omkvæd-opbygning og dermed afskriver sig selvklæbende omkvæd – hvilket underbygger det drømmende, uhåndgribelige tilsnit i melodierne. Som hos kollegaerne Stina Nordenstam og Lise Westzynthius er stemmeføringen sart og lillepiget. I Anja Garbareks tilfælde fungerer vokalen også som instrument og den følger musikken i utallige fusioner med avantgardepop, electronica, rock, jazz og musical(!).

‘Briefly Shaking’ er meget eksperimenterende, og nathuen af for det. Men resultatet er blevet en umage parring af Stina Nordenstam og Caroline Henderson. Garbarek efterstræber tydeligvis det skæve og uventede – men så bevidst at lytteren hurtigt lærer mønstret og på matematisk vis kan forudsige næste gerning, næste ‘frække’ elektroniske indslag. Og det er ikke noget ørene ligefrem bliver udfordret af – eller drømmene våde af.

Anja Garbarek. 'Briefly Shaking'. Album. EMI.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af