10 råd Paul McCartney skal følge, hvis han vil levere årets koncert på Roskilde

Undgå forudsigeligheden, hiv nogle gæster med og spil for Guds skyld noget med Rihanna. Her er vores bønner forud for legendens koncert på Orange Scene.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Spil andet end The Beatles-hits

Med The Beatles’ bagkatalog ligger en stjerneparade af hits lige til højrebenet, men det ville samtidig være et lidt for mageligt træk. McCartney har nemlig helt tilbage i tiden med The Fab Four vist en alsidig og progressiv side af sin sangskrivning. For eksempel ville både den melankolske kammerpopperle ‘Eleanor Rigby’ og den bastante rockbasker ‘Helter Skelter’ gøre sig godt mellem de træfsikre kort. Vi skal sgu nok få sunget med på ‘Hey Jude’ alligevel.

Læs flere gode tips til Macca på de følgende sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Vis os, at du mestrer både folk, pop og reggae

McCartney er en ferm multiinstrumentalist og mestrer både bas, guitar, keyboard og trommer, så hans sangskrivning besidder en stor genremæssig spændvidde. ‘Blackbird’ er enkel folk raffineret med et intrikat fingerspil, og både ‘Live & Let Die’ og ‘Band on the Run’ er nærmest rapsodiske kompositioner sammensat af flere dele. Her blender Macca med sikker melodisk tæft pop, energisk rock og reggae sammen. Alle tre numre må gerne gjalde ud over Dyrskuepladsen for at vise bredden i hans kunnen og bagkatalog.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Ikke noget bedstemorlort

Netop den genremæssige spændvidde har også vist sig at være en hæmsko. For selv om McCartney er agtet højt som en af de største og mest indflydelsesrige sangskrivere i rock- og pophistorien, har der bestemt også været fadæser. Derfor ser vi os gerne fritaget for de mere tvivlsomme sange fra bagkataloget såsom ‘Spies like Us’, ‘Ob-la-di Ob-la-da’ og ‘When I’m 64’. De sange, som John Lennon spydigt omtalte »Pauls bedstemorlort«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Spil noget med Rihanna!

‘Hvem er ham der McCartney, som Kanye har hevet med på sine nye tracks?’ Mange af kommentarerne var selvfølgelig for sjov, men internettet løb løbsk, da Kanye lige efter nytår afslørede ‘Only One’, der var lavet sammen med den rutinerede brite. Siden har de to også arbejdet sammen på ‘All Day’ samt Rihanna-singlen ‘FourFiveSeconds’, som McCartney da uden tvivl burde spille et cover af på Roskilde Festival.

‘Only One’ er lidt for personlig, ‘All Day’ for rå, men ‘FourFiveSeconds’ guitarbårne popmelodi er lige til at gå til. Denne her trilogi af sange har skubbet McCartney ud til en helt ny målgruppe, og et lille RiRi-afstik ville for alvor åbne døren på klem for en yngre generation, som altså stadig selv skal vælge at gå igennem den.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Men prøv ikke at være alt for ung med de unge

Ja, McCartney er begyndt at lave musik med Kanye og Rihanna – han har også været i studiet med Lady Gaga – men han skal på den anden side heller ikke prøve at lefle for de yngre generationer. Et lille Rihanna-cover ville være en fin afstikker, men lad bruncremen og det fulde denim-outfit blive hjemme. Vi vil mærke historiens vingesus, og McCartney kan jo heller ikke løbe fra, at hans pas efterhånden afslører en alder på 72.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Tag chancer med solomaterialet

Maccas musikalske nysgerrighed og lyst til at eksperimentere går igen i hans solokarriere, hvor han ofte har lavet ting, som forvirrede de puritanere, der troede, at de vidste, hvor de havde ham. Selv om det ville være et noget dristigt træk, ville vi i hvert fald nikke anerkendende, hvis han spicede setlisten op med bolsjer fra den mere udfordrende del af karrieren. For eksempel ville den elektroniske drillepind ‘Temporary Secretary’ være oplagt at hive frem.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Tag da nogle gæster med

Kanye og Rihanna ville selvfølgeligt være oplagte, men samtidig også de mindst sandsynlige gæsteoptrædener. Et mere forsigtigt bud ville være Bruce Springsteen, som han spillede ‘Twist & Shout’ med i London for et par år siden. Og så ville der næppe være et øje tørt hos det ældre publikum, hvis gode gamle Ringo indfandt sig med et bredt smil på læben. Men måske McCartney også kunne sende faklen videre ved at invitere nogle af de yngre kunstnere fra programmet med på scenen? The War on Drugs’ Adam Granduciel på lidt gæstespade ville ikke skade nogen, og hvad med Pharrell på scenen til ’Say Say Say’, Maccas gamle duet med Michael Jackson?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Vis os, at dit nyere solomateriale også er relevant

Paul McCartney har på det seneste arbejdet med unge kræfter i studiet. Det har givet hans albumoutput af nyere dato en friskhed og relevans, som har manglet i en årrække. På ‘Chaos and Creation in the Backyard’ (2005) sparrede han med Radiohead og Becks faste producer, Nigel Godrich, og på ‘New’ (2013) var Mark Ronson inde over processen. Det ville klæde koncerten, hvis den veloplagte ‘Queenie Eye’ fandt vej til setlisten.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Giv os en maratonkoncert

På ‘Out There’-turneens afsluttende amerikanske etape sidste efterår strakte koncerterne sig over knap tre timer, ligesom setlisten bestod af intet mindre end 39 sange – heraf intet færre end otte ekstranumre. Eftersom McCartney spiller lørdag aften på Orange, og altså med al sandsynlighed lukker årets festival, kan vi kun håbe på en lignende maraton. Heldigvis har Roskilde lovet, at Macca får al den tid, han (og vi) har brug for.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Overrask os!

Eftersom ‘One After 909’ – en af de ældste sange, han skrev sammen med John Lennon – og det mindre kendte Wings-nummer ‘Nineteen Hundred and Eighty-Five’ har figureret på ‘Out There’-turneen i USA og Sydamerika, har McCartney vist, at han ryster posen med de blandede bolsjer. Læg dertil, at han inkluderer både Lennon og Harrisons sange som en hyldest til sine afdøde bandvenner, og vi har udsigt til et alsidigt og spændende sangudvalg. Vi håber selvfølgelig, at han hiver noget helt unikt op af hatten på Orange Scene.

Læs også: Paul McCartney spiller på Roskilde Festival

Læs også: Roskilde Festival: Her er de otte største scoops i den seneste pakke af 24 navne

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af