Her er de syv vigtigste rappere i grime-scenens renæssance

12 år efter navne som Dizzee Rascal og Wiley gjorde resten af verden bekendt med den kompromisløse musikkultur fra Syd- og Østlondons hårdeste kvarterer, er grimen igen begyndt at lave larm, der giver genklang udenfor de britiske øer.

Et væld af purunge talenter og veteraner med nyfunden inspiration har på det seneste overdænget Londons radiostationer og -undergrundsklubber såvel som internettet med dundrende tracks, og samtidig har superstjerner som Kanye West og Drake været med til at sætte fokus på den igen frembrusende scene. Måske 2015 bliver året, hvor grime igen kommer på alles læber. Hvis der sker, så er det her nogle af scenens allervigtigste rappere.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Novelist

Novelist er grimescenens store håb, der til trods for et relativt spinkelt output bliver omtalt med frelserlignende termer. Den blot 18-årige knægt er kendt som en spinkel og ydmyg kirkedreng, men på scenen forvandler han sig til et torpedospyttende monster, der har genoplivet den rå, oprindelige grimelyd. BBC fremhævede ham på deres Sound of 2015-liste og XL Recordings, der blandt andet huser navne som FKA Twigs og The xx, har allerede sikret sig hans underskrift. Det udmundede i januar i ep’en ’1 Sec’ med produceren Mumdance og et debutalbum skulle være på vej. Novelist kunne også opleves under Sonár Copenhagen tidligere på året.

Listen fortsætter på de følgende sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Stormzy

Stormzy blev ligesom Novelist udpeget som en del af BBC’s Sound of 2015, men hvor Novelist tilhører den klassicistiske garde, der søger tilbage til grimens kerne, er 21-årige Stormzy bannerfører for en parallel fraktion af artister, der i højere grad søger at forny det musikalske udtryk. Hans musik bærer både præg af indflydelse fra r’n’b og sydstatshiphop, hvilket giver den et mere kommercielt skær. Ep’en ’Dreamers Disease’ fra sidste år betragtes som et hovedværk i den igangværende grimebølge, og den blev i marts fulgt op af singlen ’Know Me From’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Skepta

32-årige Skepta er en levende grime-legende, der har været med hele vejen. Han startede som dj for Meridian Crew, men slog for alvor sit navn fast som medstifter af det ikoniske kollektiv og pladeselskab Boy Better Know samt med den efterfølgende solodebut ’Greatest Hits’ (2007).

Skepta begyndte i forbindelse med sit planlagte fjerde album, ’The Honeymoon’, at lade sig inspirere af den amerikanske klubscene og dermed bevæge sig væk fra den hardcore grime. Til trods for hæderlig succes på de britiske hitlister var kritikken fra grimemiljøet dog så brutal i kølvandet på de første to singler, at Skepta kasserede projektet. I stedet smed han sidste sommer tracket ’That’s Not Me’ på gaden. En kompromisløs reaktion på genrens og hans egen identitetskrise, der er blevet et anthem for scenens renæssance.

Han arbejder i øjeblikket på sit kommende album ’Konnichiwa’, hvorfra 2015 har budt på den stærke ’Shutdown’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. The Square

Novelist er manden på alles læber, men i skyggen står hans crew The Square også klar på kanten af et stort gennembrud. Den ti mand store teenagegruppe rummer både MC’er og producere, og foruden Novelist tæller The Square DeeJillz, Faultsz, Syder, Dee Cee, Streema, Elf Kid, Hilts, Blakie og DJ Grandmixxer. Sammen udgav de i august sidste år det roste mixtape ’The Formula’ på selskabet NoHatsNoHoods, og kollektivet stræber efter eget udsagn efter at opnå status som grimehistoriens bedste gruppe.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Mez

Den unge MC fra Nottingham følger i hælene på Novelist som en del af en ny generation, der nærer en stor udtalt respekt for genrens pionerer. Mez har til events og klubaftener bevist, at han mestrer diverse legenders særegne flows, fra Big Narstie til D Double E og Skepta, men han har i forlængelse deraf udviklet sin egen genkendelige stil. Han udgav i oktober ep’en ’A Days Work’, og de fem numre med det hyperaktive ’Nothing On Me’ i spidsen lover godt for fremtiden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. JME

JME er Skeptas lillebror og medstifter af Boy Better Know-pladeselskabet. Han har dog aldrig ville stå i skyggen af Skepta, men har formået at etablere sig som et selvstændigt navn, der er kendt for et mere reflekteret tekstunivers, end man ofte ser indenfor genren. Han medvirkede sidste år på Skeptas monstersingle ’That’s Not Me’ og har for nyligt annonceret udgivelsen af sit tredje soloalbum ’Integrity>’ til maj, hvorfra det benhårde titelnummer allerede er på gaden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Jammz

Jammz er en anden purung rapper, der dog allerede er veteran på scenen. Han har opbygget sit renomme på den hårde måde ved at fodre Londons piratradiostationer med tracks og gæstebesøg i årevis. I 2010 udgav han debut-mixtapet ’What’s the Latest?’, som er blevet fulgt op af en serie under titlen ’I Am Grime’. Han er i øjeblikket højaktuel med ep’en ’Hit Then Run’, hvorfra det  højenergiske og selvproducerede titeltrack stammer.

Læs også: Raekwon fra Wu-Tang Clan: Her er soundtracket til mit liv

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af