Følsomme Soak: »Min plade er en samling personlige artefakter«

Soak besøgte Danmark for første gang til Roskilde Festival, men vender efterfølgende tilbage, når hun den 3. oktober giver en Soundvenue Session i Koncerthuset. Vi talte med irske Bridie Monds-Watson om hendes opvækst, teenagefølelser og debutalbummet ‘Before We Forgot How To Dream’.

Hun ville egentlig helst have haft et trommesæt. Siden hun var ti år gammel, havde Bridie Monds-Watson nemlig drømt om at blive trommeslager, men selv om hun tiggede og bad, fik hun aldrig sit ønske opfyldt.

»Til gengæld fik min storebror en guitar, som han endte med aldrig at bruge«, husker Bridie. »Så for at den ikke bare skulle stå og samle støv, bad jeg min far om at lære mig nogle akkorder, så jeg kunne begynde at spille lidt«.

Sådan blev Soak til, da Bridie som 13-årig begyndte at spille på sin brors guitar hjemme på værelset i Nordirland. Med fængslende fingerspil og en gåsehundsfremkaldende intim stemme skrev hun sange, der hjalp hende til både at forstå og kommunikere det intrikate net af følelser, som typisk kendetegner en teenagers liv.

Tag en af de første, hun komponerede, ‘Sea Creatures’, der med enkle akkorder og omsorgsfuld lyrik opmuntrer en ven til ikke at tage sig af alle ‘havdyrenes’ fordomsfulde ord. Sangen var med på en tidlig ep, men har nu også fundet vej til debutalbummet ‘Before We Forgot How to Dream’ i en mere upbeat og instrumenteret udgave komplet med bølgeskvulp, trommer og stemningsfulde strygere.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Jeg har selvfølgelig lært helt vildt meget i løbet af de seneste år og er også blevet en bedre sangskriver. Så det er lidt sjovt at have gamle sange, der afspejler, hvordan jeg havde det for fem år siden, med på albummet«, forklarer hun.

Debutalbummet bærer dog ikke præg af et inkonsistent talent, men er 14 imponerende sammenhængende og stilfulde bekendelser om at vokse op og miste noget af sin barnlige tro.

»Jeg har altid skrevet sange for at organisere mine tanker«, fortæller den nu 19-årige irer om sit tekstunivers. »Så det kunne ikke blive anderledes, end at min plade er en samling personlige artefakter«.

Om at være afslappet i en hektisk tid
Som lidt af en selverklæret drengepige – »mine interesser har været mere drenget end de flestes« – har Bridie brugt meget fritid på et skateboard (hvilket hun også gør i videoen til ‘Sea Creatures’), men på grund af en skade helliger hun sig nu primært guitaren.

Med god grund. For med sange, der sitrer af skæv sårbarhed over guitarbårne melodier, har Bridie under sit musikalske alias Soak allerede vundet et hav af hjerter. Men at der pludselig bliver hevet i hende fra alle sider, tager hun med ophøjet sindsro.

»Jeg er så afslappet en person i forvejen, at jeg reagerer, ligesom jeg altid har gjort – også selv om der nu sker en hel masse i forhold til min musik«, fortæller Bridie.

Måske skyldes hendes selvfølgelige sunde fornuft også, at hun ikke engang nåede at flyve fra reden, før musikken tog om sig. Det gør nemlig, at hun stadigvæk har en stærk forbindelse til alt det, der giver hende ro derhjemme.

»Jeg har en virkelig god gruppe venner i min hjemby, Derry, som jeg ser en hel masse«, fortæller hun. »Og egentlig hjælper mine venner mig også med at bevare jordforbindelsen. De minder mig om, at der er nogen, der holder af mig, for den jeg er«.

Vennerne hjalp hende også, da hun skulle filme musikvideoen til den rørende skilsmissereflekterende single ‘Blud’, som de endte med at medvirke i. Det var meningen, at videoen skulle have en varm og venskabelig vibe, og så tænkte Bridie, at »det ville være sygt mærkeligt at hyre folk, der skulle lade, som om de var mine venner«.

Det synes at være hendes ledesnor at bruge det, hun har til rådighed, og at gøre det til det smukkeste og rareste, hun kan – hvad end det drejer sig om musikvideoer eller brorens aflagte guitar. Og selv om hun har nydt de seneste års helt simple set-up, hvor hun har spillet koncerter helt alene med sin guitar, kan hun også se det positive i, at hendes albumturné bliver sammen med en bassist og trommeslager.

»Så kan de også passe på mig ude i den store farlige verden«, siger hun og griner.

Læs også: Stortalentet Soak giver en Soundvenue Session i Koncerthuset

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af