Kommentar: Du kan blive taberen i streamingkrigen mellem Spotify, Tidal og Apple

Måske skal du i fremtiden abonnere på alle tjenesterne for at få adgang til al din yndlingsmusik.
Kommentar: Du kan blive taberen i streamingkrigen mellem Spotify, Tidal og Apple

KOMMENTAR Relanceringen af Tidal var lige så fascinerende, som den var bizar. For der stod de på rad og række, nogle af tidens største popstjerner. Jay Z, Beyoncé, Jack White, Daft Punk, Rihanna, Nicki Minaj, ja, Chris Martin var sågar med via webcam. Sammen står de bag verdens første kunstnerejede streamingtjeneste, som de kalder Tidal.

Bizart eller ej, så er det ikke svært at have sympati med deres mission om bedre betaling af musikere – selv om pointen kunne sælges bedre af andre end verdens rigeste popstjerner. For hvem synes ikke, at det er tiltrængt, at kunstnere i fremtiden tjener flere penge på at streame deres musik? I løbet af de seneste år har flere musikere – fra Taylor Swift og Thom Yorke til Mikael Simpson herhjemme – brokket sig højlydt over Spotifys ringe afkast til kunstnerne.

Men hvor vi som forbrugere tidligere har været lidt ligeglade tilskuere til kampen om streaming-tronen mellem Spotify, WiMP, Deezer, Pandora og de andre spillere, så er der meget, der nu tyder på, at vi kan blive taberne i det tilspidsede streaming-opgør – uanset om vi betaler for vores tjeneste eller bruger en gratismodel.

Et af de nye våben i forsøget på at vinde lytternes gunst er nemlig eksklusivt indhold. Siden Jay Z og hans musikkumpaner rullede relanceringen af Tidal ud, har tjenesten blandt andet præsenteret sine brugere for Beyoncés amatørfilmede video til hendes nye sang ‘Die With You’ og en video til Jay Z’s nummer ‘Glory’ filmet under en lydprøve i Carnagie Hall i 2012. Begge videoer fik kun premiere på Tidal.

Mens den slags indhold kan virke som billig lokkemad, der nærmest er fremstillet til formålet og næppe lokker mange nye brugere til, så er eksklusivitet-skruetvingen også blevet spændt yderligere. Jay Z har nemlig fjernet sit debutalbum, ‘Reasonable Doubt’, fra Spotify i USA og Canada (det er stadig tilgængeligt hos Spotify i Danmark og andre lande). Hvis det er den vej, det går, så skal du måske snart være Tidal-bruger for overhovedet at streame noget af Jay Z’s musik – for ikke at snakke om de andre medejere.

Fint, så dropper vi bare Spotify og skifter til Tidal, tænker du. 99 kroner om måneden går nok. Jay Z wins. Men så let slipper du nok ikke. Alt tyder på, at Apple snart er klar til at relancere opkøbte Beats Music, og rygterne siger, at de også er i gang med at lave eksklusivaftaler med diverse kunstnere.

Fremtiden ser altså nærmere ud, som den vi kender fra film- og tv-landskabet, hvor du kan se visse ting hos HBO Nordic, andre via Netflix og nogle helt tredje hos Viaplay. Det vil altså betyde, at du skal betale for flere abonnementer, hvis du som i dag skal have adgang til al musik – indtil den store streaming-vinder er fundet i hvert fald. Hvis det overhovedet er fremtidsscenariet.

På film- og tv-markedet har man ikke været vant til andet, men som musikforbruger har Youtube og Spotify vænnet os til at kunne høre alt (eller det meste) når som helst.

Det bliver en hård kamp at ændre på den virkelighed, men hvor det tidligere har været streaming-tjenesterne, der har blødt penge, skal du måske også snart for alvor til at svinge Dankortet.

Læs også: Jay Z forsvarer Tidal på Twitter: »Giv os nu en chance«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af