FKA Twigs går modsat The Weeknd: Hun er bedre, jo mindre hun anstrenger sig for at please

I forbindelse med udgivelsen af sin nye ep har Tahliah Barnett skabt en 16 minutter lang video (som hun selv har instrueret), der sammenfletter fire af de fem sange. Det er som et besøg ind i en psyke, der er jæger og bytte på samme tid.

De universer FKA Twigs bygger op – med musik, lyrik og videoer – dyrker smuk/grim- og smerte/nydelse-dikotomierne i ret ekstrem grad. Men nu hvor hun er blevet kendis – takket være romancen med Robert Pattinson – har sexmetaforikken fået et yderligere lag: Stjernen som offer for en umættelig berømmelseskult: »Dress me up, I’m your doll/ love me rough«.

Ep’en følger en slags anti-The Weeknd-strategi, i den forstand, at den ’skygge-r’n’b’, både Barnett og Tesfaye var/er eksponenter for, i hendes tilfælde borer endnu dybere ned, hvor canadieren har valgt at skimme overfladen i et (i øvrigt meget vellykket) forsøg på at blive popstjerne.

Barnetts forkærlighed for visuel avantgarde afspejles i musikken. Beatsne er mere opklippede – ofte har de karakter af flaksende natsværmevinger om lysstofrørets blegt-narkotiske skær – og vokalen er mere forvrænget og bassen en tand tungere end på ’LP1’, der – med indie-cred intakt – var et forsigtigt forsøg på (også) at sætte en mainstreamdagsorden.

Barnett er fremragende, når hun som på ’In Time’ ikke synes at kere sig det mindste om at lyde som tidssvarende r’n’b. Hun kan umuligt reduceres til smarte popproduktioner med appel til hverken dansegulvet eller simuleret lir på din indre skærm.

Der er intet smooth over ’M3LL155X’. Heller ikke på ep’ens andet højdepunkt, ’Glass & Patron’, hvor stemmen er køligt-kælen som Madonna anno ’Erotica’, men hvor det erotiske øjeblikkeligt parres med det snuskede, mens beatsne summer som dovne insekter, sitrer som en glødelampe eller gungrer desperat som den sidste mammut.

Fans der ser FKA Twigs som det potentielt næste store r’n’b-navn vil formentlig savne en mere melodiforankret sangskrivning på ’M3LL155X’, men Barnett er faktisk mere autentisk og virkningsfuld, jo mindre hun anstrenger sig for at please.

Læs også: Her er halvårets 10 vildeste musikvideoer

FKA Twigs. 'M3LL155X'. Ep. Young Turks/Playground.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af